Fudbal Fudbal/Izveštaji i analize

Crvena zvezda – Evropa 5:0 (2:0)

Uverljivi su bili izabranici Dejana Stankovića u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona i savladali gibraltarskog predstavnika Evropu rezultatom 5:0. Het-trik je ostvario El Fardu Ben, dva puta je pogodio i Mirko Ivanić, a Crvena zvezda je obezbedila prolaz u narednu rundu takmičenja.

Crvena zvezda – Evropa 5:0 (2:0)

Stadion: „Rajko Mitić“.

Sudija: Volen Činkov (Bugarska).

Strelci: Ben u 35, 44. i 52. i Ivanić u 78. i 87. minutu.

Crvena zvezda: Borjan, Gobeljić, Milunović, Degenek, Rodić (od 46. Gajić), Sanogo (od 74. Vulić), Ivanić, Kanga, Spiridonović (od 67. Tomane), Katai, Ben.

Rezerve: Popović, Gajić, Pankov, Petrović, Vulić, Tomane, Boaći.

Evropa: Munjoz, Badr, Kasado, Aviles, Olivero, Rosa, Kortes (od 70. Kiljo), Galjego (od 64. Vaskez), Voker, Valdes (od 60. Arbelo), Domingez.

Rezerve: Beluga, Lopez, Moreno, Kiljo, Jome, Arbelo, Vaskez.

Žuti kartoni: Sanogo (Crvena zvezda), Kortes, Rosa, Voker (Evropa).

U prvom ovogodišnjem meču u evropskim takmičenjima, Stanković se odlučio da na teren prošalje svu trojicu letošnjih pojačanja, pa su se u startnoj postavi našli – Gelor Kanga, Aleksandar Katai i Srđan Spiridonović.

Od samog starta susreta konstantno se igralo na polovini gostiju. Već u drugom minutu je Katai zapretio iz slobodnog udarca, kada je uputio nešto između šuta i centaršuta, ali je Munjoz uspeo da izboksuje loptu i otkloni opasnost. Sve je uradio Ivanić u 12. minutu, ali je Benu nedostajalo više koncentracije u završnici. Izdriblao je lucidni vezista Badra na levom boku i centrirao za napadača sa Komora koji je sa nekoliko metara, bez čuvara, glavom poslao loptu pored stative. Grupisani su bili gosti sa Gibraltara na dvadesetak metara od sopstvenog gola, a puleni Dejana Stankovića su uglavnom preko Kange tražili idealan pas za najistureniju trojku u napadu.

Pokušavali su fudbaleri našeg tima da i udarcima sa distance prete gostima. Prvo je pokušao Ivanić, a potom i Spiridonović, ali je mirovala mreža Evrope. Gosti su prvi put uzvratili tek u 27. minutu preko Valdesa posle dobre akcije i kombinacije po levoj strani. Spirodonovićeva sjajna šansa koju je Munjoz odbranio, bila je uvertira u ono što je usledilo u 35. minutu kada je Ben bio najspretniji u petercu posle kornera i doveo naš tim u vođstvo. Do kraja poluvremena je Kanga pretio u dva navrata. Prvo je u 38. minutu šutirao glavom, a onda je dva minuta kasnije pogodio spoljni deo mreže, nakon što je šutirao iz okreta. Ipak, ponovo je Ben bio koban po Evropu. Šutirao je Degenek u 44. minutu sa dvadesetak metara, Ben je samo produžio nogu, dovoljno da lopta promeni smer, zbuni Munjoza i završi u mreži.

Stanković je na startu drugog dela igre napravio izmenu pa je na teren ušao Milan Gajić umesto Milana Rodića. Levo se pomerio Gobeljić i već u prvom prodoru pokazao da jednako uspešno može da pokrije obe pozicije. Upravo posle akcije sa te strane terena je Crvena zvezda postigla treći gol. Milunović je bio taj koji je uposlio Spiridonovića, brzonogi vezista je pretrčao Badra, poslao loptu u peterac, a na mestu je bio El Fardu Ben koji je u 52. minutu ostvario het-trik. Malo je falilo napadaču sa Komora da dva minuta kasnije još jednom matira Munjoza. Šutirao je Gajić oštro, Ben je ponovo bio u petercu i postavio nogu, ali je lopta završila pored gola.

Odlična kontra Crvene zvezde u 69. minutu ipak nije završena pogotkom. Gajić je bio taj od koga je sve počelo, uposlio je Ivanića koji je utrčavao po sredini i šutirao u Munjoza, a potom je i Katai odbitak poslao pored gola. Oprobavali su udarce Kanga i Vulić, ali se rezultat nije menjao, sve do 78. minuta kada je Ivanić iskoristio neodlučnost Kasada u poslednjoj liniji tima i rutinski poslao loptu u mrežu. Izdriblao je Katai dvojicu odbrambenih fudbalera u 84. minutu, ali je Munjoz odlično pratio akciju i uspeo da odbrani. Još jednom se Ivanić upisao u strelce, a igrao se 87. minut. Ben je bio taj koji je prošao po desnom boku i zavrnuo loptu u peterac koju je spremno dočekao naš vezista i postavio konačan rezultat na današnjem meču.

Izvor: FKCZ, zvanični sajt

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama