Блог Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Звездина катастрофална европска сезона – како даље?

Фото: ФК Црвена звезда

Фудбалери Црвене звезде су синоћ доживели дебакл у Монаку. У утакмици у којој се одлучивало да ли ће црвено-бели остати у Европи још једно пролеће, уследио је потоп. Монако је победио убедљивим резултатом 4:1.

Није синоћња утакмица она којом се треба бавити јер када би се бавили њом, бавили би се последицама, а не узроцима проблема. Писали смо ми и до сада на нашем порталу отоворено о проблемима који ће неминовно довести (а и довели су) до овакве ситуације, само што су нас неки оптужили да радимо против Звезде.

Тужно је то када покушавате да укажете на проблем, а успут сте и неко ко није “од јуче” Звездин навијач (него неко ко памти и неке много славније дане из 70-их, 80-их и с почетка 90-их), а спочитава вам се да то ваше писање “руши” клуб који волите. Али и то је живот и цена коју искрени навијачи морају да плате.

Него, да се ми вратимо проблему и питању како даље после овог пораза и испадање из Европе. Звездин проблем тиња већ дуже време, а корене вуче у нестручности неких људи да доведу квалитетне играче у клуб, отупштање оних који имају квалитет и самим тиме и наметање тренерима да раде са оним играчима који једноставно не могу да испоруче оно што је довољно за напредак клуба (говоримо искључиво о спортским резултатима и игри).

Звезда јесте презимила неколико пута у Европи и заиста остварила лепе успехе, али свако ко је гледао иоле дубље, могао је да види да и поред тога путања има силазну тенденцију. Тренери који су донели Звезди највише у Европи, Владан Милојевић и Дејан Станковић, нису били испоштовани од стране Управе и спортског сектора да им се доведу квалитетнији играчи, а у свему смо највише кубурили на бековским и нападачким позицијама. Уз све то, и оно мало квалитетних играча који су доведени, продани су или се Звезда одрекла њихових услуга, а довођени су неки играчи који су изразито сумњивог квалитета.

Оно што замерамо тренерима је то што су себи дозволили да им се неки играчи намећу и доводе и што нису инсистирали на квалитетнијим појачањима. Последња у низу од тих ситуација је та када је Милош Милојевић изјавио да је Охи у карантину, а човек је већ био у Данској и потписивао уговор са другим клубом.

Највећи проблем у свему овоме је тај да нам следеће сезоне долази (ако све буде како треба) учешће у Лиги шампиона. То такмичење је за пар копља изнад Лиге Европе, а снагу истог смо могли да осетимо на властитој кожи када смо убедљиво губили од ПСГ-а и Бајерна. 
Баш због тога, ни један навијач Црвене звезде не жели да се иста ствар понови и не жели да клуб буде канта за набијање гол разлике јер то није реноме наше Црвене звезде. Изгубити није проблем (губило се и пре), али је проблем ако се не извуку поуке из свега тога. А било је сасвим довољно времена да се поуке извуку и да се направе потези који ће клуб издићи још више у европском сазвежђу великана, где наша Звезда и припада.

Да ли ће се из овог пораза и испадања из европских такмичења извући неке поуке, остаје нам да видимо. Сада се и дефинитивно окрећемо само домаћем првенству које нам следеће сезоне доноси Лигу шампиона, али ако се ништа не промени, плашимо се да би могло да дође до правог потопа.ж

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама