Košarka Košarka/Najava utakmica CZBG

Zvezda startuje protiv Efesa koji juriša na rekord

Na otvaranju nove evroligaške sezone Zvezda će opet morati u Istanbul, ovog puta protiv Anadolu Efesa.

Teže vatreno kršenje u evroligaškoj košarci Vlada Jovanović sam nije mogao da izabere. Crvena zvezda će morati put Istanbula u susret dovstrukom uzastopnom šampionu Evrope. U turskom klubu ne kriju ambiciju i želju da i po treći put pokore Evropu i time postanu prvi klub kojem je to pošlo za rukom.

Trener Ergin Ataman  je u razgovoru sa novinarima u Hali sportova Sinan Erdem rekao “Počinjemo sa velikim ciljevima, kao i prošle sezone. Bilo je velikih aktivnosti u prelaznom roku kod evroligaša ove sezone. Videli smo da su timovi pojačali rostere. To je cilj svih ekipa. Napravili smo i neke bitne promene u odnosu na prošlu sezonu. Uprava se ozbiljno žrtvovala, uspela je da zadrži dva igrača poput Mićića i Larkin u tim. Doveli smo igrače koji su imali ozbiljnu minutažu u Evroligi, kao što su Klajburn, Žižić i Polonara. Takođe smo pojačali naš tim”.

Efes je zapravo jedan od klubova koji su bili najmanje aktivni u predsezoni sa dovođenjem igrača. Fokus je sigurno bio na zadržavanju okosnice tima u vidu Micića i Larkina na kojima se zasniva igra, uz pridošlice koji su u funkciji štićenja perimetra (Klajburn) i reketa (Žižić i Mbaje).

Ataman je pomno pratio konkurenciju i u uverenju da svi sklapaju tim koji bi srušio Efes, želeo je igrače koji bi mu doneli još raznovrsniji napad. “Napravili smo transfere da bismo stekli raznolikost u napadu. Nedavno je u timovima počela promena odbrane kako bi se zaustavila košarka koju smo igrali.  Mislim da je naš tim sposobniji, širi i ofanzivniji u napadu ove sezone“.

Moraće, međutim, Efes na početku bez svog ponajboljeg igrača, Larkina, koji se povredio nastupajući za reprezentaciju Turske. Larkin je operisan 14. septembra i odsustvo će trajati osam nedelja.  Ergin Ataman je javno poslao signal upravi kluba da mu pronađu zamenu. “Ako nađemo igrača koji može da popuni Larkinu prazninu i može da odradi 2-3 meseca, razmislićemo o tome. Ali konačna odluka pripada administraciji“, rekao je Ataman.

Efes je dobro otvorio sezonu osvvojivši Superkup pobedom nad Fenerbahčeom (71:62), a onda su na otvaranju turskog šampionata savladali još jednog istanbulskog rivala, Galatasaraj (77:68). Pre toga su odigrali veliki broj pripremnih mečeva i izgubili samo od Venecije i Panatinaikosa, dok su neki od timova koje su savladali bili Monako, Lokomotiva, Jenisej, Zenit, Makabi Tel Aviv, CSKA Moskva.

Pred našim timom je veliki izazov i meč sa ekipom koja je samo nadograđena u odnosu na tim koji je poslednje dve sezone osvajao takmičenje. Biće interesantno videti koliko u ovom trenutku mogu igrači Vladimira Jovanovića.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama