Кошарка Кошарка/Звездаштво

Рушење мита о гашењу Звезде у кошарци

Према члану 86, став 2, закона о спорту, спортско удружење престаје брисањем из Регистра. Шта се подразумева под Регистром, објашњено је у првом ставу члана 37 тог закона – Регистар удружења, друштава и савеза у области спорта.

Тај регистар води Агенција за привредне регистре (АПР). Дакле, Звезда би морала бити обрисана из тог регистра да би се могла сматрати угашеном, према закону о спорту.

За почетак, погледајмо почетак УППР-а где се види да Звезда која је подносилац УППР-а (Звездино матично правно лице) има матични број 07024924 и порески идентификациони број (ПИБ) 101821735:

Када одемо на сајт lige.kss.rs, и одемо на почетне табеле зимских сениорских лига за сезону 2021/22, можемо видети да Црвена звезда која игра АБА лигу има исти тај матични број и ПИБ:

Снимак претраге на сајту lige.kss.rs:

Када укуцамо тај матични број на претрази на АПР-у, видећемо да пише да је клуб активан, да је на адреси Мали Калемегдан 2, као и да је члан СД Црвена звезда:

Снимак претраге на АПР-у:

Кад одемо у напомену уз финансијске извештаје на АПР-у, можемо видети да на првој страни пише да је клуб основан 04.03.1945. године:

Снимак претраге финансијских извештаја:

Сада пређимо на сајт АБА лиге на одељак company info, где можемо видети да Звезда која је члан АБА лиге има исти матични број који смо већ помињали, као и да је адреса Мали Калемегдан 2:

Снимак претраге company info на сајту АБА лиге:

Када видимо профил клуба на том сајту, види се да по историји, трофејима, години оснивања, адреси… Звезда која игра АБА лигу је оригинална Звезда основана 1945.

Снимак профила Звезде на сајту АБА лиге:

Сад се вратимо на КСС. На снимку жреба за Куп Радивоја Кораћа 2022. можемо видети представљање Црвене звезде, где се по историји купа види да клуб није гашен (речено је да има 10 титула купа, и да је уз Партизан једини клуб који је играо на сваком Купу Радивоја Кораћа): 

На сајту Евролиге пише да је Звезда која игра то такмичење основана 1945. и по историји има континуитет до данас (такође пише да је Адреса Мали Калемегдан 2):

Снимак Звездиног профила на сајту Евролиге: 

Дакле, видели смо да Звезда није угашена према закону о спорту (није обрисана са АПР Регистра), и да је као клуб који је основан 1945. и има такмичарски континуитет до данас признају и Евролига, АБА лига и КСС. Ко неће да верује њима, његов је проблем.

А сад, што се тиче промене имена из ФМП у Црвена звезда Београд, можемо отићи у напомене уз финансијске извештаје за КК ИЛР Железник и видети да је 2015. франшиза употребе Звездиног имена и бренда фактички враћена на КК Црвена звезда Мали Калемегдан, као да су и без накнаде пренети спортско право, уговори са играчима, спонзори итд. док је Црвена звезда Београд преимемована у КК ИЛР Железник који се од 2015/16 више не такмичи. Значи, Звезда се 4 године такмичила преко ФМП-овог правног лица, а од 2015/16 се поново такмичи преко свог матичног. Све што је освојила КК ЦЗ Београд од 2011. до 2015. се рачуна као да је освојила КК ЦЗ Мали Калемегдан, плус је за то време била носилац Звездине франшизе, тако да је навијање за Црвену звезду Београд од 2011. до 2015. било исто као навијати за црвену звезду, а не ФМП.

Снимак претраге финансијских извештаја КК ИЛР Железник:

 

Скочи на траку са алаткама