Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе

Vojvodina preko Zvezde u Evropu

Autor: CZBG, Milan P.

Crvena zvezda je, zahvaljujući huliganskom divljanju i lošoj rekaciji policije, dočekala ekipu Vojvodine pred sablasno praznim tribinama stadiona ”Rajko Mitić”. Bila je to utakmica bez takmičarskog značaja za beogradske crveno-bele,  s obzirom da su puleni Miodraga Božovića pobedom protiv Voždovca u prošlom kolu vratili titulu prvaka države u vitrine kluba iz Ljutice Bogdana. Vojvodini, sa druge strane, nije nedostajlo motiva pred današnji susret. Sigurno da je želja Nenada Lalatovića i njegovih fudbalera bila da se približe poziciji na tabeli Superlige koja vodi u kvalifikacije u Ligu Evrope. To im je i pošlo za rukom. Zabeležili su Novosađani svoj prvi ligaški trijumf na stadionu Crvene zvezde još od 2012. godine. Golove za novosadske crveno-bele postigli su Nikola Trujić u 20. i 58. minutu i Aleksandar Paločević u 68. minutu. Marko Grujić je svojom majstorijom u 45. minutu uspeo samo da ublaži poraz domaćina.

Utakmica nije čestito ni počela, a Miodrag Božović je već u 7. minutu bio prinuđen da posegne za izmenom. Predrag Sikimić se požalio na povredu kolena. Šef stručnog štaba crveno-belih nije hteo ništa da rizikuje, te se umesto Skimića na terenu našao Petar Orlandić. Prvu opasnu situaciju pred golom Vojvodine beležimo u 14. minutu. Miloš Cvetković je lepo pronašao Orlandića u kaznenom prostoru, ali je napadač Zvezde reagovao vrlo loše. Samo minut posle toga viđena je prva od tri fenomenalne prilike za gostujuće fudbalere. Uspeo je Dejan Meleg da izađe sam pred Nemanju Supića i uputi udarac. Ipak, golman crveno-belih je reagovao izuzetno dobro, zabeleživši svoju prvu odbranu. Narednu priliku da povedu imali su fudbaleri Vojvodine u 18. minutu. Filip Malbašić i Nikola Trujić su odigrali lep dupli pas, nakon čega je krilni fudbaler Novosađana šutirao pored desne stative Supićevog gola. Inicijativu i znatno konkretniju igru od svog rivala izabranici Nenada Lalatovića materijalizovali su u 20. minutu. Srđan Babić je poslao loptu iza leđa Zvezdine odbrane, što je iskoristio brzonogi Trujić. On je zaobišao Supića, pa je bez većih problema zatresao mrežu domaćina. Pokušavali su Beograđani nešto da naprave presingom na polovini protivnika, ali su takve situacije gosti lako rešavali. Igra u napadu beogradskog tima bila je izuzetno loša, bez ikakve kreativnosti. Tome je u mnogome doprinalo i mnoštvo nepreciznih dodavanja. Čak i kada bi na momente fudbaleri Zvezde uspeli da povežu redove, izostajao bi taj završni pas. O igri Crvene zvezde najbolje svedoči podatak da je Marko Kordić tek u 31. minutu upisao svoju prvu intervenciju. U prilici se, nakon centaršuta Dušana Anđelkovića, našao Srđan Plavšić. Svoju šansu prokockao je i Petar Orlandić, propustivši mogućnost da iskoristi grešku Lazara Rosića. Kako se poluvreme biližilo kraju, napadi domaći su polako jenjavali. To se nije svidelo Marko Grujiću, koji je svojom minijaturom poravnao rezultat. Novi fudbaler Liverpula je prvo proturio loptu kroz Rosiću, da bi onda izvrsno pogodio dalji ugao.

Prvi su u drugom poluvremenu zapretili fudbaleri Zvezde. Mihajlo Ristić je šutirao iskosa sa leve strane, ali je Marko Kordić još jednom bio na svom mestu. Čekala je Vojvodina šansu da ponovo dođe do prednosti i dočekala ju je. Filip Malbašić je sa lakoćom nadigrao Edsona u kaznenom prostoru Zvezde, doturio loptu do Nikole Trujića, koji se po drugi put upisao na listu strelaca. Nisu se tu gosti zaustavili. Deset minuta kasnije udvostručili su svoju prednost. Ovoga puta strelac je bio Aleksandar Paločević. Njega je kao na tacni poslužio Srđan Babić još jednim svojim odličnim dodavanjem. Valja napomenuti da je Edson i ovoga puta reagovao očajno, kao na rekreaciji. Mnogo je prostora Brazilac u redovima Zvezde ostavljao iza sebe. Ako je ranije oko Edsona i bilo dileme, sada je zasigurno nema. On definitivno ne poseduje kvalitet neophodan novom šampionu Srbije da na pravi način odgovori na predstojeće evropske izazove. Videvši da su kola   krenula nizbrdo šef stručnog štaba Crvene zvezde uveo je u igru Uga Vijeiru. Ni to nije promenilo odnos snaga na terenu. Pokušali su fudbaleri Zvezde da dođu do makar još jednom pogotka, ali do kraja utakmice nisu uspeli ozbiljnije da ugroze Kordića.

Iako je meč bio bez rezultatskog značaja, prisup pojedinih igrača Zvezde je vrlo upitan. Crvena zvezda je i danas pokazala neke slabosti, koje je prate celo proleće. Rezervisti nisu uspeli da iskoriste ukazano poverenje i biće zanimljivo videti ko će od njih u budućnosti nositi crveno-beli dres. Takođe, očigledno je da će Miodragu Božoviću biti neophodan remont gotovo kompletne odbrane ukoliko želi da Zvezdu vrati u Evropu. Očekuje nas, dakle, vrlo zanimljiv prelazni rok u Ljutice Bogdana. Šansu da poprave utisak pred svojim navijačima crveno-beli će imati već sutra, kada dočekuju atinski Olimpijakos.

Crvena zvezda – Vojvodina 1:3 (Nikola Trujić u 20. i 58. minutu; Marko Grujić u 45. minutu)

Stadion ”Rajko Mitić”
Sudija: Nenad Đokić
Igrano bez prisustva gledalaca

Crvena zvezda: Supić, Cvetković, Stojanović, Edson, Anđelković – Ristić, Grujić, Gavrić, Plavšić, Babunski – Sikimić.

Vojvodina: Kordić – Puškarić, Miletić, Rosić, Nastić – Jovančić, Maksimović, Malbašić, Meleg, Babić – Trujić.

 

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама