Košarka Košarka/Zvezdaštvo

Rušenje mita o gašenju Zvezde u košarci

Prema članu 86, stav 2, zakona o sportu, sportsko udruženje prestaje brisanjem iz Registra. Šta se podrazumeva pod Registrom, objašnjeno je u prvom stavu člana 37 tog zakona – Registar udruženja, društava i saveza u oblasti sporta.

Taj registar vodi Agencija za privredne registre (APR). Dakle, Zvezda bi morala biti obrisana iz tog registra da bi se mogla smatrati ugašenom, prema zakonu o sportu.

Za početak, pogledajmo početak UPPR-a gde se vidi da Zvezda koja je podnosilac UPPR-a (Zvezdino matično pravno lice) ima matični broj 07024924 i poreski identifikacioni broj (PIB) 101821735:

Kada odemo na sajt lige.kss.rs, i odemo na početne tabele zimskih seniorskih liga za sezonu 2021/22, možemo videti da Crvena zvezda koja igra ABA ligu ima isti taj matični broj i PIB:

Snimak pretrage na sajtu lige.kss.rs:

Kada ukucamo taj matični broj na pretrazi na APR-u, videćemo da piše da je klub aktivan, da je na adresi Mali Kalemegdan 2, kao i da je član SD Crvena zvezda:

Snimak pretrage na APR-u:

Kad odemo u napomenu uz finansijske izveštaje na APR-u, možemo videti da na prvoj strani piše da je klub osnovan 04.03.1945. godine:

Snimak pretrage finansijskih izveštaja:

Sada pređimo na sajt ABA lige na odeljak company info, gde možemo videti da Zvezda koja je član ABA lige ima isti matični broj koji smo već pominjali, kao i da je adresa Mali Kalemegdan 2:

Snimak pretrage company info na sajtu ABA lige:

Kada vidimo profil kluba na tom sajtu, vidi se da po istoriji, trofejima, godini osnivanja, adresi… Zvezda koja igra ABA ligu je originalna Zvezda osnovana 1945.

Snimak profila Zvezde na sajtu ABA lige:

Sad se vratimo na KSS. Na snimku žreba za Kup Radivoja Koraća 2022. možemo videti predstavljanje Crvene zvezde, gde se po istoriji kupa vidi da klub nije gašen (rečeno je da ima 10 titula kupa, i da je uz Partizan jedini klub koji je igrao na svakom Kupu Radivoja Koraća): 

Na sajtu Evrolige piše da je Zvezda koja igra to takmičenje osnovana 1945. i po istoriji ima kontinuitet do danas (takođe piše da je Adresa Mali Kalemegdan 2):

Snimak Zvezdinog profila na sajtu Evrolige: 

Dakle, videli smo da Zvezda nije ugašena prema zakonu o sportu (nije obrisana sa APR Registra), i da je kao klub koji je osnovan 1945. i ima takmičarski kontinuitet do danas priznaju i Evroliga, ABA liga i KSS. Ko neće da veruje njima, njegov je problem.

A sad, što se tiče promene imena iz FMP u Crvena zvezda Beograd, možemo otići u napomene uz finansijske izveštaje za KK ILR Železnik i videti da je 2015. franšiza upotrebe Zvezdinog imena i brenda faktički vraćena na KK Crvena zvezda Mali Kalemegdan, kao da su i bez naknade preneti sportsko pravo, ugovori sa igračima, sponzori itd. dok je Crvena zvezda Beograd preimemovana u KK ILR Železnik koji se od 2015/16 više ne takmiči. Znači, Zvezda se 4 godine takmičila preko FMP-ovog pravnog lica, a od 2015/16 se ponovo takmiči preko svog matičnog. Sve što je osvojila KK CZ Beograd od 2011. do 2015. se računa kao da je osvojila KK CZ Mali Kalemegdan, plus je za to vreme bila nosilac Zvezdine franšize, tako da je navijanje za Crvenu zvezdu Beograd od 2011. do 2015. bilo isto kao navijati za crvenu zvezdu, a ne FMP.

Snimak pretrage finansijskih izveštaja KK ILR Železnik:

 

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama