Кошарка Кошарка/Вести

Zakuvalo se! (Anketa)

Izvor: Mozzartsport

“Zbog nerazumevanja od strane FIBA došli smo u situaciju da izaberemo put sa što manje negativnih konsekvenci”, poručio je predsednik Košarkaškog saveza Srbije, koji je istakao da je cilj stvaranje nove Jadranske lige

Vremena je sve manje, a situacija se komplikuje iz dana u dan!

To je u razgovoru za MOZZART Sport potvrdio i predsednik Košarkaškog saveza Srbije,Dragan Đilas, koji je istakao da se u teškim vremenima moraju doneti teške odluke. A u ratu na relaciji FIBA – ULEB, u kojem će srpska košarka biti kolateralna šteta, moraju se povući potezi koji će sa sobom poneti što manje negativnih konsekvenci.

FIBA je nedavno udarila na saveze bivših jugoslovenskih republika i poručila da će suspendovati sve nacionalne selekcije ukoliko 11 klubova ne povuče podršku Jadranskoj ligi. Srpska sloga nalazi se na velikom ispitu, a kako stvari stoje, odluka će biti jednoglasna – Crvena zvezda, Partizan, Mega Leks i Metalac napustiće regionalno takmičenje?!
“Zbog nerazumevanja od strane FIBA došli smo u situaciju da izaberemo put sa što manje negativnih konsekvenci. Klubovi su spremni da učine sve kako bi sprečili da košarkaška reprezentacija Srbije bude suspendovana sa Evrobasketa, a to znači samo jedno”, 
rekao jeĐilas, koji je na pitanje novinara MOZZART Sporta da li to znači izlazak iz ABA lige odgovorio:
“Da, naravno”.

Sastanak čelnika Košarkaškog saveza Srbije i klubova zakazan je za sredu u 13 časova kada bi odluka trebalo da postane zvanična. Podsetimo, FIBA je savezima dala krajnji rok da se izjasne do 18. juna, za kada je zakazana sednica Izvršnog komiteta FIBA u Ženevi. Ako do tada Svetka kuća košarke ne dobije adekvatan odgovor, uslediće radikalni potezi.
“Vreme je da donesemo konačnu odluku, na osnovu svih papira koji su nam na raspolaganju. Danas popodne na našu adresu trebalo bi da stigne još jedan dopis, tačnije poslednje upozorenje FIBA. Klubovi će tada morati da se izjasne konačno po pitanju učešća u ABA ligi, a ja sam siguran da će se poštovati dogovor koji smo imali od ranije, a to je da se učini sve kako bi se zaštitila srpska košarkaška reprezentacija, što ja jako poštujem. FIBA u svom statutu ne priznaje Jadransku ligu, a iskreno ovakav odnos nisam očekivao”.

NOVA JADRANSKA LIGA JE NEŠTO ČEMU SVI TEŽIMO!

Odlazak iz Lige koju su 2001. godine formirala privatna lica – Radovan Lorbek, Roman Lisac, Zmago Sagadin, Josip Bilić, Božo Miličević, Danko Radić je izvestan. Ali, rezervni plan već postoji.
“Treba da postoji regionalna liga i to je ono za šta se i mi zalažemo. Dakle, liga od 12 klubova, samo sa teritorije bivše Jugoslavije, klubovi bi bili jedini vlasnici, a savezi bi tu bili da asistiraju u tehničkom i svakom drugom smislu. Kao što to činimo za Košarkašku ligu Srbije. Klubovi bi se za sve pitali, ko će raditi u njoj, ko neće, a savezi bi služili kao ispomoć”.

Koliko je to izvodljivo u ovom trenutku?
“Zašto ne bi bilo izvodljivo? Tako funkcioniše i Evroliga, bez ikakvih problema”, kratko je prokomentarisao predsednik KSS.

NIKO NEMA PRAVO DA ZVEZDI USKRATI UČEŠĆE U EVROLIGI!

Crvena zvezda kao šampion Jadranske lige

CRVENA ZVEZDA KAO ŠAMPION JADRANSKE LIGE

U međuvremenu Evroliga je reagovala zvaničnim dopisom u kojem se ističe da bi svako istupanje iz lige koja daje prohodnost u Evropu ujedno značila i gubitak mesta u istom. Dakle, Crvena zvezda bi po tom osnovu mogla da ostane bez mesta u Evroligi? Đilas ne deli takvo mišljenje.
“Ne mogu da komentarišem ovu temu, ali ono što mogu da kažem indirektno jeste da Crvenoj zvezdi niko nema pravo da oduzme ono što je rezultatima i na parketu ostvarila”.

Đilas je za kraj istakao i da deli mišljenje selektora Aleksandra Đorđevića da Srbija neće biti izbačena sa Evrobasketa 2015 i da čvrsto veruje u to “ako savez uradi sve što se od njega i traži”.

Portal Mondo juče je objavio dokument iz Evrolige da bi srpska klupska košarka mogla da ostane bez izlaska u Evropu. Takođe, u isto vreme, Evroliga ne bi imala nikakvih problema na bilo koju odluku koju bi doneli klubovi vezano za strukturu ABA lige.

Sorry, there are no polls available at the moment.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама