Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Statistički presek; Oktobar

Autor: CZBG, Stefan N.

Već u prvom takmičarskom mesecu, crveno-beli su odigrali 11 utakmica. Igrali su u Atini, Istanbulu, posetili Jadransko more (Zadar), a da sezona praktično nije ni počela. Nakon oktobra, Crvena zvezda ima skor 9-2. 7-0 imaju u Jadranskoj ligi, dok u Evroligi imaju 2-2.

Sezona u ABA ligi je otvorena sjajno. Mnogo poena, asistencija, kvalitetan protok lopte i šut. Nedostatak pojačanja se nije osetio. Sve je išlo u dosta dobrom smeru. Protiv Darušafake je zicer ostao na obruču, Galatasaraj i Barselona (u okrnjenom sastavu) su savladani. U međuvremenu su dolazila pojačanja. Petar Rakićević i Nejt Volters. Još uvek se čeka taj visoki igrač.

timska

Za ekipu čiji navijači tokom čitavog leta govore na ekipa nije šuterski potentna, ovih 7,5 trojki po utakmici ne zvuči toliko loše. 20 asistencija po utakmici je zaista fantastična cifra. 28 asistencija protiv Barselone je zaista fantastična brojka. Agresiva odbrana je donela i veliki broj ukradenih lopti (84). Agresivna odbrana na lopti, na spoljnim igračima, strana pomoći, timska odbrana. Sve to je donelo na momente dosta ukradenih lopti i lako otvaranje tranzicije. Boljka koja se već duže vreme vuče su slobodna bacanja i izgubljene lopte. Zaista je 70% sa linije penala premalo za jednu seniorsku ekipu. Izgubljene lopte uz kvalitetnu odbranu su nešto što počinje da karakteriše Crvenu zvezdu. Ipak, u odbrani je velika potrošnja, i zaista ponekada na tom nivou nije jednostvno igrati istim kvalitetom.

Dejan Radonjić je od početka forsirao istu startnu petorku: Jović – Jenkins – Dangubić – Mitrović – Kuzmić. Među njima je i MVP za mesec oktobar, odnosno Ognjen Kuzmić.

#32 – Ognjen Kuzmić

kuzmic

BigKuz je zaista igrao na jednom konstantnom nivou, sa izuzetkom utakmice protiv Igokee. U Atini je bio praktično jedini raspoložen igrač sa 15-15 statistikom. Ima izuzetno brze ruke, što pokazuje i broj ukradenih lopti. Odičan je defanzivno na pikenrolu. Napadački još uvek ima dosta toga, jednostavno Jović i on se tek upoznaju. Odličan je u završnici na obruču, u Evroligi je imao 22/26 (84,6%) uz prosečno 9 skokova po utakmici! Daje veliki značaj zaštiti obruča. Odlično kontroliše defanzivan skok. Kada Luka Mitrović i on imaju svoje veče u tom segmentu, protivnik teško dolazi do drugog napada, odnosno do ofanzivnog skoka.

#24 – Stefan Jović

jovic

Niški plejmejker je imao najveću potrošnju u oktobru. Proveo je najviše minuta na terenu. U Evroligi je provodio prosečno 27 minuta na terenu. Veliki broj asistencija. Protiv Cedevite na početku sezone je izgledalo spektakularno. Odličan procenat šuta za dva poena, gde se najčešće odlučuje za prodor ili za šut sa elbow pozicije. Izuzetno mali broj izgubljenih lopti obzirom na to koliko ima lopte u rukama, i koliko kreacija igre zavisi od njega. Protiv Darušafake je to bilo idealno. U Istanbulu je došlo malo i do zamora nakon treće vezane utakmice sa praktično 30 minuta u igri. Taj pad u igri je sve primetniji.

#22 – Čarls Dženkins

jenkins

Popularni Đenka se još uve traži na terenu. Dobija svoje lopte i šuteve, ali to još uvek nije ono pravo. Iako je sa 40% šuta za tri poena, praktično najprecizniji u ekipi, ipak je uzorak manji nego Simonovićev. Sezona u Armaniju nije donela ništa dobro njegovom samopouzdanju. Nema tu agresivnost na prodoru. U samo dve utakmice je bio dvocifren. Za nekoga ko važi kao dobar penaldžija i nekoga ko može da izdrži kontakt na prodoru 17 slobodnih bacanja u 11 utakmica je premalo.

#9 – Luka Mitrović

mitrovic

Kapiten Crvene zvezde je na dobar način otvorio sezonu, utakmicama protiv MZT-a i Mega Leksa, čak je i protiv Darušafake odigrao dosta dobru utakmicu, gde je bio pretnja za protivnički koš. Na toj utakmici se desio i promašeni zicer, možda i za pobedu, koji je izgleda uticao na Mitrovića. Od te utakmice izgleda neprepoznatljivo. Čak je i Simonović počeo da dobija više prostora u odnosu na njega, na poziciji krilnog centra. Kao neko ko je dosta bitan u napadačkom sistemu Dejana Radonjića, zbog načina na koji igra, on je timu potreban što pre. Da igra onako kako zna i ume. 8 pogodaka iz igre u 6 utakmica posle Darušafake uz 28% šuta, nije onako kako treba da izgleda Luka Mitrović na terenu.

#6 – Nemanja Dangubić

dangubic

Ove sezone je dobio nešto veći napadački protagonizam. Daleko više se odlučuje na dribling i prodor. Poludistanca je nešto na čemu je odčigledno tokom leta radio. Neki lični utisak je možda da nije velika pomoć na defanzivnom skoku, kolika bi trebao biti obzirom na fizikalije koje poseduje. Odbranu je digao na jedan viši nivo. I iako je razlika između igrača koje čuva po 10cm, bez provlema može da ih isprati. Sa 7 poena po utakmici, ovo zaista napadački izgleda bolje nego ranije.

Na klupi, Dejan Radonjić rotira najčešće 4 igrača. To su: Marko Simonović, Marko Gudurić, Milko Bjelica i Branko Lazić.

#19 – Marko Simonović

simonovic

Reprezetativac Srbije je na sjajan način otvorio sezonu. Procenat šuta za 3 poena je nešto što zaista upada u oči. Preko 2 pogođene trojke po utakmici. Zaista daje nemerljiv doprinos ekipi, ne samo svojim šutem i otvaranjem reketa sa pozicije ‘4’, već i energetski. Igra zaista kvalitetnu odbranu, obzirom na to da se jednostavno bori sa snažnijim igračima od sebe. Protiv Darušafake je to bio Moerman, protiv Panatinaikosa Gist i Singlton ponekad. To su igrači koji su jači od njega, i koji mogu koristiti igru na niskom postu protiv Simonovića. Trojke protiv Galatasaraja su zaista bile ključne, svaka od te 4 je u tom mometu utakmice značila nešto. Da sve ne bude sjajno za Simonovića samo na terenu, već i van njega, košarkaš Crvene zvezde je postao otac, na čemu mu čestitamo.

#23 – Marko Gudurić

guduric

Mladi košarkaš se izborio za svoje mesto pod suncem, i sada uživa u plodovima rada. Dobio je veliku slobodu od Dejana Radonjića, pogotovo u četvrtim četvrtinama, gde iz izolacija i pikenrol akcija dobija loptu da rešava. Protiv Barselone je to izgledalo sjajno. Kao sekundarni plejmejker zaista sjajno radi posao, i predstavlja veliku pomoć Jović. 10 asistencija je podelio u utakmicama sa Barselonom i Galatom. Praktično je nasledio ulogu koju je imao Tarens Kinsi, na terenu se mogu videti i neke akcije iz prošle sezone koje su dosta slične. Odličan je sa linije slobodnih bacanja, gde je procenat pokvarila utakmica sa Panatinaikosom. Iz igre šutira 51%. Nešto veći broj izgubljenih lopti je očekivan, obzirom na ulogu i slobodu koju ima.

#51 – Milko Bjelica

bjelica

Napadački Bjelica predstavlja veliko pojačanje, pogotovo na poziciji centra. Gde iz pikenrol igre koja je primarna u igri Crvene zvezde može i da raširi napad. Procenti šuta spolja su zaista loši, ne dolazi do ritma. Sem dve trojke u Atini u četvrtoj četvrtini praktično bez trojke. Ipak, konstantno dolazi do nekih svojih 10-ak poena za manje od 20 minuta na terenu. Veliki problem mu predstavlja i defanzivan skok, gde on kao četvorka po vokaciji, teško gradi protivničke petice. Od njegovog šuta u nastavku sezone će dosta zavisiti i igra Luke Mitrovića, odnosno koliko kvalitetno će on svojim šutem moći da otvara reket Luki Mitroviću za njegovu igru na niskom postu.

#10 – Branko Lazić 

lazic

Deveti igrač u rotaciji, ali svakako ne najmanje bitan. Uostalom od glavne četvorke sa klupe, on prosečno ima najveću minutažu. Visoki procenti šuta, i agresivna odbrana. Ovo je praktično treća sezona Lazića sa istom ulogom, i tu se oseća najprijatnije. Ugušeni su mnogi bekovi, već na početku sezone. Šuterski se nalazi u sjajnom ritmu, jednostavno svoje šuteve stavlja u koš uz 50% šuta iz igre.

Ostatak ekipe čine: Nikola Rebić, Ognjen Dobrić, Boriša Simanić.

#4 – Nikola Rebić

rebic

Dobio je svoju šansu na početku sezone, odigrao prvih 5-6 utakmica. Protiv Igokee je odigrao dosta dobru utakmicu, ali usledila je vest o višemesečnoj pauzi radi mononukleoze. Mladom plejmejkeru, želimo što brži oporavak!

#13 – Ognjen Dobrić

dobric

Bek koji je došao iz FMP-a ovog leta, je na početku dobio svoje minute. Kasnije je bio prisutan u 12, ali nije ulazio u igru. Neko je ko tek kasnijih sezona treba da bude konstantan sa ulogom među 12, nakon pojačanja koja su došla i koje će doći, svoje mesto u 12 će verovatno predati nekome.

#12 – Boriša Simanić

simanic

Mladi, talentovani košarkaš se nalazi u istoj situaciji kao Dobrić.

Pojačanja koja su došla u toku sezone su: Nejt Volters i Petar Rakićević.

#0 – Nejt Volters

wolters

Debitovao je u Atini, dosta dobro. Period privikavanja je još uvek prisutan, kako sezona bude odmicala, moći će da se kaže nešto više.

#20 – Petar Rakićević

Zbog stanja u kome se nalazi, gde praktično pola godine nije igrao košarku i nije trenirao sa ekipom, još uvek nije debitovao za Crvenu zvezdu. Vrlo verovatno je da će se Volters, pojačanje na unutrašnjim pozicijama i on naći konstantno među 12, uz onih 9 igrača koji su već u ozbiljnoj rotaciji.

Ovako izgleda statistika protivničkih ekipa u mesecu koji je za nama.

protivnici

Šut za 3 poena ispod 30%, 14 izgubljenih lopti po utakmici, ispod 70 poena. To su zaista fantastične cifre. Dva poraza su usledila upravo kada su te brojke premađene. Darušafaka je postigla 73 poena i imala 11 izgubljenih lopti, dok je Panatinaikos postigao 70 poena, i takođe izgubio 11 lopti. Galatasaraj i Mega Leks su takođe prebacili 70 poena, ali izgubljene lopte nisu uspeli da iskontrolišu. 51,4% šuta za dva poena je dosta korektno, obzirom da Marko Simonović i Milko Bjelica igraju poziciju više, o odnosu na ono što igraju kroz karijeru.

Prvi takmičarski mesec je iza nas, a prave borbe tek dolaze.

Скочи на траку са алаткама