Хокеј Хокеј/Вести

Izmena u takmičenjima za mlađe kategorije hokeja na ledu

Nakon što smo imali prilike da razgovaramo sa direktorom takmičenje SHLS-a, Bogdanom Dabovićem (uskoro će biti objavljen intervju koji smo uradili s njim), gde nam je on nagovestio određene promene u takmičenju za mlađe kategorije, jučer se oglasio i Savez sa zvaničnom odlukom oko te promene.

Naime, ove sezone će mlađe kategorije imati takmičenje u uzrastima do 12 i 15 godina. To znači da takmičenja za U14 oko koje se digla i najveća prašina, kao i U16 i U18, neće biti. Direktor takmičenja je to objasnio ovako:

“Zbog problema iz prethodnog perioda suočavamo se sa nedostatkom igrača i nepostojanja liga U16 U18 i U20. To želimo da promenimo. Prethodne dve godine nismo imali takmičenja za igrače do 16 godina, pa je veliki broj hokejaša tog uzrasta napustio Srbiju. Otišli su uglavnom u Sloveniju i Mađarsku, a oni koji nisu mogli da nađu klubove prestali su da igraju hokej. Došli smo u paradoksalnu situaciju da mlađe reprezentativne kategorije prave solidne rezultate, ali da nemamo domaći šampionat u tom uzrastu. Prošle godine u ligi U14 učestvovalo je pet ekipa. Jedan broj igrača je prerastao taj uzrast i da smo ostali pri organizaciji takmičenja po tradicionalnom principu sigurno bismo ih sve izgubili. Pošto nam je važan bukvalno svaki hokejaš, predložio sam da pomerimo starosnu granicu za takmičenje na 15 godina i to je usvojeno. Na taj način smo uspeli da sačuvamo sve ekipe i na izvestan način za sezonu 2019/2020 omogućimo da u ligi U16 imamo tri ili četiri tima. Taj model ćemo primenjivati u godinama pred nama i uvereni smo da će to biti put da reaktiviramo čitav takmičarski kostur, revitalizujemo sve mlađe selekcije po klubovima i napravimo bazu za budućnost”.

Očekujemo da povodom ove odluke Saveza čujemo i stav ljudi iz našeg hokejaškog kluba koji, po onome što smo čuli između redove, nisu zadovoljni ovakvom odlukom. Nadamo se da ćemo u što kraćem roku uspeti da dobijemo odgovore iz  Crvene zvezde.

Коментар

Кликните да бисте објавили коментар

  • Ovako koncipiranom domaćem takmičenju (u14) uopšte ne smeta igranje IHL lige, naprotiv deca bi imala između 30-35 utakmica što je dobro za unapređenje njihove veštine. Bojim se da će se odraziti na kvalitet reprezentativnih selekcija, ako se isti sistem dogodine primeni i na u16. Mislim da su gospoda iz saveza promašili temu, nije kriv sistem takmičenja za stagnaciju hokeja, već je uzroke trebalo tražiti pre zatvaranja dva kluba (Beostar i Taš). Iskorak svakog kluba u neko međunarodno takmičenje trebalo je pozdraviti i ohrabriti a ne sputavati. Time se naši igrači približavaju po kvalitetu stranim, ovako oni će se neminovno udaljiti. Siguran sam da se to neće desiti, ali ne zahvaljujući savezu, već deci i roditeljima koji će individualno nastaviti bavljenje hokejom u sredinama gde je to tradicija. Savez će biti zaslužan za njihov masovni odliv. Kada se sutra budu vratili kao formirani igrači i postigli reprezentativni uspeh, nadam se da će savez preuzeti svoje zasluge (nešto slično tenisu)

Скочи на траку са алаткама