Blog Fudbal Fudbal/Izveštaji i analize CZBG

CZBG portal: Zvezda rekla sama sebi – nisi za Ligu šampiona

Ukupnim rezultatom 5:4 Makabi iz Haife plasirao se u Ligu šampiona, ali ništa pogrešno ne bi bilo reći da je Zvezda pobedila samu sebe u oba meča, a posebno u beogradskom revanšu.

Imali su Zvezdini igrači sve u svojim rukama, vodili su 2:0, a da taj rezultat ostane do poluvremna falile su sekunde. Bizarno primljen gol u finišu prvog dela rezultat je onoga što često gledamo u izvedbi Kange. Gabonac je, kao što voli, držao loptu više nego što treba, tražio kontakt i pao. Nenaviknut na suđenje po premijerligašim kriterijumima, očekivao je da će se sudija Tejlor lako latiti pištaljke. Usledio je, pak, hladan tuš. Sundgren se dokopao lopte i dalekometnim udarcem savladao nespremnog Borjana. Ovakav epilog prvog poluvremena može da peče sve crveno-bele jer je minut pre toga Borjan odbranio penal Hazizi.
 
Foto: MN pres
 
I u revanšu je Zvezda, kao i u Haifi, pokazala dva lica. Opet su naši igrači režirali dva različita poluvremena. Izuzev same završnice, Zvezda je izgledala vrlo autoritativno u prvom delu igre. Za razliku od meča u Izraelu, gospodarila je Zvezda sredinom terena. Pored bledog Lavija, Zvezdini igrači su i od ponajboljeg Makabijevog veznjaka, Mohameda , napravili neprepoznatljivog igrača. Šeri je ove večeri bio zaključan i bezopasan. Pjero je, iako bez izgledne šanse, svojom snagom i tehnikom stvarao probleme Zvezdinim defanzivcima.
 
Činilo se da je na startu zamisao naših igrača bila da se što više upošljava Bukari. Par napada propala su zbog nerezonskih lopti ka njemu, pre svega jer nije bilo dobre pozicione igra tako da Bukari nije dobio loptu u situacijama u kojima bi bio licem okrenut ka golu. Najbolja šanse u uvodu bile su delo Kange. Prvo je pogodio stativu, a potom je testirao Koena i sa velike distance kada je golman gostiju posle druge intervencije pokupio loptu. 
 
Gol za vođstvo delo je saradnje Kataija i Pešića. Borbeno je Katai protutnjao pored Sundgrena, ubacio loptu u peterac a na rikošet je naleteo Pešić i loptu poslao u mrežu. Pored postignutog gola, Pešić je bio u dobroj šansi pri jednoj polukontri ali je bio sebičan te je šutirao umesto da uposli Bukarija na desnoj strani koji je bio okrenut ka golu i imao samo jednog čuvara što je bila retkost u dvomeču.
 
Verovatno najbolji igrač meča u našem timu, Ivanić, povisio je na 2:0 veoma snažnim udarcem brzo po ulasku u 16 metara gostiju. Pre toga je imao jedan lep pokušaj iz voleja, ali je udarac prohujao pored desne stative gola ispod južne tribine.
 
 
Stadion je bio u ekstazi zbog rezultata koji je Zvezdu vodio u elitu. Potom nastupaju već opisani minuti kada je Srnić igrao rukom, a Borjan odbranio penal. Pozitivan momentum je otišao u nepovrat posle bizarnog gola za goste.
 
Nema sumnje da je taj momenat ostavio traga u psihologiji naših igrača, što se videlo u drugom delu igre. Makabi je uzeo igru pod svoje. Već na startu je Lavi prošao čuvare i neometano šutirao sa ivice kaznenog prostora. Gosti nisu izgledali kao ista ekipa iz prvog poluvremena. Dominirali su sredinom terena. Pjero se povlačio uz aut liniju, otvarao prostor i mučio naše igrače. Kiks nije mnogo poremetio Borjana pa je sjajnim intervencijama zaustavljao pokušaje Pjeroa i Kornua. 
 
Jedino vredno sećanja od Zvezdinih pokušaja iz drugog poluvremena je ne baš opasni šut Kataija iz slobodnog udarca, i u samoj nadoknadi gužva koja se pravila u kaznenom prostoru gostiju.
 
Pre toga je Crvena zvezda opet ovekovečila još jednu evropsku utakmicu kao maleroznu i tragičnu. Nije naš tim morao da gubi glavu, jer i da je ostalo 2:1  taj rezultat je vodio u produžetke, ali je nesrećni Pavkov zakucao loptu u sopstvenu mrežu i ugasio nadu za trećom Ligom šampiona u ovom veku. Situacija koja je oksimoron, da se igrač kome su spevane pesme zbog nezaboravnih momenata protiv Liverpula, Helsinkija, Kopenhagena, Milana i derbija, na ovaj način moguće oprašta od kluba.
Drugo poluvreme pokazalo je da Zvezda nije za Ligu šampiona. Nije bilo odlučnosti da se krene po rezultat koji donosi prolaz. Haifa je preuzela inicijativu. Naš tim izgledao je fizički inferiorno protiv tima kome prvenstvo nije startovalo. “Trebalo bi da budemo u top formi u avgustu” govorio je Dejan Stanović tokom juna meseca, ali je prikazano pokazalo da to nije slučaj.
 
Večeras su, po ne zna se koji put, opet bile izražene anomalije u sastavu sa iznuđenim rešenjima. Kao što je očekivano, Srnić je bio par sa Kangom na sredini, ali je meč završio na levom beku zbog bolova koje je osetio Rodić. Crvena zvezda je angažovala Azarovija, ali je to učinjeno dosta kasno da bi se uigrao za ovakvu utakmicu. Isto je i sa Pešićem koji je nespreman za celu utamicu. Sva odgovornost je na trojcu Terzić-Mrkela-Stanković jer je tim godinama bez Rodićeve alternative.
 
Teško je razlučiti koji je meč bio odlučujući. Ili bar momenat – ono što se desilo u finišu prvog poluvremena ili meč u Haifi kada je Zvezda bezglavo krenula sa tandemom Kanga-Kangva. Setimo se kako je govorio Stanković u rezimeu priprema – ” Retko koja ekipa igra bez „osigurača“. Mi smo želeli sve da probamo na pripremama i u jednom segmentu si jači, ali bez lopte si slabiji. Zvezda načinom na koji igra, mora da ima osiguranje ispred odbrane u vidu Sanoga ili Srnića koji je dinamičan i pokriva dosta pozicija.” Još je misterija šta je Stankovića navelo da u najvažnijem meču odustane od svojih postulata.
 
Autor: Vukan J./CZBG portal
 
Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM
 

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama