Кошарка Кошарка/Најава утакмица

Četvrtfinale Evrolige: CSKA – Crvena zvezda

Autor: CZBG, Stefan N.

Evropska crveno-bela bajka se nastavlja. Novo poglavlje će u utorak uveče početi da se piše u Moskvi. Crvena zvezda je stigla prvi put do TOP8 faze Evrolige. Pred njom su padali: Real Madrid, Himki, Bajern, Strazbur, Efes, Panatinaikos, Unikaha, Lokomotiva i Cedevita. Vreme je da se snage odmere sa možda i najjačom ekipom u Evropi uz Fenerbahče.

tBVq6s0

Dejan Radonjić i njegovi izabranici ulaze u ovu seriju sa 3 vezana poraza (Lokomotiva, Darušafaka i Cedevita). Ipak, imali su dosta vremena za treniranje u poslednje dve nedelje i sigurno je da će u ovu četvrfinalnu seriju ući maksimalno motivisani da pokažu da tu nisu zalutali.

Dimitris Itudis i njegov CSKA je ove sezone složio kockice. Tako se bar čini sa strane. Znaju se nosioci igre, zna se pomoćno osoblje, igra ima glavu i rep. Teodosić i De Kolo su dobili veliku slobodu u igri, i to grčkom stručnjaku vraćaju na najbolji mogući način. Popularna ’Armija’ uz Bamberg, Himki i Kuću Laboral ove sezone igra možda i najprimamljiviju košarku za oko i publiku. Uostalom, jedina su ekipa u Evroligi koja šutira preko 50% iz igre.

Zvezda je u četvrtfinalu sigurno dobila najteži zadatak, ali u situaciji u kakvoj se nalaze (apsolutni autsajder) to može biti i moćno oružije. Rasterećena igra, bez pritiska, nakon 24 utakmice pune naboja, tenzije, pritiska može biti zaista jedna od bitnijih stavki u igri crveno-belih.

Petorka ekipe iz Moskve, sigurno izgleda nepobedivo: Miloš Teodosić – Nando De Kolo – Nikita Kurbanov – Andrej Voroncevič – Kajl Hajns. Zaistaova petorka izgleda impozantno. Najbolji bekovski par Evrolige. De Kolo i Teodosić su najbolji strelci Evrolige. Na krilnim pozicijama ruski igrači koji doprinose igri svaki na svoj način. Kurbanov čvrstinom u odbrani (jedan od bitnijih faktora odbrane CSKA), a Voroncevič svojom raznovrsnošću u napadu. Poslednji šragf ove petorke Kajl Hajns, je već sezonama unazad iako visok 197cm jedan od najboljih centara Evrope. Odbrambeno je sposoban da čuva sve pozicije, kao uostalom i Nikita Kurbanov, dok napadački ne troši mnogo lopti. Završava akcije iz pikenrola, ili nakon ofanzivnog skoka.

Druga petorka, kvalitetom, može biti prva u dosta Evroligaških ekipa: Eron Džekson – Vitalij Fridzon – Kori Higins – Demetris Nikols – Džoel Frilend. Pre svega, na klupi, Itudis ima razna napadača rešenja. U zavisnosti od toga, može i prilagođavati petorke. Eron Džekson je defanzivni osigurač za sjajan bekovski tandem i u poslednje vreme počinje utakmice pre Teodosića. To srpskom plejmejkeru odgovara, da na početku utakmice vidi kako se situacija razvija i kako se kreću protivničke odbrane.

Često se dešavalo ove sezone da Itudis igra sa tri niska u petorci (Teodosić, Džekson, De Kolo), ili sa Kurbanovim i Voroncevićem na 4/5 ili sa Nikolsom i Voroncevičem na 3/4. Polivalentni igrači koje ima grčki trener ove sezone, omogućava mu da se igra sa svojom ekipom i postavlja igru(petorku) u zavisnosti od situacije na parketu. CSKA je uz Fenerbahče možda i jedina evropska ekipa koja sebi može da dopusti takve ’igrice’ odnosno pomeranje igrača po pozicijama.

Čitavim tokom sezone, „terorisali“ su gotovo sve ekipe u Evropi. Imaju skor 19-5, a kod kuće su izgubili samo od Unikahe. Tokom TOP16 faze, pokazali su nešto više ranjivosti i izgubili 4 od 7 gostujućih utakmica (Himki, Kuća Laboral, Barselona, Brose). Nešto što je zajedničko u svih 5 poraza CSKA ove sezone jeste sjajno šutersko raspoloženje protivnika, gde su šutirali preko 40% za tri poena (53/123) i gde su postigli gotovo 90 poena u proseku u tim utakmicama. Da bi dobio CSKA ove sezone, jednostavno treba da se igra na gornjim, pre svega napadačkim granicama.

Bekovska linija koliko moćna bila ofaanzivno, ipak pokazuje i znake slabosti defanzivno. Veliku stvar tu rade Džekson i Kurbanov koji je zaista u defanzivnim postavkama Armejaca ’devojka za sve’ preuzima bekove, centre na niskom postu, aktivan je na linijama pomoći. Umnogome će zavisiti koliko će igrači Zvezde sa pozicije niskog krila uspeti da ga drže koncentrisanog na njemu, to se pre svega odnosi na Dangubića, Lazića, a i Simonovića. Preko Teodosića i De Kola, CSKA prima između 35 do 40 poena po utakmici. Pre svega na poziciji beka šutera to mogu iskoristiti Kinsi i Gudurić svojom 1v1 igrom u izolacijama.

Pričati o napadačkim mogućnostima tima iz Moskve moglo bi ceo dan. Jednostavno, najbolja napadačka mašina Evrope ove sezone. Kao što je već napomenuto, jedina ekipa sa preko 50% šuta iz igre, na 100 poseda postižu 122,4 poena. Imaju 92,1 poen po utakmici. Kupe 33% ofanzivnih skokova nakon promašaja, a kao i da sve ovo nije dovoljno, gube samo 12 lopti po utakmici.

Veći deo posla radi taj toliko puta ove sezone pominjani bekovski par Teodosić – De Kolo, ali Andrej Voroncevič napadački daje isto veliki doprinos. Odlično širi teren, kreće se bez lopte, i omogućava Teodosiću i Hajnsu dosta više prostora za njihovu pikenrol igru. Voroncevič takođe ove sezone ima izuzetno visoke procente za 3 poena (41/83 – 49,4%).Jedan od bitnijih u napadačkom smislu je i Kori Higins. Higins kao i Voroncevič ima sjajne procente ove sezone. Njih dvojica su najviše profitirali na tome što su odbrane često usredsređene na srpskog i francuskog beka. Američko krilo u Evroligi iz igre ove sezone šutira 72/142 (50,7%). To su dva igrača koja ’iz senke’ praktično rade veliki posao za CSKA ove sezone.

Defanzivan kraj terena, kada igra CSKA, mnogi ne gledaju. Svi su opijeni napadačkom širinom koju ova ekipa ima. Zbog igre na veliki broj poseda i veliki broj poena, njihov broj primljenih poena, nije preveliki. 82 poena po utakmici se čini mnogo, pogotovo zato što je od njih samo Real Madrid primio više poena, ali u tom ritmu i tom broju šuteva, može se reći da CSKA igra jednu dosta čvrstu odbranu. Pre svega, ’zatežu’ je po potrebi. Ne igraju je uvek istim intezitetom, kao neke ekipe koje defanzivno troše mnogo više snage, igraju duže napade i igraju na manje poseda. Nikita Kurbanov je ove sezone ključ odbrane za CSKA. Sposoban je kao i Kajl Hajns da preuzima gotovo na svim pozicijama. U protivničkoj pikenrol igri, Kurbanov se često spušta i na niski post da preuzme centra, sa linije pomoći. Izuzetno je aktivan i bitan za igru ruske ekipe. Već je spomenuto da će od nekih Zvezdinih igrača, zavisiti koliko će Kurbanov imati prostora da pomogne svojim saigračima.

Crvenu zvezdu očekuje velika borba, ali pre svega i jedno veliko zadovoljstvo. Jedna odlična sezona je iza njih, puna velikih pobeda, ne samo u Pioniru, već i na gostovanjima (Malaga, Atina, Minhen), u ta gostovanja možemo ubrojati i Vršac. Tri hale promenjene, početak koji nije obećavao. Mnogo toga o čemu može da se piše ove sezone. Ostaje samo nada u glavama navijača Zvezde, da ova serija i ovaj TOP8 nije poslednje poglavlje, već da će poslednjee poglavlje ove Evroligaške sezone imati naslov „Berlin“.

Serija počinje u utorak, sa početkom u 19 časova. Prenos utakmice, biće emitovan na kanalima Sportkluba.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама