Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Poraz umorne Crvene zvezde u Podgorici

Autor: CZBG, Vasilije Z.

Košarkaši Budućnosti uspeli su izboriti majstoricu polufinala regionalne ABA lige. U dvorani “Morača”, naneli su Crvenoj zvezdi treći uzastopni poraz u 7 dana, i produžili nadu da bi mogli načiniti iznenađenje i proći u finale regionalnog takmičenja.

Crvena zvezda (Jović, Dzenkins, Dangubić, Mitrović, Kuzmić) je, serijom 4:0, solidno otvorila utakmicu. Međutim Budućnost uzvraća kontra serijom 9:0 i nameće svoju igru. Naši košarkaši nisu uspevali naći rjesenje za usku igru domaćina. Uzaludni pokušaji spuštanja lopte na niski post su bili propraćeni pravoremenim izlaskom ispred naših post igrača, što je rezultiralo izgubljenim loptama. Međutim, Simonović , a zatim i Gudurić, su trojkama  uspeli uspostaviti ravnotežu , i na prvi odmor smo otišli sa nerešenim rezultatom (13:13).

Druga četvrtina počela je identičnom serijom naše ekipe 4:0 (13-17), preko Branka Lazića, ali onda smo ponovo stali. Bezidejnost u igri, povezana sa nestvarnom dominacijom Savovića na niskom postu protiv Simonovića i Mitrovića, doneli su domaćinima najveću prednost na kraju poluvremena od 10 poena razlike (33:23). Naš bivši igrač briljirao je sa 13 poena i 6 skokova za 15 minuta igre, i još jednom otkrio našu defanzivnu boljku na poziciji krilnog centra, dosta često eksploatisanu od strane protivnika kroz sezonu za nama.

Izuzetno čvrsta igra nastavljena je i u drugom poluvremenu. Igrači Budućnosti, zbili su redove i odigrali mozda i najbolju defanzivnu utakmicu u sezoni. Tolika dominacija u skoku i energiji nad Crvenom zvezdom nije viđena u ovogodišnjoj ABA ligi. Evidentan umor ograničavao je naše igrače, ali dobrom rolom Gudurića, i kakvim takvim konsolidovanjem skoka uspeli smo da smanjimo zaostatak i na poslednji odmor odemo sa samo 5 poena zaostatka (42:37). Treba spomenuti i dva promašena šuta za 3 poena u poslednjoj minuti treće četvrtine, sa kojim bi naša ekipa ušla u poslednju deonicu sa samo -2.

I kada smo možda i pomislili da bi mogao uslediti preokret, domaćini su opet počeli da kontrolišu utakmicu. Uz osiguran skok i pogodjenih nekoliko važnih šuteva, Budućnost je uspešno odbijala napade gostiju. Volters je poslednji zapretio, vezavši 5 poena za rezultat 52:47, ali to nije bilo dovoljno za nešto više od pristojnog poraza aktuelnog šampiona ABA lige (63:57).

Najbolji igrač domaćina bio je Boris Savović, koji je ostvario 15 poena i 11 skokova. Pratio ga je Gordić sa 12 poena i 5 skokova. U našoj ekipi, jedini igrači koji mogu dobiti prolaznu ocenu su Gudurić i Volters. Marko je postigao 17, a Amerikanac 11 poena.

Treća, odlučujuća utakmica igra se za 7 dana u Beogradu.

Razlozi poraza:

Kontrola skoka – Malo je ekipa ove sezone, u svim takmičenjima u kojim nastupa Crvena zvezda, uspelo da ovako dominantno nadskače naš tim u pojedinim deonicama utakmice. Domaćini su nam uspeli pokupiti čak 13 ofanzivnih skokova, sto je krucijalno u ovakvoj jakoj utakmici. Poređenja radi, Zvezda je najbolja ekipa ABA lige u osiguravanju svog obruča, a Budućnost tek deseta u ofanzivnom skoku. U ovom segmentu je zasigurno zakazao Ognjen Kuzmić, koji je jedan od najboljih skakača  Evrolige ove sezone.

Odbrana sa pozicije krilog centra – Poznato je da Crvena zvezda ima problem da sačuva četvorke koje znaju da igraju leđima. Međutim ovoliku dominaciju Borisa Savovića, nad Mitrovićem i Simonovićem, niko nije očekivao. Savović je bukvalno radio sta je hteo po našem reketu, i u ovako tvrdoj utakmici doneo potrebnu prevagu za svoju ekipu. Sa druge strane, Simonović je odigrao lošu ofanzivnu utakmicu i nije nedoknadio svoju, uobičajeno lošu rolu na defanzivnom delu terena.

Umor – Na prethodna dva nabrojana faktora definitivno je uticao i umor naše ekipe. Treća utakmica za 7 dana, i ko zna koja ove sezone, je neizdrziva za našu, ne baš tako dugo rotaciju. Uzevši u obzir da je domaćin odigrao izuzetno čvrstu utakmicu, a sudije su dopustile mušku igru, i ne čude niski procenti šuta iz igre (33,3%), koji su u pojedinim dionicama išli i ispod 25%. Kombinovano sa inferiornošću u skoku, ovaj podatak daje jasnu sliku kakvu je utakmicu večeras odigrala ekipa Crvene zvezde.

Na kraju treba čestitati domaćinu na muškoj igri i čistoj pobedi, kojom su izborili majstoricu, a našim momcima poželeti da sakupe dovoljno snage i koncentracije i u trećoj utakmici pokažu ko je vladar ABA lige.

BUDUĆNOST – CRVENA ZVEZDA 63:57
/13:13, 20:10, 9:14, 21:20/

Dvorana: Morača
Gledalaca: 4.500
Sudije: Pukl, Hordov, Oberknežević.

BUDUĆNOST: Rejnolds 7, Su. Šehović 6, Subotić 2, Se. Šehović 6, Gordić 12, Baćović, Ilić, Savović 15, 11sk, Klasen 5, Nikolić 3, Popović 4, Vranješ.

CRVENA ZVEZDA: Volters 11, Tompson 2, Dangubić 2, Mitrović 4, Lazić 9, Dobrić, Simonović 3, Dženkins 5, Gudurić 17 (3/7 za tri), Jović, Kuzmić 4, Bjelica.

Foto: aba-liga.com

 

Скочи на траку са алаткама