Istorija Sećanja Fudbal

Zvezda – prvak sveta

Pre tačno 30 godina, naš klub je postao šampion sveta. Bio je to 8.12.1991. godine kada je Crvena zvezda savladala Kolo Kolo rezultatom 3:0 i popela se na „krov sveta“, osvojivši Interkontinentalni kup.

Šest meseci ranije, naš klub je pstao evropski prvak savladavši Olimpik iz Marseja u čuvenom finalu u Bariju. Posle 0:0, pristupilo se izvođenju jedanaesteraca, a Zvezda je slavila sa 5:3 i time stekla mogućnost da se za planetarnu krunu bori protiv čileanskog predstavnika, osvajača Kopa Libertadores. Pred 60 hiljada gledalaca na Nacionalnom stadionu u Tokiju, igrači su ispisali još jednu stranicu u našoj bogatoj istoriji, savladali Kolo Kolo sa 3:0 i postali svetski prvaci.

Junak tima koji je sa klupe predvodio Vladica Popović, u toj utakmici bio je najmlađi u timu – Vladimir Jugović. Tada 22-godišnji fudbaler je golovima u 19. i 58. minutu najavio veliko slavlje crveno-belih, a tačku na meč postavio je Darko Pančev golom u 72. minutu.

Crvena zvezda je nastupila u sledećem sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.

Crvena zvezda je drugo poluvreme igrala sa igračem manje zbog isključenja Savićevića, a od osvajanja evropske do osvajanje svetske titule, suočila se sa brojim promenama u kadru. Ljupka Petrovića zamenio je na trenerskoj klupi Vladica Popović, a klub su u međuvremenu napustili Robert Prosinečki, Stevan Stojanović, Slobodan Marović, Refik Šabanadžović i Dragiša Binić.

Pobedom u Tokiju napravili smo najveći uspeh neke od istočnoevropski klubova. Svetskom titulom zaokružen je jedan od najsvetlijih perioda u istoriji našeg kluba.

Zahvaljujući Crvenoj zvezdi, bilo gde u svetu kada kažete Red Star, Rote Štern, Krasnaja zvezda, Stela Rosa, Estrela roha, svi će znati da dolazite iz zemlje evropskog i svetskog šampiona. Samo zluradi mogu s nipodaštavanjem da gledaju na ovo ostvarenje našeg tima, jer za razliku od Londona, Moskve, Pariza, Rima, Atine i ostalih prestonica Starog kontinenta u glavnom gradu Srbije, u ulici Ljutice Bogdana 1a, stanuju najvredniji eksponati fudbalske igre.

Izvor: SDCZ, zvaničan sajt

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama