Рукомет Рукомет/Вести СДЦЗ

Večiti derbi za Zvezdin izlazak iz letargije

Izvor: Zvanični sajt RK Crvena zvezda

Takmičenje u plej-ofu nastavlja se već sredinom sedmice utakmicama osmog kola, a Crvena zvezda u četvrtak od 17 časova i 15 minuta gostuje na Banjici večitom rivalu Partizanu.

Uoči prethodnog derbija crveno-beli su imali dva osvojena boda, a toliko imaju i sada nakon šest pretrpljenih poraza koji su došli kao posledica više faktora od nekompletnog sastava usled povreda, samim tim i slabijih partija, čestih padova u igri i grešaka tokom utakmica, tako da je ekipa pala na šesto mesto i imajući u vidu najteži mogući raspored do kraja sezone teško će uspeti da se pomeri bar poziciju iznad ako odmah ne trijumfuje već u četvrtak.

Ako bi negde i mogli do bodova onda je to predstojeći večiti derbi protiv Partizana. Za razliku od rivala koji se bori za visok plasman i izlazak na evro scenu, ekipa Nenada Peruničića može potpuno rasterećeno da pristupi meču, jer je još ranije ispala iz svih kombinacija za plasman u regionalnu ligu i međunarodna takmičenja. Ekipa je i u poslednjem meču protiv Spartaka na domaćem terenu pravila greške svojstvene mladim timovima. Bilo je tu i pasivnih napada, neiskorišćenih prilika za kontru, promašenih sedmeraca, ali i nešto manje grešaka u dodavanjima nego ranije. Igrao je i roviti Mandić, međutim i on i Dragutinović su bili daleko od svojih najboljih partija kao lideri ove ekipe. Zvezdinom timu i pored svih problema kao da nedostaje ona glad za pobedama i žar u igri koji su imali u Super ligi kada su se nalazili u velikoj seriji trijumfa, jer je sada teško pronaći motivaciju kada se tako rano izgube sve šanse za visok plasman pored sveprisutnog umora. Čvrsta odbrana Subotičana na Zvezdaše je delovala kao neprobojan zid u mnogim momentima, ali su najmlađi uspeli da je probiju, posebno Spasoje Gačević, koji se istakao snažnim udarcima iz daljine i postigao pet golova, dok je Filip Leovac u dva navrata uspešno prošao i zatresao mrežu.

Za derbi ekipi iz Ljutice Bogdana ne bi smelo da ponestane motiva, jer je stvar prestiža biti najbolji u gradu, bar što se tiče međusobnog skora ove sezone, gde su rivali izjednačeni sa po jednom pobedom (22:20 za Zvezdu, 26:25 za Partizan) i remijem (32:32). Crno-beli su se na poslednja dva derbija provukli i iz zaostatka uspeli da osvoje bodove. Zvezdi su kola krenula nizbrdo upravo od minulog derbija u kome je prokockala pet golova prednosti. To je i jedan od ključnih problema ekipe, što ne može da održi visok nivo igre tokom svih 60 minuta usled odsustva Damnjanovića, Matičića, Dimitrića, Šotića i problema sa povredama koje imaju Mandić, Bojičić…

Ekipa Nenada Maksića sigurno je u mnogo boljoj formi bez obzira na poraz protiv Vojvodine (23:25) u Novom Sadu u minulom kolu. Partizan nema takvih problema oko sastava tima, trenutno se nalazi na trećem mestu sa osam bodova i bori se na izlazak u Evropu, tako da će Nenad Maksić i njegov sin Aleksa, koji je ove sezone izrastao u jednog od najvažnijih igrača u ekipi, sigurno kao i ranije, emocije i pripadnost crveno-belim bojama ostaviti po strani i pružiti maksimum za uspeh kluba. Odbrana Zvezde biće na velikim iskušenjima u pokušaju da zaustavi Nemanju Živkovića koji igra u životnoj formi i u plej-ofu ne postiže manje od pet pogodaka ni na jednom meču. Pored korpulentnog bombardera Stevana Sretenovića tu su i nepredvidivi Mihajlo Radojković, Lazar Kukić, Živan Pešić, kapiten Igor Mršulja i golman Aleksandar Tomić, koji često mogu da donesu prevagu. Podatak da su vodili protiv branioca titule Vojvodine na gostovanju rezultatom 18:14 na dvadesetak minuta pre kraja dovoljno govori koliko će crveno-beli morati da pruže kako bi izbegli novi neuspeh u plej-ofu.

Zvezdini aduti mogu biti golman Zlatanović, kapiten Todorović, pivotmen Babić, novajlija Pavlović, mladi Gačević, odbrana mora biti mnogo čvršća i pokretljivija, na granici isključenja, bolja realizacija sedmeraca, buđenje lidera ekipe i krila, eliminacija grešaka u dodavanjima i padova u igri na najmanju moguću meru. Jedino maksimalnim zalaganjem može se prekinuti dugi niz poraza, jer će kasnije protiv Metaloplastike i Vojvodine to već biti mnogo teže.

                                     PARTIZAN – CRVENA ZVEZDA

                                           8. KOLO PLEJ-OFA

                                       ČETVRTAK, 19. MAJ 2016.

                             SC BANjICA – BEOGRAD, 17:15 ČASOVA

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама