Блог Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе ЦЗБГ

ЦЗБГ портал: Звезда рекла сама себи – ниси за Лигу шампиона

Укупним резултатом 5:4 Макаби из Хаифе пласирао се у Лигу шампиона, али ништа погрешно не би било рећи да је Звезда победила саму себе у оба меча, а посебно у београдском реваншу.

Имали су Звездини играчи све у својим рукама, водили су 2:0, а да тај резултат остане до полувремна фалиле су секунде. Бизарно примљен гол у финишу првог дела резултат је онога што често гледамо у изведби Канге. Габонац је, као што воли, држао лопту више него што треба, тражио контакт и пао. Ненавикнут на суђење по премијерлигашим критеријумима, очекивао је да ће се судија Тејлор лако латити пиштаљке. Уследио је, пак, хладан туш. Сундгрен се докопао лопте и далекометним ударцем савладао неспремног Борјана. Овакав епилог првог полувремена може да пече све црвено-беле јер је минут пре тога Борјан одбранио пенал Хазизи.
 
Фото: МН прес
 
И у реваншу је Звезда, као и у Хаифи, показала два лица. Опет су наши играчи режирали два различита полувремена. Изузев саме завршнице, Звезда је изгледала врло ауторитативно у првом делу игре. За разлику од меча у Израелу, господарила је Звезда средином терена. Поред бледог Лавија, Звездини играчи су и од понајбољег Макабијевог везњака, Мохамеда , направили непрепознатљивог играча. Шери је ове вечери био закључан и безопасан. Пјеро је, иако без изгледне шансе, својом снагом и техником стварао проблеме Звездиним дефанзивцима.
 
Чинило се да је на старту замисао наших играча била да се што више упошљава Букари. Пар напада пропала су због нерезонских лопти ка њему, пре свега јер није било добре позиционе игра тако да Букари није добио лопту у ситуацијама у којима би био лицем окренут ка голу. Најбоља шансе у уводу биле су дело Канге. Прво је погодио стативу, а потом је тестирао Коена и са велике дистанце када је голман гостију после друге интервенције покупио лопту. 
 
Гол за вођство дело је сарадње Катаија и Пешића. Борбено је Катаи протутњао поред Сундгрена, убацио лопту у петерац а на рикошет је налетео Пешић и лопту послао у мрежу. Поред постигнутог гола, Пешић је био у доброј шанси при једној полуконтри али је био себичан те је шутирао уместо да упосли Букарија на десној страни који је био окренут ка голу и имао само једног чувара што је била реткост у двомечу.
 
Вероватно најбољи играч меча у нашем тиму, Иванић, повисио је на 2:0 веома снажним ударцем брзо по уласку у 16 метара гостију. Пре тога је имао један леп покушај из волеја, али је ударац прохујао поред десне стативе гола испод јужне трибине.
 
 
Стадион је био у екстази због резултата који је Звезду водио у елиту. Потом наступају већ описани минути када је Срнић играо руком, а Борјан одбранио пенал. Позитиван моментум је отишао у неповрат после бизарног гола за госте.
 
Нема сумње да је тај моменат оставио трага у психологији наших играча, што се видело у другом делу игре. Макаби је узео игру под своје. Већ на старту је Лави прошао чуваре и неометано шутирао са ивице казненог простора. Гости нису изгледали као иста екипа из првог полувремена. Доминирали су средином терена. Пјеро се повлачио уз аут линију, отварао простор и мучио наше играче. Кикс није много пореметио Борјана па је сјајним интервенцијама заустављао покушаје Пјероа и Корнуа. 
 
Једино вредно сећања од Звездиних покушаја из другог полувремена је не баш опасни шут Катаија из слободног ударца, и у самој надокнади гужва која се правила у казненом простору гостију.
 
Пре тога је Црвена звезда опет овековечила још једну европску утакмицу као малерозну и трагичну. Није наш тим морао да губи главу, јер и да је остало 2:1  тај резултат је водио у продужетке, али је несрећни Павков закуцао лопту у сопствену мрежу и угасио наду за трећом Лигом шампиона у овом веку. Ситуација која је оксиморон, да се играч коме су спеване песме због незаборавних момената против Ливерпула, Хелсинкија, Копенхагена, Милана и дербија, на овај начин могуће опрашта од клуба.
Друго полувреме показало је да Звезда није за Лигу шампиона. Није било одлучности да се крене по резултат који доноси пролаз. Хаифа је преузела иницијативу. Наш тим изгледао је физички инфериорно против тима коме првенство није стартовало. “Требало би да будемо у топ форми у августу” говорио је Дејан Становић током јуна месеца, али је приказано показало да то није случај.
 
Вечерас су, по не зна се који пут, опет биле изражене аномалије у саставу са изнуђеним решењима. Као што је очекивано, Срнић је био пар са Кангом на средини, али је меч завршио на левом беку због болова које је осетио Родић. Црвена звезда је ангажовала Азаровија, али је то учињено доста касно да би се уиграо за овакву утакмицу. Исто је и са Пешићем који је неспреман за целу утамицу. Сва одговорност је на тројцу Терзић-Мркела-Станковић јер је тим годинама без Родићеве алтернативе.
 
Тешко је разлучити који је меч био одлучујући. Или бар моменат – оно што се десило у финишу првог полувремена или меч у Хаифи када је Звезда безглаво кренула са тандемом Канга-Кангва. Сетимо се како је говорио Станковић у резимеу припрема – ” Ретко која екипа игра без „осигурача“. Ми смо желели све да пробамо на припремама и у једном сегменту си јачи, али без лопте си слабији. Звезда начином на који игра, мора да има осигурање испред одбране у виду Санога или Срнића који је динамичан и покрива доста позиција.” Још је мистерија шта је Станковића навело да у најважнијем мечу одустане од својих постулата.
 
Аутор: Вукан Ј./ЦЗБГ портал
 
Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМ
 

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама