Blog Fudbal Fudbal/Izveštaji i analize CZBG

Zvezdina katastrofalna evropska sezona – kako dalje?

Foto: FK Crvena zvezda

Fudbaleri Crvene zvezde su sinoć doživeli debakl u Monaku. U utakmici u kojoj se odlučivalo da li će crveno-beli ostati u Evropi još jedno proleće, usledio je potop. Monako je pobedio ubedljivim rezultatom 4:1.

Nije sinoćnja utakmica ona kojom se treba baviti jer kada bi se bavili njom, bavili bi se posledicama, a ne uzrocima problema. Pisali smo mi i do sada na našem portalu otovoreno o problemima koji će neminovno dovesti (a i doveli su) do ovakve situacije, samo što su nas neki optužili da radimo protiv Zvezde.

Tužno je to kada pokušavate da ukažete na problem, a usput ste i neko ko nije “od juče” Zvezdin navijač (nego neko ko pamti i neke mnogo slavnije dane iz 70-ih, 80-ih i s početka 90-ih), a spočitava vam se da to vaše pisanje “ruši” klub koji volite. Ali i to je život i cena koju iskreni navijači moraju da plate.

Nego, da se mi vratimo problemu i pitanju kako dalje posle ovog poraza i ispadanje iz Evrope. Zvezdin problem tinja već duže vreme, a korene vuče u nestručnosti nekih ljudi da dovedu kvalitetne igrače u klub, otupštanje onih koji imaju kvalitet i samim time i nametanje trenerima da rade sa onim igračima koji jednostavno ne mogu da isporuče ono što je dovoljno za napredak kluba (govorimo isključivo o sportskim rezultatima i igri).

Zvezda jeste prezimila nekoliko puta u Evropi i zaista ostvarila lepe uspehe, ali svako ko je gledao iole dublje, mogao je da vidi da i pored toga putanja ima silaznu tendenciju. Treneri koji su doneli Zvezdi najviše u Evropi, Vladan Milojević i Dejan Stanković, nisu bili ispoštovani od strane Uprave i sportskog sektora da im se dovedu kvalitetniji igrači, a u svemu smo najviše kuburili na bekovskim i napadačkim pozicijama. Uz sve to, i ono malo kvalitetnih igrača koji su dovedeni, prodani su ili se Zvezda odrekla njihovih usluga, a dovođeni su neki igrači koji su izrazito sumnjivog kvaliteta.

Ono što zameramo trenerima je to što su sebi dozvolili da im se neki igrači nameću i dovode i što nisu insistirali na kvalitetnijim pojačanjima. Poslednja u nizu od tih situacija je ta kada je Miloš Milojević izjavio da je Ohi u karantinu, a čovek je već bio u Danskoj i potpisivao ugovor sa drugim klubom.

Najveći problem u svemu ovome je taj da nam sledeće sezone dolazi (ako sve bude kako treba) učešće u Ligi šampiona. To takmičenje je za par koplja iznad Lige Evrope, a snagu istog smo mogli da osetimo na vlastitoj koži kada smo ubedljivo gubili od PSG-a i Bajerna. 
Baš zbog toga, ni jedan navijač Crvene zvezde ne želi da se ista stvar ponovi i ne želi da klub bude kanta za nabijanje gol razlike jer to nije renome naše Crvene zvezde. Izgubiti nije problem (gubilo se i pre), ali je problem ako se ne izvuku pouke iz svega toga. A bilo je sasvim dovoljno vremena da se pouke izvuku i da se naprave potezi koji će klub izdići još više u evropskom sazvežđu velikana, gde naša Zvezda i pripada.

Da li će se iz ovog poraza i ispadanja iz evropskih takmičenja izvući neke pouke, ostaje nam da vidimo. Sada se i definitivno okrećemo samo domaćem prvenstvu koje nam sledeće sezone donosi Ligu šampiona, ali ako se ništa ne promeni, plašimo se da bi moglo da dođe do pravog potopa.ž

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama