Кошарка Кошарка/Најава утакмица ЦЗБГ

Звезда на евролигашкој премијери у Београду јури победу против ослабљеног ПАО-а

Црвена звезда у другом колу Евролиге дочекује Панатинаикос, у мечу где обе екипе траже прву евролигашку победу.

Ужелели су се навијачи Звезде евролигаше кошарке и нема сумње да нас у четвртак очекује спектакл. Први тим који ће гостовати у Хали Алексанар Николић јесте грчки великан Панатинаикос, предвођен легендарним и дојучерашњим тренером нашег клуба, Дејаном Радоњићем.

Извесно, сем уводних формалности, неће бити дочека и сусрета раширених руку. Обе стране граде свој нови живот. Звезда и Панатинаикос су тимови који су радикално мењали летос. Наш клуб после два славља у регионалном такмичењу и пристојног издања на гостовању актуелном европском шампиону, тражи победу која би дала на ауторитету тиму који су многи унапред отписали. С друге стране, Дејан Радоњић је од четири званичне утакмице поражен на три и гори му под ногама.

Можда је пораз од јаког Олимпијакоса у финалу Суперкупа био реалност, али је увек осуда јавности кад изгубите највећи дерби оштра. Зелени су затим у тесном мечу поражени од мадридског Реала и то се могло сварити, али је онда уследио пораз од Ариса због чега је Радоњић трпео критике и овај меч ће бити од изузетне важности.

Изостанак Нејта Волтерса неће олакшати посао гостима, а под знаком питања је и Дерик Вилијамс који је у поменутом мечу са Арисом задобио хематом у квадрицепсу леве ноге. Према неким информацијама, он би ипак требало да буде на располагању Радоњићу.

Зелени су поразом од Реала у уводном колу срушили невероватну традицију, будући да су после 20 година изгубили меч на отварању такмичења као домаћин. При том, краљевски клуб је био хендикепиран изостанком шесторице важних играча. На крају, веома искусан шпански тим који има континуитет дугог играња у сличном саставу, био је бољи од Панатинаикоса који има осморицу новајлија.

Зелени су овогодишњи “шампиони” у трансфер политици. Осим новог тренера, у клуб су стигли и бројни играчи. Разлози за овакав радикални заокрет је тај што су резултати далеко иза реномеа клуба. Прошле сезоне, ПАО је завршио као 16. на табели, односно 13. у коначном поретку без руских клубова.

У ОАКА арени опстала су само петорица – Папајанис, Бохоридис, Манцукас, Хугаз и Авдалас. Оно што је много мучило Панатинаикос ранијих сезона решено је довођењем Волтерса и Париса Лија. У састав су уврштене сјајне атлете. Послења аквизиција био је Матеуш Понитка, крило које иза себе има добро издање на Евробаскету.

Управо је Евробаскет отежао припремни период Радоњићу јер је немали број важних играча из актуелног састава Панатинаикоса учествовао на европском првенству. Екипа није радила заједно у довољној мери па приметно недостаје хемија међу играчима. По досад приказаном, ПАО се још не може назвати тимом већ групом играча.

Карактеристично за Дејана Радоњића, одбрана није проблематична, али Панатинаикос мучи муке док проналази решења у нападу. На припремама Радоњић није имао на располагању Понитку, Папајаниса, Григониса; а онда им је поверио кључеве напада што сасвим очекивано не иде глатко због неуиграности. Са играчима које је имао на располагању, Радоњић је у односу неповерења. Тако је Лефтерис Манцукас је скрајнут у трећи план.

Клуб из Атине је против Реала у последња три минута имао најмање четири прилике да дође до изједначења или вођства, али је напад потпуно зарђао. То се против финалисте Евролиге не прашта па је победа изостала.

Извесно је да нас очекује интересантан меч јер су две екипе још увек у настанку и нису откриле све своје потенцијале. За очекивати је меч са малим бројем поена из разлога што су и једни и други показали да воде бригу о дефанзивним задацима, али и да нису још увек потентни и нападу.

Скочи на траку са алаткама