Fudbal Fudbal/Izveštaji i analize

Dve greške odnele proleće

Fudbaleri Crvene zvezde nisu uspeli da se plasiraju u Ligu Evrope. Naime, u poslednjem meču Lige šampiona (grupa B), Zvezdi je bio potreban remi ili pobeda u Atini, protiv Olimpijakosa, kako bi dočekali proleće u Evropi. Ipak, dve krupne greške, jedna na kraju prvog, a druga na kraju drugog poluvremena, raspršile su snove svim zvezdašima koji su vreovali da Zvezda može do povoljnog rezultata.

Olimpijakos – Crvena zvezda 1:0 (0:0)

Stadion: „Karaiskakis“.

Gledalaca: 32.000.

Sudija: Danijele Orsato (Italija).

Strelac: El Arabi u 88. minutu iz penala.

Olimpijakos: Hoze Sa, Elabdelaui, Meria, Semedo, Cimikas, Giljerme, Kamara (od 60. Gerero), Buhalakis, Podense, El Arabi (od 90. Benzija), Masuras (od 71. Lovera).

Rezerve: Alan, Benzija, Gerero, Lovera, Papadopulos, Torisidis, Ranđelović.

Crvena zvezda: Borjan, Gobeljić, Degenek, Milunović, Rodić (od 82. Žander), Petrović, Ivanić, Marin, Garsija, Vukanović (od 65. Boaći), Tomane (od 58. Van la Para).

Rezerve: Popović, Pankov, Vulić, Pavkov, Boaći, Žander, Van la Para.

Žuti kartoni: Rodić (Crvena zvezda), Kamara, Podense (Olimpijakos)

Samo nekoliko minuta delila su Crvenu zvezdu od nokaut faze Lige Evrope, ali je igranje rukom Žandera donelo penal Olimpijakosu za poraz 1:0 (0:0) koji vodi grčki tim u evropsko proleće. Imao je naš tim penal u 42. minutu i prvi priliku za brejk ali je Tomane pogodio prečku u 42. minutu. Olimpijakos je imao više od igre, mnogo udaraca ka odličnom Borjanu koga je slomio El Arabi sa bele tačke.

Spektakularna atmosfera na „Karaiskakisu“ kad su bratski navijači Olimpijakosa i Crvene zvezde pevali jedni drugima pesme bio je uvod u jednu dinamičnu utakmicu od samog starta. Obojica trenera su u pripremi meča imali na umu samo pobedu pri sklapanju startnih postava, pa su oba tima počeli sa prilično agresije. Naš tim je već u petom minutu imao dobru akciju, Marko Gobeljić se stuštio po desnoj strani, poslao loptu ka Aleksi Vukanoviću koji ju je poslao sa visine penala preko gola. Uzvratio je gotovo na isti način Masuras posle centaršuta Kamare. Porbao je i Meria budnost Borjana sa preko 30 metara. Pritiskao je domaćin, pokušavali su po stranama, kroz sredinu ali je naš tim ipak izdržao tu ofanzivu koja je trajala desetak minuta a završila se udarcem Giljermea pravo u Borjana. Kapiten našeg tima Marko Marin bio je rezrvisan do 20. minuta a onda je iznudio slobodan udaraca na 22 metra. Iz dobre pozicije pogodio je živi zid.

Dominirao je Olimpijakos, ali je Zvezda bila opasna iz kontri. Gobeljić je u psolednji čas uspeo da izblokira El Arabija na svega sedam-osam od Borjana. Posle bespotrebno napravljenog kornera, ponovo je zapretio domaćin ali je Kamara iz odlične pozicije šutirao pored stative. Uzvratio je naš tim, Vukanović je povukao odličnu kontru kroz sredinu, uposlio Maina na levoj strani, ali je njegov udarac ka golu završio pravo u leđa začetnika akcije. Borjan je spasavao u dva navrata naš tim posle kontre u kojoj su iskosa pokušavali Podense pa Elabdelaui. Najveću priliku za domaćina propustio je golgeter Al Arabi koji je posle odličnog centaršuta sa strane sa pet metara tukao glavom preko prečke. Sa mnogo napora branila je naša ekipa odlično kretanje igrača Olimpijakosa iza linija ali je i domaćin previše rizikovao i dozvolio novu kontru koja je donela jedanaesterac za naš tim u 41. minutu! Gobeljić je povukao kontru, odigrao do Tomanea, a ovaj ka Marinu koji je ušao u šesnaesterac gde ga je oborio Giljerme. Tomane je sa bele tačke pogodio prečku, na razočarenje više od pet hiljada navijača crveno-belih. U dva minuta opšte histerije, prvo je Olimpijakos prokockao kontru, a onda je Marin ušao sam sa desne strane i umesto šuta iskosa sa pet metara odlučio da odigra pas i pogrešio. Jeste Olimpijakos dominirao, imao više udaraca ka Borjanu, ali naš tim je prokockao penal i šansu da na odmor ode sa značajnom prednošću.

Novim naletima domaćina startovalo je drugo poluvreme, međutim Cimikis i Masuras nisu ugrozili veoma koncentrisanog Borjana, kao ni Podense iako je imao dobru situaciju sa 16 metara. Igralo se po pljusku na startu drugog dela, lopta je išla brže, a igrači domaćina pokušavali su sa distance da ugroze sjajnog Borjana. Giljerme je sa 17 metara ispalio projektil u sam ugao ali naš čuvar mreže je maestralno odbranio i ovaj pokušaj. Naš tim spasila je i stativa u 58. minutu kad je El Arabi opet sjajno skočio ali nije imao sreće. Tek u 62. uzvratila je Zvezda, Ivanić je odlično uposlio Vukanovića ali se on nije snašao. Borjan je branio kao u transu, Podense je imao veliku šansu ali mu je naš golman ušao u šut na svega pet metara od gola. Uveo je trener Olimpijakosa drugog špica Gerera i bacio sve karte na napad, naš trener Vladan Milojević je odgovorio Van la Parom i Ričmondom Boaćijem. Zvezda se posle 20 minuta oslobodila pritiska, ali je novi zicer imao je Podense u 70. minutu. Posle karambola, odbrane Borjana, šutirao je pored gola sa 13 metara! Umirio je naš tim rivala koji je postajao sve nervozniji, minuti su sporo prolazili…A, onda je u 86. minutu Žander u skoku neshvatljivo igrao rukom i Olimpijakos je imao penal! Stadion je zaćutao El Arabi je zapalio „Karaiskakis“ za 1:0 u 88. minutu. Šteta, Zvezdi je malo nedostajalo da dođe do cilja.  

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama