Историја Сећања Фудбал

Звезда – првак света

Пре тачно 30 година, наш клуб је постао шампион света. Био је то 8.12.1991. године када је Црвена звезда савладала Коло Коло резултатом 3:0 и попела се на „кров света“, освојивши Интерконтинентални куп.

Шест месеци раније, наш клуб је пстао европски првак савладавши Олимпик из Марсеја у чувеном финалу у Барију. После 0:0, приступило се извођењу једанаестераца, а Звезда је славила са 5:3 и тиме стекла могућност да се за планетарну круну бори против чилеанског представника, освајача Копа Либертадорес. Пред 60 хиљада гледалаца на Националном стадиону у Токију, играчи су исписали још једну страницу у нашој богатој историји, савладали Коло Коло са 3:0 и постали светски прваци.

Јунак тима који је са клупе предводио Владица Поповић, у тој утакмици био је најмлађи у тиму – Владимир Југовић. Тада 22-годишњи фудбалер је головима у 19. и 58. минуту најавио велико славље црвено-белих, а тачку на меч поставио је Дарко Панчев голом у 72. минуту.

Црвена звезда је наступила у следећем саставу: Милојевић, Радиновић, Василијевић, Југовић, Белодедић, Најдоски, Стошић, Ратковић, Панчев, Савићевић, Михајловић.

Црвена звезда је друго полувреме играла са играчем мање због искључења Савићевића, а од освајања европске до освајање светске титуле, суочила се са бројим променама у кадру. Љупка Петровића заменио је на тренерској клупи Владица Поповић, а клуб су у међувремену напустили Роберт Просинечки, Стеван Стојановић, Слободан Маровић, Рефик Шабанаџовић и Драгиша Бинић.

Победом у Токију направили смо највећи успех неке од источноевропски клубова. Светском титулом заокружен је један од најсветлијих периода у историји нашег клуба.

Захваљујући Црвеној звезди, било где у свету када кажете Ред Стар, Роте Штерн, Краснаја звезда, Стела Роса, Естрела роха, сви ће знати да долазите из земље европског и светског шампиона. Само злуради могу с ниподаштавањем да гледају на ово остварење нашег тима, јер за разлику од Лондона, Москве, Париза, Рима, Атине и осталих престоница Старог континента у главном граду Србије, у улици Љутице Богдана 1а, станују највреднији експонати фудбалске игре.

Извор: СДЦЗ, званичан сајт

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМ

Скочи на траку са алаткама