Интервјуи Хокеј

Predstavljamo vam: Marko Mladenović (U16)

Nakon Alekse Gvozdenovića i Mateje Popovića, uz saradnju sa trenerom Zvezdinih hokejaša do 16 godina, Markom Juloskim, donosimo vam još jedan mini intervju. Ovaj put je sagovornik Marko Mladenović. Evo šta je Marko rekao za naš portal.

Image may contain: one or more people and people playing sports

Sa koliko godina si počeo da igraš hokej i odakle ljubav baš prema ovom sportu?

“Hokej sam počeo da treniram sa 5 godina. Na jednom terminu slobodnog klizanja prišao mi je legendarni Džo i odmah se našalio – ovo je sport za devojčice, hoćeš li ti da treniraš muški sport? Odveo me je do svlačionice i dao mi štap. Tek kada smo stigli kući majka mi je rekla da je susedna svlačionica bila Partizanova. Pukom srećom ušli smo na “prava vrata”. Od tog trenutka počinje moj “hokejaški život”. Treninzi, druženje, pobede, porazi, turniri, mađarska liga, slovenačka liga. Sa klubom sam obišao dobar deo Evrope, a u aprilu 2013. godine stigao sam i do Kanade. Prošle godine do reprezentacije.”

Koliko truda i rada je potrebno da bi opstao u hokeju?

“Pitanje zvuči jednostavno, ali je odgovor prilično komplikovan. Sa 8/9/10 godina raduješ se svakom putovanju na turnir, druženju, zabavi, bez puno svesti o sportskoj dimenziji putovanja i rezultatu. Škola nije teška i sve je nekako bez napora. A onda dolaze mađarska i slovenačka liga. Sve teže utakmice i putovanja svakog vikenda, a škola postaje sve teža. Kada se prisetim svega stvarno je trebalo imati dosta volje i snage. Ja sam od samog početka igrao za selekcije koje su 2-3 godine starije, pa sam morao više da se trudim i dokazujem.”

Kako rasteš i prelaziš u više kategorije, hokej postaje sve ozbiljniji. Kako to izgleda sada, kada si u U16 selekciji?

“Mada posle 11 godina treniranja većina stvari postane rutina, zahtevi na ledu su sve veći i ozbiljniji. Snaga, brzina, veština, preciznost. Odjednom sve postaje strašno važno i pravi veliku razliku među igračima i ekipama. Trenutno igram za selekcije U16 i U18. U18 je na samom pragu seniorskog hokeja i potpuno se razlikuje od svega do sada.”

No automatic alt text available.

Šta je tvoj san što se hokeja tiče?

“San? Voleo bih da posle 11 godina provedenih na ledu ne budem primoran da napustim hokej. Stanje u našem hokeju je vrlo loše. Nema hala, nema klubova, nema dovoljno dece po selekcijama. Voleo bih da kao senior nastavim da igram za Zvezdu, ili u nekoj jačoj evropskoj ligi.”

Ko su ti hokejaški uzori?

“Svi igrači iz NHL-a i KHL-a su sjajni. Idoli se menjaju. Trenutno je to Orpik iz Capitolsa.”

Čitaš li intervjue sa bivšim Zvezdinim hokejašima na našem portalu i šta ti se tu najviše sviđa tj. šta te inspiriše?

“Neke sam pročitao. Bilo je to neko sasvim drugo vreme. Priče su vrlo slične onima koje sam slušao uživo od legendi srpskog hokeja, Šilje i Zorana Mitrovića. Jaka domaća liga, puno kvalitetnih klubova, Slovenci, stranci. Mnogo jača konkurencija i kvalitetniji hokej.”

Kolika su ti pomoć roditelji, a kolika treneri u hokeju i van njega?

“Treneri su neosporni autoriteti na ledu, putovanjima i pripremama, ali bez nesebične pomoći roditelja sve zajedno bi bilo teško izvodljivo. Ne samo finansijski već i organizaciono. Od turnira “ŠILE”, gde se angažovala većina roditelja, do pružanja podrške klubu u kriznim situacijama, a nama na utakmicama u hali i na gostovanjima.”

Image may contain: one or more people and people playing sports

Kakav si učenik u školi?

“Idem u XIV beogradsku gimnaziju i odličan sam đak. Direktorka, razredna i većina profesora imaju razumevanja za moja odsustvovanja zbog hokeja, ali prošle godine se desila neverovatna stvar. Igrao sam za reprezentaciju U18 na Svetskom Prvenstvu u Beogradu. Osvojili smo bronzanu medalju, a u školi sam kao “nagradu” dobio 2 iz fizičkog! Neredovno pohađanje nastave.”

Ideš li na Zvezdine utakmice u drugim sportovima fudbal, košarka?

“Zvezdine utakmice se vrlo često poklapaju sa mojim treninzima ili utakmicama, ali kad nabavim karte idem na utakmice Evrolige u košarci i Lige Evrope u fudbalu. Poslednja utakmica mi je bila Zvezda – Arsenal.”

Da li ti je ovo prvi intervju?

“Nije. U mlađim kategorijama gostovao sam par puta na televizijama povodom osvajanja nekih turnira.”

Poruka Zvezdinim navijačima koji vas prate na utakmicama?

“Voleo bih da naše utakmice prati veći broj navijača. Posebno bih pozdravio našeg najvernijeg navijača Darka iz Kranja. Zvezdaša koji živi u Sloveniji i prati svaku našu utakmicu koju tamo igramo. POZDRAV – NAPRED ZVEZDA!”

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама