Košarka Košarka/Izveštaji i analize CZBG

Poraz u derbiju i finalna razlika kao osmeh u tami

Slika Pionira na početku meča nije ostavila mesta za pogrešnu interpretaciju. Navijači Crvene zvezde su pripremili predigru sa dosta trolovanja Partizana zbog Nemanje Nedovića. Kao što je poznato, Zvezdin bek je dao pobedu Crvenoj zvezdi je u Štark areni trojkom iz ugla, ali je Partizan servirao osvetu pobedivši u meču 21. kola (78-79) gde su upravo zaključni poeni Nemanje Nedovića jedina potencijalna svetla tačka utakmice.

Uvodni minuti meča nagoveštavali su da bi crveno-beli opet mogli da demonstriraju silu večitom rivalu, ali je na trojke Nedovića i Vildose efikasno odgovorio dvojac Matijas Lesor – Dante Egzum. Lesor je pogodio za +8 (11-19) gostujućeg tima, a Luka Vildosa je zapalio teren nakon što je pogodio trojku na kraju prve četvrtine (18-20).

Igrači Duška Ivanovića insistirali su na šutu iz daljine (3/8 trojke) i oslanjali se na inicijativu Luke Vildose . Tako je Crvena zvezda pokušala da dođe preokreta, prišavši na 28-30 sa Bentilovim poenima, ali je Partizan izdržao pritisak i otišao u svlačionicu rezultatom 37-45, nateravši našu ekipu na 10 izgubljenih lopti u prvom delu meča.

U nastavku je Zvezda popravila odbranu, pronašla ritam u napadu sa Vildosom i Nedovićem i smanjila na 50-51 posle dva realizovana penala za Nedovića. Ipak, gostujuća ekipa je nastavila da održava tesno vođstvo (54-57). Trojke Ognjena Dobrića su održale Crvenu zvezdu u meču i smanjile rezultat na 60-63. Ipak, prilika da se dodatno istopi prednost rivala propuštena je nakon izgubljene lopte Stefana Lazarevića pod košem.

U tim momentima je faktor odluke na strani Partizana bio Zek Ledej koji je u ovom kvartalu nakupio 9 poena, a zbirno 20 poena, 3 skoka, 2 ukradene lopte i 1 blokada. U poslednjim minutima poenterski učinak je gotovo bio rezervisan za Nedovića i Egzuma. Nedovićev pogodak za 69-72 i Dobrićeva preciznost sa linije slobodnih bacanja na 71-72  ponovo su rasplamsali meč. Međutim, Nedović je izgubio loptu, a zatim je optužen za fauliranje Egzuma koji je ubacio dva bazanja za 71-75.

Vildosa je ostavio Zvezdu u životu pogotkom za 73-75 na 37 sekundi do kraja, ali je Egzum dobio faul Mitrovića na 17,1 pre kraja i vratio goste na +4 (73-77) osiguravši pobedu, a Nedović je rekao  finalnu reč za 78-79 trojkom u završnici koja je uprkos porazu ostavila prednost u koš-razlici crveno-belima u slučaju izjednačenog skora na tabeli.

Pogled na statistiku nedvosmisleno kaže da su faktor prevage bile izgubljene lopte. Crvena zvezda ih je imala čak 16, od kojih je rival ukrao 12. Evidentno je da crveno-beli nisu parirali u agresivnosti što nije moglo da nadoklade bolji procenat šuta u odnosu na protivnika.

Posle Kaunasa, Zvezda je zabeležila i drugi poraz od direktnog rivala sa kojim se bori za mesto u prvih osam. Sledi turneja u Italiji, posle koje će dalji evroligaški izgledi biti mnogo jasniji.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

 

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama