Hokej Hokej/Vesti

NAJBOLJI MLADI SRPSKI SPORTISTA Dinić za MaxBet sport: Zadivio sam Šveđane i Tomasa Baha

Matija Dinić je izabran za najboljeg mladog sportistu Srbije za 2020. godinu. Ekipa MaxBet sporta je napravila intervju sa njim koji vam u celosti prenosimo.

Prošla godina je bila baš neobična, pa ni izbor za najboljeg sportistu nije mogao da bude običan. Nedavno je Olimpijski komitet Srbije (OKS) proglasio najbolje u 2020, a za razliku od ranijih godina, nije bilo svečane ceremonije. Sve je proteklo u skladu sa situacijom izazvanom pandemijom koronavirusa.
Ono što upada u oči je da je najbolji mladi sportista hokejaš na ledu Matija Dinić. Iako Srbija nije poznata po zimskim sportovima, ovaj 16-godišnji sportista je sasvim zasluženo dobio priznanje. Prošle godine se okitio srebrnom medaljom na Olimpijskim igrama mladih u Lozani, u disciplini hokej tri na tri.

Kakav je osećaj biti najbolji mladi sportista u konkurenciji košarkaša, vaterpolista, odbojkaša…?

– Vrlo lep, za mene je to velika čast i zadovoljstvo. Kada sam osvojio medalju u Švajcarskoj nisam razmišljao o tome. Video sam da sam ušao u uži izbor kandidata, ali se nisam nadao da ću da budem proglašen zanajboljeg sportistu. Prvo su mi čestitali rodbina i najbliži prijatelji – rekao je Dinić za MaxBet sport.

Očekujete li da će to da skrene pažnju na hokej na ledu u Srbiji?

– Pre pojave korone sve naše starosne generacije su osvojile zlatne medalju u svojoj diviziji. To je skrenulo pažnju medija. Nadam se da su moja medalja i priznanje učinili isto. Verujem da će mnogoo dece krenuti da se bavi hokejom i da će mnogo više da se ulaže u taj sport.

Osvojili ste medalju u disciplini tri na tri. Opišite je malo?

– Igra se na jednoj trećini terena na dva gola. Utakmica traje tri trećine po 18 minuta. Svaka ekipa ima deset igrača i dva golmana. U pitanju je format za igrače iz nedovoljno razvijenih država. To je test, koji je zahtevao brzinu, kontrolu paka i šut. Bilo 80 hokejaša iz celog sveta i oni su bili raspoređeni u nekoliko ekipa. Ja sam bio u crvenoj, koja je stigla do finala. Meni je lakše i lepše da igram veliki hokej, jer imam više prostora za igru i vremena za razmišljanje. Lepše je kada imaš više saigrača.

Može li to da postane olimpijski sport?

– U finalu nas je gledao predsednik MOK Tomas Bah i rekao je da je sport zanimljiv i dinamičan. Ima manje prekida nego u pravom hokeju. Voleo bih da bude uvršten u program olimpijskih igara, ali mislim da su male šanse da se to dogodi.

Kako ste počeli da trenirate hokej?

– Kada sam bio mali, najbolji drugar je trenirao hokej i doveo me je na trening Crvene zvezde. Dopalo mi se od početka i onda sam nastavio. Član Kalmara sam od početka ove sezone. Došao sam sa malim zakašnjenjem na treninge zbog korone, ali se sve sredilo. Od oktobra sam u Švedskoj. U decembru sam se vratio u Srbiju, jer su se u Švedskoj zatvorile dvorane, a nema ni treninga za juniore i mlađe seniore. Zbog toga opet treniram sa Zvezdom. Tamo sam trenirao sa juniorskom ekipom.

Kako ste došli u Švedsku?

– Šveđanima je čudno kada im kažem da sam iz Srbije. Tamo postoje probe na koje dolaze igrači i ako se pokažu onda ih ekipe dovedu. Imali smo kontakte od ranije jer sam na nekim turnirima igrao protiv nekih igrača iz Kalmara. Malo je uticalo i to što sam osvojio medalju.

Gde biste voleli da nastavite karijeru? Možemo li da vas očekujemo u nekoj od najjačih liga na svetu?

– Cilj mi je da igram u švedskoj ligi. Nisam jedini Srbin, jer je tu i Mateja Popović koji je rođen 2002. godine. On je otišao u Švedsku kad i ja. Ipak, daleko smo, pa se ne viđamo. Pokušaću da odem u KHL ili NHL. Ne bih još da pričam o tome. Na meni je da radim i treniram.

Ko vam je idol?

– Sada mi je omiljeni igrač Konor Mekdejvid iz Edmontona. Trenutno je najbolji hokejaš na svetu – zaključio je Matija Dinić.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama