Fudbal Fudbal/Najava utakmica

Milojević: Da budemo još bolji nego u Beogradu

Fudbaleri Crvene zvezde će u četvrtak od 21 čas gostovati Ferencvarošu u okviru četvrtog kola grupne faze Lige Evrope, a očekivanja pred meč izneo je šef stručnog štaba našeg tima Miloš Milojević.

 

– Snaga Ferencvaroša je ta što su dobri u tranziciji, brzi u napadu, kreativni i to moramo da neutrališemo. U Beogradu je bila utakmica koju smo već zaboravili i sutra krećemo od nule, a moramo da ponovimo sve, čak i bolji da budemo. To što će sutra biti mnogo navijača može samo da bude plus, jer igrači nisu igrali samo kod kuće u ovih par godina, već i u gostima, tako da smo navikli na atmosferu, a o ovoj koja nas čeka smo čuli sve najbolje. Nadam se da će biti fudbalska i da će svi uživati – počeo je Milojević. 
 
Nije u skladu sa renomeom Zvezde da se ide na bilo šta drugo sem na pobedu…
 
 Ne mogu pre utakmice da se zadovoljim nerešenim rezultatom, jer to nije u mom karakteru i nije u skladu sa klubom i igračima. Svaku utakmicu želimo da pobedimo, a nekad se meč odigra tako da je i bod dobar, ali pre susreta da idemo na bod – ne. Nije to zato što ne poštujemo Ferencvaroš i jer smo ih dobili 4:1, naprotiv, respektujemo ih i spremamo se ozbiljno, svesni da će biti drugačija utakmica. Ali da idemo na remi, to nije u DNK kluba, ni u mom. Ni sa sinom ne mogu da igram i pristanem na 0:0.
 
Zdravstveni bilten pred meč je dobar.
 
– Svi su zdravi, igrači koji nisu bili u protkolu za poslednje dve utakmice su se vratili trenažnom procesu, tako da sam na slatkim mukama koga da stavim u tim.
 
Nema dileme pred sutrašnji meč Milojević.
 
– Situacija s Bukarijem je dobra, trenira kao i ostali, a što se tiče dilema za sutra – nemam ih. Sve dileme rešim do dan pred utakmicu, za sad je tako bilo, nadam se da će i u budućnosti ostati. Nisu lake odluke, jer na svakoj poziciji imamo po dva ili tri dobra igrača. Verujemo u njih na osnovu onoga što smo videli u prethodnim utakmicama i na osnovu odnosa prema treningu, a ja sam plaćen da donosim odluke.
 
Detaljnije je Milojević analizirao vrline Ferencvaroša kojih definitivno ima.
 
– Ferencvaroš ima kvalitetan tim, po dve, tri opcije na svakoj poziciji i mislim da neće menjati stil igre, osim što će možda biti agresivniji nego u Beogradu gde su kalkulisali u smislu toga da im je i bod odgovarao, ali ovde će ići na pobedu pred svojom publim. Moramo da obratimo pažnju na to i da ne budemo komforni u centralnoj zoni, ali upoznati smo sa njihovom igrom i trenerom. Ne očekujem promene i iznenađenja, jedan igrač eventualno, ali spremni smo. Što se Ćivića tiče, znam njegove kvalitete, jer sam trenirao nekoliko reprezentativaca Bosne i Hercegovine, pa sam imao prilike i od njih da čujem kakav je fudbaler, takođe pratio sam ga i utisak je da je kvalitetan igrač koji donosi ofanzivno. Tu možda njihov trener sprema iznenađenje, a ako on bude igrao kao dobar izvođač prekida, onda ne treba da pravimo jeftine faulove, već da igramo daleko od našeg kaznenog prostora. Opet i ako dođe do prekida, to je stvar karaktera i koncentracije, i momci to već godinama dobro rade, tako da mislim da će i da nastave tako. Znamo Ćivića, ali i sve ostale igrače i potencijalne promene kojih može da bude u odnosu na prvi meč.
 
Fokus je na igru našeg tima, uz malu usmerenost na protivnika. 
 
– Pokušali smo da njihovu transformaciju smanjimo što je više moguće i uspeli smo. Pored toga i kada se pobedi sa 4:1 ima mnogo lepih stvari, ali i nekih koje nisu na nivou na kom mogu da budu. Fokusirani smo da nivo igre i discipline u određenim momentima koji nam odgovaraju podignemo još više. To su neke osnovne stvari, naravno ima i detalja koji su usmereni na protivnika, ali kada smo mi proaktivni i diktiramo tempo, te kada izgubimo loptu znamo kako i u kojoj zoni reagujemo, onda to nije problem. To su stvari koje se trudimo da ispravljamo svakog dana i da ih dovedemo do savršenstva. 
 
Komentarisao je i taktičke odluke iz prvog meča kada je Crvena zvezda u jednom trenutku zaigrala sa tri štopera. 
 
– Vi to gledate kao “život ili smrt”, ali ja ne. Adaptirali smo se i mislio sam da nam je trebala veća kontrola ofanzivno, a to je lakše sa tri štopera, međutim u tim trenucima smo bili pasivni u svim linijama, pa se desi da levi bok brani najofanzivniji igrač – Katai. Ne pripisujem to taktici, da li je bila greška… Igramo ono što moramo, znamo kako hoćemo da delujemo na terenu i momci i ja, ali to nije uvek moguće. Nije to perfektan svet u kom Pep Gvardiola, trener Mančester Sitija odigra 0:0 sa Kopenhagenom. Za sve greške preuzimam krivicu, ali nisam siguran da je to bilo pogrešno, već momenat utakmice gde smo bili neaktivni. To je bio problem. Kada ne vršite pritisak na nosioce lopte, onda je svejedno.
 
Sa ekipom je otputovao i sedamnaestogodišnji Jovan Mijatović, nova Zvezdina devetka. 
 
– Naravno da postoji šansa da zaigra, on je jedan od 23 fudbalera u sastavu. Unapred pravimo planove A, B i C, a nekad utakmica ide u drugom smetu, pa mora da se reaguje na licu mesta. DNK Zvezde je da pruža šansu mladim igračima, kao što je to bio slučaj sa Erakovićem koji je iskoristio priliku pre godinu i po, dve. Ima još talentovanih fudbalera, ali odgovornost je na njima da ne polete, kao i na novinarima da ih ne podignu posle jedne dobre utakmice. Kada se mnogo poleti, pad bude strašan i bez padobrana. Bitno je da radi to što radi, a da li će šansa doći sutra ili za sedam dana… Doći će, ako je bude zaslužio.
 
Vezuje se Milojević isključivo za ono što ekipa uigrava. 
 
– Fokusiran sam na ono što radimo na treningu i što pripremamo za utakmicu. Ne sećam se da sam imao neki neplanirani rasplet, osim ako se neko ne oseća loše u toku noći, ali ne smatram da nešto na takav način može da se javi ili smisli. 
 
Za kraj, mađarske novinare je interesovalo mišljenje Milojevića oko potencijalnog formiranja regionalne lige.
 
– Čuo sam još u Švedskoj da se o tome priča, od direktora Malmea i znam da postoji plan da 2025. to možda i krene, a pod koji ćemo mi region spasti – ne znam, to je pitanje za UEFA, oni odlučuju. Mislim da treba da se zadrži kvalitet domaćeg prvenstva, jer ako ga nema, onda ne postoji razvoj infrastrukture, praćenje, zainteresnovanost medija, tako da takvo regionalno takmičenje može da bude dobro u tom slučaju, ali nije pitanje za mene. Uvek gledam interes fudbala, ako će biti bolje utakmice sa većom pažnjom i pred više publike, to je aspekt koji prihvatam – zaključio je Milojević.
 
Izvor: FKCZ, zvaničan sajt

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama