Košarka Košarka/Najava utakmica CZBG

Zvezda na evroligaškoj premijeri u Beogradu juri pobedu protiv oslabljenog PAO-a

Crvena zvezda u drugom kolu Evrolige dočekuje Panatinaikos, u meču gde obe ekipe traže prvu evroligašku pobedu.

Uželeli su se navijači Zvezde evroligaše košarke i nema sumnje da nas u četvrtak očekuje spektakl. Prvi tim koji će gostovati u Hali Aleksanar Nikolić jeste grčki velikan Panatinaikos, predvođen legendarnim i dojučerašnjim trenerom našeg kluba, Dejanom Radonjićem.

Izvesno, sem uvodnih formalnosti, neće biti dočeka i susreta raširenih ruku. Obe strane grade svoj novi život. Zvezda i Panatinaikos su timovi koji su radikalno menjali letos. Naš klub posle dva slavlja u regionalnom takmičenju i pristojnog izdanja na gostovanju aktuelnom evropskom šampionu, traži pobedu koja bi dala na autoritetu timu koji su mnogi unapred otpisali. S druge strane, Dejan Radonjić je od četiri zvanične utakmice poražen na tri i gori mu pod nogama.

Možda je poraz od jakog Olimpijakosa u finalu Superkupa bio realnost, ali je uvek osuda javnosti kad izgubite najveći derbi oštra. Zeleni su zatim u tesnom meču poraženi od madridskog Reala i to se moglo svariti, ali je onda usledio poraz od Arisa zbog čega je Radonjić trpeo kritike i ovaj meč će biti od izuzetne važnosti.

Izostanak Nejta Voltersa neće olakšati posao gostima, a pod znakom pitanja je i Derik Vilijams koji je u pomenutom meču sa Arisom zadobio hematom u kvadricepsu leve noge. Prema nekim informacijama, on bi ipak trebalo da bude na raspolaganju Radonjiću.

Zeleni su porazom od Reala u uvodnom kolu srušili neverovatnu tradiciju, budući da su posle 20 godina izgubili meč na otvaranju takmičenja kao domaćin. Pri tom, kraljevski klub je bio hendikepiran izostankom šestorice važnih igrača. Na kraju, veoma iskusan španski tim koji ima kontinuitet dugog igranja u sličnom sastavu, bio je bolji od Panatinaikosa koji ima osmoricu novajlija.

Zeleni su ovogodišnji “šampioni” u transfer politici. Osim novog trenera, u klub su stigli i brojni igrači. Razlozi za ovakav radikalni zaokret je taj što su rezultati daleko iza renomea kluba. Prošle sezone, PAO je završio kao 16. na tabeli, odnosno 13. u konačnom poretku bez ruskih klubova.

U OAKA areni opstala su samo petorica – Papajanis, Bohoridis, Mancukas, Hugaz i Avdalas. Ono što je mnogo mučilo Panatinaikos ranijih sezona rešeno je dovođenjem Voltersa i Parisa Lija. U sastav su uvrštene sjajne atlete. Poslenja akvizicija bio je Mateuš Ponitka, krilo koje iza sebe ima dobro izdanje na Evrobasketu.

Upravo je Evrobasket otežao pripremni period Radonjiću jer je nemali broj važnih igrača iz aktuelnog sastava Panatinaikosa učestvovao na evropskom prvenstvu. Ekipa nije radila zajedno u dovoljnoj meri pa primetno nedostaje hemija među igračima. Po dosad prikazanom, PAO se još ne može nazvati timom već grupom igrača.

Karakteristično za Dejana Radonjića, odbrana nije problematična, ali Panatinaikos muči muke dok pronalazi rešenja u napadu. Na pripremama Radonjić nije imao na raspolaganju Ponitku, Papajanisa, Grigonisa; a onda im je poverio ključeve napada što sasvim očekivano ne ide glatko zbog neuigranosti. Sa igračima koje je imao na raspolaganju, Radonjić je u odnosu nepoverenja. Tako je Lefteris Mancukas je skrajnut u treći plan.

Klub iz Atine je protiv Reala u poslednja tri minuta imao najmanje četiri prilike da dođe do izjednačenja ili vođstva, ali je napad potpuno zarđao. To se protiv finaliste Evrolige ne prašta pa je pobeda izostala.

Izvesno je da nas očekuje interesantan meč jer su dve ekipe još uvek u nastanku i nisu otkrile sve svoje potencijale. Za očekivati je meč sa malim brojem poena iz razloga što su i jedni i drugi pokazali da vode brigu o defanzivnim zadacima, ali i da nisu još uvek potentni i napadu.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama