Фудбал Фудбал/Вести

Terzić: Da bi nastavila da živi Zvezdi neophodno pet miliona evra do Nove godine

Izvor: novosti.rs

Zvezdi je potreban novac i mora da prodaje igrače, ali sigurno ne pre kraja kvalifikacija za Ligu šampiona. Nama je ona fokus, jer to takmičenje donosi 15 miliona evra direktnih prihoda, kaže Zvezdan Terzić.

CRVENA zvezda ruši rekorde, niko nije ni pretpostavljao da će posle 20 kola pobeći Partizanu 24 boda, ali istovremeno kao mač nad glavom stoje dugovi jer će ceo projekat pasti u vodu ukoliko se ne obezbedi pet miliona evra. I to do Nove godine.

Govoreći o velikom zadovoljstvu zbog igre, rezultata i timu koji nagoveštava velike rezultate, generalni direktor Zvezdan Terzić, gordo ponavljajući obećanje dato na Skupštini u julu da će crveno-beli osvojiti titulu, otvoreno, za “Novosti”, govori o finansijama, stanju u klubu, planovima…

– Ne postoji u Srbiji uprava koja može da donese u klub veliki novac iz svojih privatnih firmi, to se nikada nije dešavalo u Crvenoj zvezdi u njenoj prošlosti, niti se može očekivati da se to desi u budućnosti. Ne treba očekivati ni da država donosi novac profesionalnim klubovima, ima država svojih problema.

Zvezda mora tržišno da se organizuje?

– Da, kao kompanija koja je sposobna da sama obezbeđuje novac. Preduslov za to je da nemamo ovaj nasleđeni dug i da pravimo dobar sportski rezultat. Otkako sam u klubu, Zvezda se nije zadužila ni jedan dinar kod banaka, pre svega zato što je klub kreditno već prezadužen od strane prethodnih rukovodstava. Nama preostaje ili eskont “Gaspromovog” ugovora od 5 mililona evra ili prodaja nekog igrača, ali samo pod uslovom da taj igrač ostane do kraja kvalifikacija za LŠ.

Koliko je Zvezdi potrebno novca do kraja godine?

– Do Nove godine 5 miliona evra da bi nastavila da živi i da ostvaruje zacrtane ciljeve. A to su očuvanje ovog tima, pojačanog sa bar 2-3 igrača u januaru, osvajanje šampionske titule i priprema za kvalifikacije za evropsku elitu.

Trener Miodrag Božović je nagovestio da će otići ukoliko klub ne može da obezbedi novac? 

– Božović je najbolji trener na ovim prostorima i mora ostati u Crvenoj zvezdi što duže, bar tri godine. Imamo istorijsku šansu da Zvezdu, koja je prošle godine bila klinički mrtva, izvedemo na pravi put. To možemo samo osvajanjem šampionskih titula i ulaskom u LŠ ili LE.

o Trener nije opterećen novcem?

– Da jeste, ne bi radio u Zvezdi! Njega besparica ne brine zbog njegovih primanja, nego zbog igrača koje predvodi. Zato Božović stalno pominje 17. decembar, jer je to datum kada igrače šaljemo na odmor, a nije prijatno poslati ih praznih džepova, pogotovo strance.

o Od Dejana Stankovića nije postojao tržišno toliko zanimljiv igrač kao Marko Grujić?

– Mnogo je zainteresovanih i svima je rečeno da on pre kraja avgusta ne može da ide iz Zvezde. Ja bih najviše voleo da Marko ostane i narednih pet godina, ali je situacija u klubu i srpskoj privredi takva da je odlazak takvog bisera neminovnost. Zvezdi je potreban novac da bi živela i mora da prodaje igrače, ali sigurno ne pre kraja kvalifikacija za Ligu šampiona. Nama je ona fokus, jer to takmičenje donosi 15 miliona evra direktnih prihoda i još 15 miliona indirektnih. Ili bar Liga Evrope.

o Problem Zvezde je kako preživeti do tih kvalifikacija?

– Zato postoji mogućnost da se sa nekim klubom dogovorimo sada i da sada dobijemo potreban novac, a da Grujić ide tek krajem avgusta. Zvezdi je potrebnije sada pet miliona evra, nego osam u avgustu sledeće godine. A na proleće nema međunarodnih utakmica koje mogu da podignu tržišnu cenu igrača. Ne smem ni da pomislim, ne daj bože, da se igrač povredi na proleće.

ZVEZDINI PRIORITETI U MILIONIMA EVRA

1,5 za isplatu igračima, trenerima i zaposlenima

1 milion za isplatu bivšim igračima za licencu

1,5 blokada zbog obaveza prema klubovima i drugim poveriocima

1 razne obaveze – porezi, dug EPS, banke…

ŽIVIM ZA LIGU ŠAMPIONA

o OSTAVKA je i dalje u fioci, navijači sad cene vaš rad, imate li ličnu satisfakciju zbog svega?

– Drago mi je što je, između ostalih, i moj rad doneo lepšu stvarnost i što su to navijači prepoznali. Živim da uvedemo Zvezdu u Ligu šampiona, da stabilizujemo klub, imamo istorijsku šansu. Nisam opterećen materijalnim bogatstvom, jer da jesam ne bih sedeo u Zvezdi i radio za 15.000 evra godišnje nego bih imao svoju agenciju, radio kao menadžer i bio bih najbolji menadžer. Samo tu ima velikog novca. Međutim, satisfakcija mi je na drugoj strani, sportski i poslovni uspeh sa klubom koji volim.

PREMIJE PRIVATNIM KANALIMA

 KAKO nabavljate novac za premije?
– Trudili smo se da bar premije igračima izmirujemo redovno. Snalazili smo se kako smo znali, novac sam nalazio privatnim kanalima, svojim novcem ili pozajmicama od svojih prijatelja. Isplata tih premija tokom jesenje sezone je koliko toliko zadržao mir u svlačionici i dobru atmosferu. Igrači znaju da smo uz njih i da ćemo im isplatiti i onaj veći deo što im se duguje na osnovu ugovornih rata.

OD 1991. NIKAD MOĆNIJI

VERUJETE u ovaj tim? –
Ovako moćno Zvezda nije izgledala od one generacije 1991. godine. Drugo poluvreme protiv Čukaričkog je bilo savršenstvo, u pojedinim akcijama je izgledalo kao da igra Barselona. Ovaj tim, uz par pojačanja na nekim pozicijama, nagoveštava velike domete.

 

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама