Кошарка

Pešić za “Novosti”: Pojačana Zvezda je favorit

Izvor: Večernje Novosti

Biće nam teško pred prepunim “Pionirom” i publikom koja pokazuje orgomnu pripadnost svom timu, rekao je trener Bajerna pred meč za plasman u top 16 Evrolige.

Ceo trud košarkaša Crvene zvezde i Bajerna u prvoj fazi Evrolige biće rezultatski “izmeren” u petak (19.00). Poraženi će skliznuti u Evrokup, samim tim u zaborav će i uspesi iz prethodnih kola u evropskoj eliti, koja će prigrliti samo sutrašnjeg pobednika, zbog čega je duelu u “Pioniru” prilepljena etiketa meča sezone za oba tima.

– Spremamo se kao za svaku drugu takmicu – pokušava trener Bajerna Svetislav Pešić, u razgovoru za “Novosti”, da bar uspori rast pritiska koji se povećava kako se približava podbacivanje, ili ga preseli u crveno-belo dvorište. – Zvezda je favorit. Pokazali su znanje u prethodnim mečevima. Takođe, u međuvremenu su se pojačali. Stigli su Štimac i Miler, vratio se Vilijams.

Nije ni Bajern slab…

– Naravno da nije. Zar nismo pobedili dva puta Himki, Strazbur, odlično igrali sa Fenerbahčeom i Realom? Ali, igramo na gostujućem terenu, pred publikom koja pokazuje ogromnu pripadnost svom timu. Znam kakva nas atmosfera čeka. Odlična. Rekao sam igračima da moramo dobro da se pripremimo, koncentrišemo na teren. Sigurno da je, iz psihološkog ugla, lakše igrati u Strazburu, nego pred prepunim “Pionirom”. Ali, na navijanje ne možemo da utičemo, već na našu i igru rivala. Sve to biće veliki izazov za nas, da pokažemo umetnost da sačuvamo smirenost u takvoj atmosferi i sprovedemo u delo naš plan.

Vaš dolazak u Sremsku Mitrovicu, na duel Mege i Crvene zvezde, predsednik crveno-belih Nebojša Čović je okarakterisao kao početak svojevrsnog pshološkog nadmetanja pred ključnu borbu za top 16.

– Ma nema psohološke borbe, niti rata. Bio sam u Srbiji iz privatnih razloga, da obiđem prijatelja u bolnici, pa se ukazala prilika, zbog reda letenja, da pogledam utakmicu u Mitrovici. Naravno, uvek je drugačiji osećaj kada rivala vidite uživo, nego na televiziji. Mislim da je sport u Srbiji više od sporta, za razliku od, primera radi, Nemačke. Previše emotivno preživljavamo utakmice, stalno je nešto “ili jesi, ili nisi”, a u Nemačkoj je “dobro je ako pobedimo, ako ne dobijemo, ima sledeća utakmica”…

Iz prošle, u Minhenu, Crvena zvezda je izašla kao pobednik.

– Moramo da vidimo šta smo naučili iz tog meča, da popravimo, da se potrudimo da ostanemo u igru za pobedu do kraja.

Pre početka možda budu i ovacije pune dvorane, u koju ste dve sezone ulazili kao trener Crvene zvezde, a za posle su “zagarantovani” zvižduci vašem timu.

– Publika u “Pioniru” značajno pomaže svojoj ekipi, ali ne šteti protivniku. Dugo godina sam u košarci, znam kolika je odgovornost trenera da pomogne ekipi da igra dobro – završava Pešić.

KVALITETNO SUĐENjE U EVROLIGIKOLIKO atmosfera može da utiče na sudije?
– Kvalitet suđenja je ove sezone na izuzetno visokom nivou. Više od 80 arbitara ima bar jednu evroligašku godinu iza sebe, odlično se poznaju među sobom. Drugo, i sudije su ljudi, mogu da pogreše. Nije toliko bitno da li je dopuštena čvršća igra ili ne, već da se uspostavi jedna “linija”, kako bi se igrači odmah navikli na kriterijum.

Скочи на траку са алаткама