Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Kralj pao u Zvezdinoj tvrđavi!

Ratnički pristup, potpuni fokus i ogromna želja, a iza njih publika kakvu samo Crvena zvezda ima. U takvim okolnostima ni Kralj nije favorit jer mora da osvoji Zvezdinu tvrđavu. Ona je teško osvojiva, morate da budete bolji i da želite bar jednako kao i Crvena zvezda. Real Madrid nije bio bolji, nije želeo više. Crvena zvezda je na kraju slavila rezultatom 65:62.

Briljirao je Dejan Davidovac koji je meč završio sa 13 poena i neverovatno se nosio čak i na poziciji pet sa snažnijim i višim centrima. Pratio ga je izvrsni Nikola Ivanović koji je isto upisao 13 koševa od čega dva slobodna bacanja koja su stavila tačku na meč i veliku pobedu.

Već u četvrtak Crvena zvezda i njena armija navijača imaju zadatak da opet stanu na bedem tvrđave. Tada, na istom mestu gostuje Makabi iz Tel Aviva.

Crveno-beli su sa velikom energijom ušli u utakmicu potpomognuti hukom sa tribina. Odbrana je bila prepoznatljiva i čvrsta što je svelo sjajan napadački tim kakav je Real Madrid na samo pet poena za više od šest minuta igre (8:5).

Jabusele i Tavareš su svojom visinom i snagom pravili dosta problema borbenim crveno-belima, ali su oni odgovarali željom . Usledila je prava rezultatska klackalica iz koje su nakon prve četvrtine crveno-beli izašli kao pobednici – 16:15.

U nastavku je viđen sličan odnos snaga. Real Madrid je pokušavao da maksimalno ubrza igru, a crveno-beli da čvrstinom odgovore na svaki pokušaj rivala. U napadu crveno-belih blistao je Dejan Davidovac – visinom i snagom inferioran u odnosu na Poarijea, ali lucidnošću i genijalnošću uvek korak ispred francuskog reprezentativca. Upravo je Davidovac bio najzaslužniji za vođstvo crveno-belih nakon 20 minuta igre – 35:28.

Čvrsta odbrana Crvene zvezde uz pomoć sa tribina čuvala je vođstvo i u trećoj četvrtini. Sve je bilo perfektno u igri crveno-belih osim možda defanzivnog skoka, ali tu je posao bio surovo težak jer je u protivničkim redovima Edi Tavares.

Tako je bilo do polovine trećeg perioda kada su izabranici Dejana Radonjića malo ispali iz napadačkog ritma. Real Madrid je to znao da iskoristi i serijom 8:0 izjednačio rezultat pred početak četvrte četvrtine (42:42). Crveno-beli su ipak jednim slobodnim bacanjem uspeli da steknu minimalnu prednost na kraju treće četvrtine – 43:42.

Velika borba viđena je u poslednjoj četvrtini. Sjajne role su imali Nikola Kalinić i Nejt Volters koji su počeli da daju pun napadački doprinos na utakmici. Veoma važni poeni su stigli i od Ognjena Dobrića koji ih je vezao pet i odvojio svoju ekipu na sedam poena prednosti – 55:48.

Ipak, Real Madrid se sa dve brze trojke ekspresno vratio u igru i na nešto više od tri minuta pre kraja semafor je pokazivao – 57:56. Karakterističnim prodorom Dejan Davidovac je doneo bitne poene crveno-belima (59:56). Dobra odbrana, a potom i serija slobodnih bacanja koji je fantastični Davidovac izvlačio doneli su Crvenoj zvezdi velikih sedam poena prednosti na minut i 19 sekundi pre kraja (63:56).

Drama ipak nije izostala. Serhio Ljulj je sa dve brze trojke vratio Real Madrid u igru i 13 sekundi pre kraja gosti su prišli na poen zaostatka (63:62). Odgovornost je pripala Nikoli Ivanoviću koji je postigao oba slobodna bacanja (65:62).

Bilo je vremena za težak pokušaj Serhia Ljulja koji je hteo da sudijama proda nepostojeći kontakt. Nije uspeo u tome. Tvrđava je odbranjena!

Crvena zvezda mts – Real Madrid 65:62 (16:15, 19:13, 8:14, 22:20)

Crvena zvezda mts: Lazarević, Volters 12 (4sk), Davidovac 13, Mitrović, Lazić 2, Kalinić 8 (5sk), Dobrić 9, Holins 5, Simonović, Ivanović 13, Vajt 2, Kuzmić 1.

Izvor: KKCZ, zvaničan sajt

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama