Фудбал Фудбал/Најава утакмица

Милојевић: Да будемо још бољи него у Београду

Фудбалери Црвене звезде ће у четвртак од 21 час гостовати Ференцварошу у оквиру четвртог кола групне фазе Лиге Европе, а очекивања пред меч изнео је шеф стручног штаба нашег тима Милош Милојевић.

 

– Снага Ференцвароша је та што су добри у транзицији, брзи у нападу, креативни и то морамо да неутралишемо. У Београду је била утакмица коју смо већ заборавили и сутра крећемо од нуле, а морамо да поновимо све, чак и бољи да будемо. То што ће сутра бити много навијача може само да буде плус, јер играчи нису играли само код куће у ових пар година, већ и у гостима, тако да смо навикли на атмосферу, а о овој која нас чека смо чули све најбоље. Надам се да ће бити фудбалска и да ће сви уживати – почео је Милојевић. 
 
Није у складу са реномеом Звезде да се иде на било шта друго сем на победу…
 
 Не могу пре утакмице да се задовољим нерешеним резултатом, јер то није у мом карактеру и није у складу са клубом и играчима. Сваку утакмицу желимо да победимо, а некад се меч одигра тако да је и бод добар, али пре сусрета да идемо на бод – не. Није то зато што не поштујемо Ференцварош и јер смо их добили 4:1, напротив, респектујемо их и спремамо се озбиљно, свесни да ће бити другачија утакмица. Али да идемо на реми, то није у ДНК клуба, ни у мом. Ни са сином не могу да играм и пристанем на 0:0.
 
Здравствени билтен пред меч је добар.
 
– Сви су здрави, играчи који нису били у протколу за последње две утакмице су се вратили тренажном процесу, тако да сам на слатким мукама кога да ставим у тим.
 
Нема дилеме пред сутрашњи меч Милојевић.
 
– Ситуација с Букаријем је добра, тренира као и остали, а што се тиче дилема за сутра – немам их. Све дилеме решим до дан пред утакмицу, за сад је тако било, надам се да ће и у будућности остати. Нису лаке одлуке, јер на свакој позицији имамо по два или три добра играча. Верујемо у њих на основу онога што смо видели у претходним утакмицама и на основу односа према тренингу, а ја сам плаћен да доносим одлуке.
 
Детаљније је Милојевић анализирао врлине Ференцвароша којих дефинитивно има.
 
– Ференцварош има квалитетан тим, по две, три опције на свакој позицији и мислим да неће мењати стил игре, осим што ће можда бити агресивнији него у Београду где су калкулисали у смислу тога да им је и бод одговарао, али овде ће ићи на победу пред својом публим. Морамо да обратимо пажњу на то и да не будемо комфорни у централној зони, али упознати смо са њиховом игром и тренером. Не очекујем промене и изненађења, један играч евентуално, али спремни смо. Што се Ћивића тиче, знам његове квалитете, јер сам тренирао неколико репрезентативаца Босне и Херцеговине, па сам имао прилике и од њих да чујем какав је фудбалер, такође пратио сам га и утисак је да је квалитетан играч који доноси офанзивно. Ту можда њихов тренер спрема изненађење, а ако он буде играо као добар извођач прекида, онда не треба да правимо јефтине фаулове, већ да играмо далеко од нашег казненог простора. Опет и ако дође до прекида, то је ствар карактера и концентрације, и момци то већ годинама добро раде, тако да мислим да ће и да наставе тако. Знамо Ћивића, али и све остале играче и потенцијалне промене којих може да буде у односу на први меч.
 
Фокус је на игру нашег тима, уз малу усмереност на противника. 
 
– Покушали смо да њихову трансформацију смањимо што је више могуће и успели смо. Поред тога и када се победи са 4:1 има много лепих ствари, али и неких које нису на нивоу на ком могу да буду. Фокусирани смо да ниво игре и дисциплине у одређеним моментима који нам одговарају подигнемо још више. То су неке основне ствари, наравно има и детаља који су усмерени на противника, али када смо ми проактивни и диктирамо темпо, те када изгубимо лопту знамо како и у којој зони реагујемо, онда то није проблем. То су ствари које се трудимо да исправљамо сваког дана и да их доведемо до савршенства. 
 
Коментарисао је и тактичке одлуке из првог меча када је Црвена звезда у једном тренутку заиграла са три штопера. 
 
– Ви то гледате као “живот или смрт”, али ја не. Адаптирали смо се и мислио сам да нам је требала већа контрола офанзивно, а то је лакше са три штопера, међутим у тим тренуцима смо били пасивни у свим линијама, па се деси да леви бок брани најофанзивнији играч – Катаи. Не приписујем то тактици, да ли је била грешка… Играмо оно што морамо, знамо како хоћемо да делујемо на терену и момци и ја, али то није увек могуће. Није то перфектан свет у ком Пеп Гвардиола, тренер Манчестер Ситија одигра 0:0 са Копенхагеном. За све грешке преузимам кривицу, али нисам сигуран да је то било погрешно, већ моменат утакмице где смо били неактивни. То је био проблем. Када не вршите притисак на носиоце лопте, онда је свеједно.
 
Са екипом је отпутовао и седамнаестогодишњи Јован Мијатовић, нова Звездина деветка. 
 
– Наравно да постоји шанса да заигра, он је један од 23 фудбалера у саставу. Унапред правимо планове А, Б и Ц, а некад утакмица иде у другом смету, па мора да се реагује на лицу места. ДНК Звезде је да пружа шансу младим играчима, као што је то био случај са Ераковићем који је искористио прилику пре годину и по, две. Има још талентованих фудбалера, али одговорност је на њима да не полете, као и на новинарима да их не подигну после једне добре утакмице. Када се много полети, пад буде страшан и без падобрана. Битно је да ради то што ради, а да ли ће шанса доћи сутра или за седам дана… Доћи ће, ако је буде заслужио.
 
Везује се Милојевић искључиво за оно што екипа уиграва. 
 
– Фокусиран сам на оно што радимо на тренингу и што припремамо за утакмицу. Не сећам се да сам имао неки непланирани расплет, осим ако се неко не осећа лоше у току ноћи, али не сматрам да нешто на такав начин може да се јави или смисли. 
 
За крај, мађарске новинаре је интересовало мишљење Милојевића око потенцијалног формирања регионалне лиге.
 
– Чуо сам још у Шведској да се о томе прича, од директора Малмеа и знам да постоји план да 2025. то можда и крене, а под који ћемо ми регион спасти – не знам, то је питање за УЕФА, они одлучују. Мислим да треба да се задржи квалитет домаћег првенства, јер ако га нема, онда не постоји развој инфраструктуре, праћење, заинтереснованост медија, тако да такво регионално такмичење може да буде добро у том случају, али није питање за мене. Увек гледам интерес фудбала, ако ће бити боље утакмице са већом пажњом и пред више публике, то је аспект који прихватам – закључио је Милојевић.
 
Извор: ФКЦЗ, званичан сајт

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМ

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама