Košarka Košarka/Najava utakmica

Mnogo je razloga da se savlada Real

U 18. kolu Evrolige Crvena zvezda dočekuje ekipu Real Madrida. Biće to prvi izazov za ekipu Duška Ivanovića u nedelji koja predstavlja duplo kolo.

Nastavljaju se okršaji crveno-belih sa španskim ekipama, a posle dramatičnih završnica sa Barselonom i Valensijom, pokušaće Zvezda da seriju utakmica sa pirinejskim ekipama okonča pozitivnim predznakom.

Pred sutrašnji duel nema nikakvih nepoznanica. Real Madrid godinama ima kontinuitet u rosteru koji tek dopunjuje u cilju oplemenjavanja kvaliteta. Na megdan u Pioniru izaći će igrači koje je Zvezda umela da pobedi i u Madridu u sezonama iza nas.

Radi se o ekipi koja je popunjena kvalitetom. Lider tima je Valter Tavares, od ove sezone rekorder Evrolige u blokadama koji je ostavio Brajana Danstona da mu gleda u leđa. Pre svega zahvaljujući njegovim sposobnostima, Real je ekipa koja najčešće “spušta rampu” protivnicima, u proseku 4.4 puta po meču.

Ne završavaju se tu, međutim, parametri po kojima je kraljevski klub lider Evrolige. Počevši od trenutnog plasmana na tabeli, broju defanzivnih, te ukupnih skokova-  sve su to stvari kojima se mogu pohvaliti.

Iako je po prirodi okarakterisan kao napadački tim, Real Madrid je dokazao da može da igra i odbranu. Defanziva je prevagnula da upišu pobedu u Minhenu, a u prethodnom kolu pri trijumfu nad Makabijem, blankosi su igrali odbranu kakva se nije gledala u njihovoj izvedbi što je dovelo do toga da “ponos Izraela” izgleda kao polomljena skupocena igračka.

I pogled na “defanzivnu statistiku” pokazuje da sutrašnji Zvezdin protivnik najbolje od svih štiti reket i brani šut za dva poena, a sreća im je uvek osmehnuta pa Realovi protivnici vrlo slabo izvode slobodna bacanja kad pred njima stoji najtitularniji klub Evrolige – svega 73.2%

Kako će Crvena zvezda izgledati protiv jakog protivnika usled desetkovanosti brojnim izostancima i izmorenosti pri zgusnutom rasporedu pokazaće nam vreme, ali razloga i motiva ne sme da nedostaje. Neki razlozi zašto bi pobeda bila značajna jesu:

PREKID SERIJE OD DVA UZASTOPNA PORAZA KOD KUĆE

Crveno-beli su vezali dva neuspeha na svom parketu. Najpre kada je Armani prekinuo seriju Duška Ivanovića, a onda i u mnogo puta prepričavanom susretu sa Barselonom. Između ovih susreta Zvezda je napravila podvig u Pireju, a onda i pokorila Valensiju. Uželeli su se navijači slavlja u Pioniru. Sa druge strane, i kraljevski klub je u promenljivoj formi jer na poslednjih sedam utakmica smenjuje pobedu i poraz.

OLAKŠANJE PRED MONAKO

Dva dana posle Reala, u Beogradu će gostovati i Monako. Sasvim sigurno da igrači osećaju pritisak jer je reč o dva tima iz samog vrha, a pobeda nad Realom bila bi penicilin za energetski iscrpljenu ekipu i novi adrenalin za još jači voljni momenat pred novi bitan meč.

PRIKAZIVANJE DRUGOG LICA OD ONOG U MADRIDU

Nedorečena je bila Crvena zvezda u meču u Madridu kada je ondašnji domaćin slavio sa 72-56.  Ben Bentil je poentirao za 44-42, ali je Real  odgovorio serijom od 10-0 do kraja treće trećine za 54-42. Onda je za ekipu koju je još predvodio Vladimir Jovanović Hasan Martin smanjio poslednji put na 59-54 na 3:31 do kraja ali je Tavares sa pet uzastopnih poena ponovo povećao razliku na +10, “zaključavši” pobedu.

POSTAKVIZICIJSKI OBRAČUN

Vodila su borbu dva kluba i van parketa ove sezone, a u “bici” za Kampaca pobednik je bila Crvena zvezda. No, pobeda nije zablještala punim sjajem jer je Zvezda lišena pomoći Fakunda Kampaca do marta. Osećaj nezadovoljstva među crveno-belom armijom podgrejale su priče kredibilnih ljudi o insistrianju klubova da se Zvezda kazni zbog finansijskih prekršaja, a navijači upravo u Realu vide predvodnika.

Meč koji je na programu u utorak od 19 časova sudiće trojka u sastavu: Oleg Latiševs, Karmelo Paterniko i Tomaš Travicki.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama