Остали спортови СДЦЗ

Intervju: Stojan Vujko

Izvor: Zvanični sajt SD Crvena zvezda

Trofejna crveno-bela džudo porodica navikla nas je ne samo na uspehe već i na činjenicu da stalno pomeraju lestvicu standarda naviše. Iako se nekada činilo da su planovi i želje teško ostvarivi, entuzijazam i veliki rad, doneli su našem klubu rezultate svetskog nivoa. O svemu smo razgovarali sa Stojanom Vujkom, predsednikom Džudo kluba Crvena zvezda.

S ponosom možemo reći da smo jednako uspešni kako na takmičarskom tako i na organizacionom polju. Već šestu godinu u nizu, Beograd postaje epicentar vrhunskog džudoa. Adresa za sve ljubitelje olimpijskog borilačkog sporta i ove sezone je SC Šumice – Evropski seniorski džudo kup “Srbija open” 7. i 8. oktobra.

– Ponosni smo jer nastavljamo sa tradicijom, organizacijom najvećeg takmičenja u ovom delu Evrope, Evropskog seniorskog džudo kupa „Srbija open-a“ čiji je idejni tvorac i osnivač Ivan Todorov, nekada trofejni reprezentativac naše zemlje i prvi čovek našeg kluba. Pre svega želim da istaknem da nije lako biti na njegovom mestu jer su standardi koje je postavio vrlo visoki. Ipak imajući u vidu da sam nekada i sam bio sportista, izazovi i visoki ciljevi su moje drugo ja – rekao je Stojan Vujko, predsednik DŽК Crvena zvezda.

Već šestu godinu u nizu Džudo klub Crvena zvezda pod pokroviteljstvom DŽS Srbije domaćin je najboljim džudistima, na Evropskom seniorskom kupu “Srbija openu”.

– Naša želja je bila da Beograd bude centar džudo zbivanja i domaćin takmičenja koje spada među top deset. U tome smo i uspeli jer je srpska prestonica važno odredište na mapi međunarodnih džudo događanja. Zahvaljujući entuzijazmu tima Džudo kluba Crvena zvezda, a kroz organizaciju “Srbija opena” ustanovljeno je ozbiljno takmičenje na kome su snage odmeravali osvajači evropskih, svetskih i olimpijskih medalja. Pomenuću samo neke kao što su :Uzbekistanac Abdulo Tangrijev, osvajač svetskih i olimpijskih medalja u superteškoj kategoriji, Jermen Armen Nazarjan, evropski šampion u konkurenciji do 60 kilograma, Uzbekistanac Rišod Sobirov, olimpijska bronza u Pekingu 2008. i Londonu 2012. U istoj sezoni kada se pozlatila na Olimpijskim igrama u Londonu, Slovenka Urška Žolnir bila je i naš gost na Srbija openu – istakao je Stojan Vujko.

Džudo u Srbiji ima dugu tradiciju i svoju vernu publiku. Na svakom takmičenju tribine su u potpunosti ispunjene jer ljubitelji našeg sporta žele da vide i uživaju u majstorijama asova na tatamiju.

– Upravo zato smo želeli da domaćim ljubiteljima našeg sporta priuštimo mogunost da uživaju u vrhunskom džudou. Na taj način želimo da dodatno afirmišemo i približimo džudo i omogućimo što većem broju ljudi da uživa u ovom pre svega plemenitom sportu – rekao je Vujko.

Entuzijazam, veliki rad i posvećenost čitavog tima DŽК Crvena zvezda predvođenih predsednikom Stojanom Vujkom i prvim čovekom UO Ivanom Bošnjakom, iz sezone u sezonu organizuje takmičenja na svetskom nivou koji su na najbolji način prepoznati i od Evropske džudo unije (EDŽU).

– Rad se uvek isplati i vrednuje, to svi sportisti dobro znaju. U trci za domaćina Evropskog klupskog prvenstva, takmičenja nekada poznatog kao Liga evropskih šampiona, Beograd je odneo pobedu. U decembru, tačnije 17.12. ove godine srpska prestonica biće domaćin najboljim klubovima Starog kontinenta. Uz želje da i ovoga puta dobijemo najbolje ocene za organizaciju, vrlo su jasne naše ambicije kada su u pitanju takmičarski rezultati. Naše želje su uvek vezane samo za vrhunska dostignuća. Tako je bilo i pre dve godine kada je Crvena zvezda osvajanjem bronze u Holandiji ušla u srpsku sportsku istoriju.

Džudisti Crvene zvezde svojim vrhunskim takmičarskim dostignućima kako u ekipnoj tako i pojedinačnoj konkurenciji ispisuju stranice srpske sportske istorije.

– Кao predsednik Džudo kluba Crvena zvezda više sam nego ponosan. Кako drugačije opisati rezultate Strahinje Bunčića zlatnog sa Evropskog kadetskog prvenstva, Nemanje Majdova, srebrnog sa Svetskih olimpijskih igara mladih. Na Evropskom juniorskom prvenstvu Nemanja Majdov je napravio podvig i sa bratom Stefanom osvojio dve medalje, zlato i bronzu. Nemanja je laureat Olimpijskog komiteta Srbije i najbolji mladi sportista. Malo je reći da nas je Milica Nikolić u 2015. oduševila šampionskom titulom sa Evropskog prvenstva (U23). Jednako uspešno Nikolićeva je nastavila i ove godine osvajanjem odličja na Gran priju i Gran slemu. Drugi deo sezone 2016 tek počinje i uveren sam da će svi navijači Crvene zvezde imati mnogo razloga za radost – zaključio je Stojan Vujko.

Zvezdine sekcije -rasadnik talenata

Džudo je drevna japanska borilačka veština koja ima svoju istoriju, kulturu, nasleđe, običaje i tradiciju. Ujedno jedan je od malobrojnih borilačkih sportova koji je u programu Olimpijskih igara od 1964. godine.

– U Srbiji nije bazični sport, ali je u mnogim državama u svetu pravo u ovoj grupi sportova. U Francuskoj je poseban školski predmet odvojen od fizičkog vaspitanja, kao i u Rusiji. Džudo predstavlja divan sistem fizičkog, intelektualnog i moralnog obrazovanja. Džudo je pre svega bazični sport i kao takav predstavlja pravi izbor za razvijanje motoričkih sposobnosti kod dece i dobru osnovu za sve ostale sportove.

U okviru Džudo kluba Crvena zvezda rade i sekcije ne samo u Ljutice Bogdana već i u Umci, Novoj Pazovi i Višnjičkoj banji.

– Кako da ne budemo ponosni na naše najmlađe koji nam donose mnogo radosti. Кada to kažem onda ne mislim samo na medalje. Nama je u prvom planu vaspitanje u celini. Vrlo je važno da naši članovi pre svega budu dobri đaci.

Poznato je da džudo sport razvija i jača ličnost kroz interakciju sa drugom decom.

– Džudo je nemoguće vežbati sam, tako da partnera čuvamo i zajedno sa njim napredujemo. Za početnike je sport koji je najbolji za razvijanje osećaja tela u prostoru. Na svakom džudo treningu izuzetno su zastupljeni elementi gimnastike, disciplina, timski rad, kao i kreativnost i samostalnost – zaključio je Stojan Vujko.

 

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама