Кошарка Кошарка/Најава утакмица

Много је разлога да се савлада Реал

У 18. колу Евролиге Црвена звезда дочекује екипу Реал Мадрида. Биће то први изазов за екипу Душка Ивановића у недељи која представља дупло коло.

Настављају се окршаји црвено-белих са шпанским екипама, а после драматичних завршница са Барселоном и Валенсијом, покушаће Звезда да серију утакмица са пиринејским екипама оконча позитивним предзнаком.

Пред сутрашњи дуел нема никаквих непознаница. Реал Мадрид годинама има континуитет у ростеру који тек допуњује у циљу оплемењавања квалитета. На мегдан у Пиониру изаћи ће играчи које је Звезда умела да победи и у Мадриду у сезонама иза нас.

Ради се о екипи која је попуњена квалитетом. Лидер тима је Валтер Таварес, од ове сезоне рекордер Евролиге у блокадама који је оставио Брајана Данстона да му гледа у леђа. Пре свега захваљујући његовим способностима, Реал је екипа која најчешће “спушта рампу” противницима, у просеку 4.4 пута по мечу.

Не завршавају се ту, међутим, параметри по којима је краљевски клуб лидер Евролиге. Почевши од тренутног пласмана на табели, броју дефанзивних, те укупних скокова-  све су то ствари којима се могу похвалити.

Иако је по природи окарактерисан као нападачки тим, Реал Мадрид је доказао да може да игра и одбрану. Дефанзива је превагнула да упишу победу у Минхену, а у претходном колу при тријумфу над Макабијем, бланкоси су играли одбрану каква се није гледала у њиховој изведби што је довело до тога да “понос Израела” изгледа као поломљена скупоцена играчка.

И поглед на “дефанзивну статистику” показује да сутрашњи Звездин противник најбоље од свих штити рекет и брани шут за два поена, а срећа им је увек осмехнута па Реалови противници врло слабо изводе слободна бацања кад пред њима стоји најтитуларнији клуб Евролиге – свега 73.2%

Како ће Црвена звезда изгледати против јаког противника услед десеткованости бројним изостанцима и изморености при згуснутом распореду показаће нам време, али разлога и мотива не сме да недостаје. Неки разлози зашто би победа била значајна јесу:

ПРЕКИД СЕРИЈЕ ОД ДВА УЗАСТОПНА ПОРАЗА КОД КУЋЕ

Црвено-бели су везали два неуспеха на свом паркету. Најпре када је Армани прекинуо серију Душка Ивановића, а онда и у много пута препричаваном сусрету са Барселоном. Између ових сусрета Звезда је направила подвиг у Пиреју, а онда и покорила Валенсију. Ужелели су се навијачи славља у Пиониру. Са друге стране, и краљевски клуб је у променљивој форми јер на последњих седам утакмица смењује победу и пораз.

ОЛАКШАЊЕ ПРЕД МОНАКО

Два дана после Реала, у Београду ће гостовати и Монако. Сасвим сигурно да играчи осећају притисак јер је реч о два тима из самог врха, а победа над Реалом била би пеницилин за енергетски исцрпљену екипу и нови адреналин за још јачи вољни моменат пред нови битан меч.

ПРИКАЗИВАЊЕ ДРУГОГ ЛИЦА ОД ОНОГ У МАДРИДУ

Недоречена је била Црвена звезда у мечу у Мадриду када је ондашњи домаћин славио са 72-56.  Бен Бентил је поентирао за 44-42, али је Реал  одговорио серијом од 10-0 до краја треће трећине за 54-42. Онда је за екипу коју је још предводио Владимир Јовановић Хасан Мартин смањио последњи пут на 59-54 на 3:31 до краја али је Таварес са пет узастопних поена поново повећао разлику на +10, “закључавши” победу.

ПОСТАКВИЗИЦИЈСКИ ОБРАЧУН

Водила су борбу два клуба и ван паркета ове сезоне, а у “бици” за Кампаца победник је била Црвена звезда. Но, победа није забљештала пуним сјајем јер је Звезда лишена помоћи Факунда Кампаца до марта. Осећај незадовољства међу црвено-белом армијом подгрејале су приче кредибилних људи о инсистриању клубова да се Звезда казни због финансијских прекршаја, а навијачи управо у Реалу виде предводника.

Меч који је на програму у уторак од 19 часова судиће тројка у саставу: Олег Латишевс, Кармело Патернико и Томаш Травицки.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Скочи на траку са алаткама