Кошарка Кошарка/Најава утакмица ЦЗБГ

Звезда стартује против Ефеса који јуриша на рекорд

На отварању нове евролигашке сезоне Звезда ће опет морати у Истанбул, овог пута против Анадолу Ефеса.

Теже ватрено кршење у евролигашкој кошарци Влада Јовановић сам није могао да изабере. Црвена звезда ће морати пут Истанбула у сусрет довструком узастопном шампиону Европе. У турском клубу не крију амбицију и жељу да и по трећи пут покоре Европу и тиме постану први клуб којем је то пошло за руком.

Тренер Ергин Атаман  је у разговору са новинарима у Хали спортова Синан Ердем рекао “Почињемо са великим циљевима, као и прошле сезоне. Било је великих активности у прелазном року код евролигаша ове сезоне. Видели смо да су тимови појачали ростере. То је циљ свих екипа. Направили смо и неке битне промене у односу на прошлу сезону. Управа се озбиљно жртвовала, успела је да задржи два играча попут Мићића и Ларкин у тим. Довели смо играче који су имали озбиљну минутажу у Евролиги, као што су Клајбурн, Жижић и Полонара. Такође смо појачали наш тим”.

Ефес је заправо један од клубова који су били најмање активни у предсезони са довођењем играча. Фокус је сигурно био на задржавању окоснице тима у виду Мицића и Ларкина на којима се заснива игра, уз придошлице који су у функцији штићења периметра (Клајбурн) и рекета (Жижић и Мбаје).

Атаман је помно пратио конкуренцију и у уверењу да сви склапају тим који би срушио Ефес, желео је играче који би му донели још разноврснији напад. “Направили смо трансфере да бисмо стекли разноликост у нападу. Недавно је у тимовима почела промена одбране како би се зауставила кошарка коју смо играли.  Мислим да је наш тим способнији, шири и офанзивнији у нападу ове сезоне“.

Мораће, међутим, Ефес на почетку без свог понајбољег играча, Ларкина, који се повредио наступајући за репрезентацију Турске. Ларкин је оперисан 14. септембра и одсуство ће трајати осам недеља.  Ергин Атаман је јавно послао сигнал управи клуба да му пронађу замену. “Ако нађемо играча који може да попуни Ларкину празнину и може да одради 2-3 месеца, размислићемо о томе. Али коначна одлука припада администрацији“, рекао је Атаман.

Ефес је добро отворио сезону осввојивши Суперкуп победом над Фенербахчеом (71:62), а онда су на отварању турског шампионата савладали још једног истанбулског ривала, Галатасарај (77:68). Пре тога су одиграли велики број припремних мечева и изгубили само од Венеције и Панатинаикоса, док су неки од тимова које су савладали били Монако, Локомотива, Јенисеј, Зенит, Макаби Тел Авив, ЦСКА Москва.

Пред нашим тимом је велики изазов и меч са екипом која је само надограђена у односу на тим који је последње две сезоне освајао такмичење. Биће интересантно видети колико у овом тренутку могу играчи Владимира Јовановића.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМ

Скочи на траку са алаткама