Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе

Две грешке однеле пролеће

Фудбалери Црвене звезде нису успели да се пласирају у Лигу Европе. Наиме, у последњем мечу Лиге шампиона (група Б), Звезди је био потребан реми или победа у Атини, против Олимпијакоса, како би дочекали пролеће у Европи. Ипак, две крупне грешке, једна на крају првог, а друга на крају другог полувремена, распршиле су снове свим звездашима који су вреовали да Звезда може до повољног резултата.

Олимпијакос – Црвена звезда 1:0 (0:0)

Стадион: „Караискакис“.

Гледалаца: 32.000.

Судија: Данијеле Орсато (Италија).

Стрелац: Ел Араби у 88. минуту из пенала.

Олимпијакос: Хозе Са, Елабделауи, Мериа, Семедо, Цимикас, Гиљерме, Камара (од 60. Гереро), Бухалакис, Поденсе, Ел Араби (од 90. Бензија), Масурас (од 71. Ловера).

Резерве: Алан, Бензија, Гереро, Ловера, Пападопулос, Торисидис, Ранђеловић.

Црвена звезда: Борјан, Гобељић, Дегенек, Милуновић, Родић (од 82. Жандер), Петровић, Иванић, Марин, Гарсија, Вукановић (од 65. Боаћи), Томане (од 58. Ван ла Пара).

Резерве: Поповић, Панков, Вулић, Павков, Боаћи, Жандер, Ван ла Пара.

Жути картони: Родић (Црвена звезда), Камара, Поденсе (Олимпијакос)

Само неколико минута делила су Црвену звезду од нокаут фазе Лиге Европе, али је играње руком Жандера донело пенал Олимпијакосу за пораз 1:0 (0:0) који води грчки тим у европско пролеће. Имао је наш тим пенал у 42. минуту и први прилику за брејк али је Томане погодио пречку у 42. минуту. Олимпијакос је имао више од игре, много удараца ка одличном Борјану кога је сломио Ел Араби са беле тачке.

Спектакуларна атмосфера на „Караискакису“ кад су братски навијачи Олимпијакоса и Црвене звезде певали једни другима песме био је увод у једну динамичну утакмицу од самог старта. Обојица тренера су у припреми меча имали на уму само победу при склапању стартних постава, па су оба тима почели са прилично агресије. Наш тим је већ у петом минуту имао добру акцију, Марко Гобељић се стуштио по десној страни, послао лопту ка Алекси Вукановићу који ју је послао са висине пенала преко гола. Узвратио је готово на исти начин Масурас после центаршута Камаре. Порбао је и Мериа будност Борјана са преко 30 метара. Притискао је домаћин, покушавали су по странама, кроз средину али је наш тим ипак издржао ту офанзиву која је трајала десетак минута а завршила се ударцем Гиљермеа право у Борјана. Капитен нашег тима Марко Марин био је резрвисан до 20. минута а онда је изнудио слободан удараца на 22 метра. Из добре позиције погодио је живи зид.

Доминирао је Олимпијакос, али је Звезда била опасна из контри. Гобељић је у псоледњи час успео да изблокира Ел Арабија на свега седам-осам од Борјана. После беспотребно направљеног корнера, поново је запретио домаћин али је Камара из одличне позиције шутирао поред стативе. Узвратио је наш тим, Вукановић је повукао одличну контру кроз средину, упослио Маина на левој страни, али је његов ударац ка голу завршио право у леђа зачетника акције. Борјан је спасавао у два наврата наш тим после контре у којој су искоса покушавали Поденсе па Елабделауи. Највећу прилику за домаћина пропустио је голгетер Ал Араби који је после одличног центаршута са стране са пет метара тукао главом преко пречке. Са много напора бранила је наша екипа одлично кретање играча Олимпијакоса иза линија али је и домаћин превише ризиковао и дозволио нову контру која је донела једанаестерац за наш тим у 41. минуту! Гобељић је повукао контру, одиграо до Томанеа, а овај ка Марину који је ушао у шеснаестерац где га је оборио Гиљерме. Томане је са беле тачке погодио пречку, на разочарење више од пет хиљада навијача црвено-белих. У два минута опште хистерије, прво је Олимпијакос прокоцкао контру, а онда је Марин ушао сам са десне стране и уместо шута искоса са пет метара одлучио да одигра пас и погрешио. Јесте Олимпијакос доминирао, имао више удараца ка Борјану, али наш тим је прокоцкао пенал и шансу да на одмор оде са значајном предношћу.

Новим налетима домаћина стартовало је друго полувреме, међутим Цимикис и Масурас нису угрозили веома концентрисаног Борјана, као ни Поденсе иако је имао добру ситуацију са 16 метара. Играло се по пљуску на старту другог дела, лопта је ишла брже, а играчи домаћина покушавали су са дистанце да угрозе сјајног Борјана. Гиљерме је са 17 метара испалио пројектил у сам угао али наш чувар мреже је маестрално одбранио и овај покушај. Наш тим спасила је и статива у 58. минуту кад је Ел Араби опет сјајно скочио али није имао среће. Тек у 62. узвратила је Звезда, Иванић је одлично упослио Вукановића али се он није снашао. Борјан је бранио као у трансу, Поденсе је имао велику шансу али му је наш голман ушао у шут на свега пет метара од гола. Увео је тренер Олимпијакоса другог шпица Герера и бацио све карте на напад, наш тренер Владан Милојевић је одговорио Ван ла Паром и Ричмондом Боаћијем. Звезда се после 20 минута ослободила притиска, али је нови зицер имао је Поденсе у 70. минуту. После карамбола, одбране Борјана, шутирао је поред гола са 13 метара! Умирио је наш тим ривала који је постајао све нервознији, минути су споро пролазили…А, онда је у 86. минуту Жандер у скоку несхватљиво играо руком и Олимпијакос је имао пенал! Стадион је заћутао Ел Араби је запалио „Караискакис“ за 1:0 у 88. минуту. Штета, Звезди је мало недостајало да дође до циља.  

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама