Košarka Košarka/Vesti

Sećanje na Nebojšu Popovića

 

Autor: CZBG Izvor: zvanični sajt KKCZ 

Na današnji dan navršava se 13 godina od smrti Nebojše Popovića, jednog od tvoraca nadaleko čuvene jugoslovenske škole košarke i Crvene zvezde. U martu naredne godine KK Crvena zvezda proslaviće 70 godina postojanja, a u godini velikog jubileja Klub kome je Nebojša Popović dao sve, pokušaće da mu se oduži na simboličan način. Naime, KK Crvena zvezda pokrenuće inicijativu da celokupan kompleks otvorenih terena na Malom Kalemegdanu ponese njegovo ime. Jer, da nije bilo Nebojše Popovića Crvena zvezda sigurno ne bi bila ono što je danas. Upravo iz tog razloga, po završetku snimanja svih scena za film i seriju „Bićemo prvaci sveta“, otvoreni tereni, kao i klupske prostorije na Malom Kalemegdanu biće renovirani i zauvek će podsećati na čoveka koji je ceo svoj život poklonio Zvezdi.

Nebojša Popović je jedan od osnivača i utemeljivača košarke u Srbiji. Direktno je učestvovao u osnivanju Sportskog društva i Košarkaškog kluba Crvena zvezda i u njih je utkao čitav svoj radni vek.

Rođen je 8. februara 1923. godine u Irigu, bio je najbolji i najmlađi maturant Treće muške gimnazije u Beogradu. Za prvih sedam posleratnih godina završio je dva fakulteta, Pravni i Novinarsko-diplomatsku školu, a prosečna ocena na oba fakulteta mu je bila oko devet. Nikada nije pao niti odložio ispit.

Bavio se prvo fudbalom i vaterpolom, a potom je otkrio košarku koja je postala njegov život. Nebojša Popović je zajedno sa nekolicinom prijatelja 4. marta 1945. godine osnovao Sportsko društvo Crvena zvezda i njenu košarkašku sekciju koja je kasnije postala košarkaški klub. Koliki je značaj imao u svemu tome možda najbolje svedoči podatak da je upravo Nebojša Popović nosilac članske karte Crvene zvezde sa brojem 1.

Bio je Zvezdin prvi košarkaš, trener, kapiten i menadžer. Od 15 Zvezdinih šampionskih titula u muškoj konkurenciji Nebojša Popović je osvojio 10, kao trener i igrač. Podjednako uspešan bio je i kao trener u ženskoj konkurenciji, a sa ŽKK Crvena zvezda osvojio je sedam šampionskih titula, što ga sa 17 titula prvaka države svrstava u red naših najuspešnijih trenera svih vremena.

photo

Bio je kapiten reprezentacije nekadašnje Jugoslavije, a u istoriju je ušao i kao strelac prvog koša na prvom Svetskom prvenstvu koje je 1950. godine održano u Buenos Airesu. Obavljao je i funkciju selektora reprezentacije predvodeći nacionalni tim na Evropskom prvenstvu u Moskvi 1953. godine i Svetskom prvenstvu u Rio de Žaneiru 1954. godine. Nebojša Popović veoma uspešno je vršio dužnosti pottpredsednika, potom i predsednika Košarkaškog saveza Jugoslavije kao i funkciju generalnog sekretara Jugoslovenskog olimpijskog komiteta. Bio je predsenik Fibine komisije za međunarodnu organizaciju i duže od tri decenije komesar-delegat na Fibinim takmičenjima. Od 2007. godine član je Fibine Kuće slavnih u Ženevi, a nosilac je i Fibinog Ordena za zasluge.

Nebojša Popović je najzaslužniji za veliku ekspanziju košarke u bivšoj SFRJ. O tome su posvedočili i njegovi savremenici i neka od najznačajnijih imena svetske košarke. Svojevremeno dugogodišnji generalni sekretar FIBA Borislav Stanković rekao da je „Nebojša Popović bio pokretač svega“, a jedan od naših najboljih i najtrofejnijih trenera svih vremena Ranko Žeravica „da je Nebojša Popović otac Jugoslovenske košarke“.

Košarkaški klub Crvena zvezda je dugo važila za avangardu zato što je u svojim redovima imala upravo Nebojšu Popovića. Neprestano se košarkaški usavršavao putujući po Evropi i učeći od najboljih trenera i igrača u to vreme. Košarku je propagirao na najrazličitije moguće načine, stalno pronalazeći načine da u tada siromašnoj Jugoslaviji dobije sportsku opremu koja je bila prava retkost.

Radio je i u Radio Televiziji Beograd, najpre kao novinar a potom i kao urednik informativnog programa. Najzaslužniji je što je košarka početkom sedamdesetih godina prošlog veka dobila redovne televizijske prenose utakmica.

Nosilac je tri ordena rada, najvišeg priznanja Jugoslovenskog olimpijskog komiteta „Sport i univerzalnost“, Oktobarske nagrade grada Beograda i bezbroj drugih priznanja.

Umro je u Beogradu 20. oktobra 2001. godine.

Nebojša Popović je bio inicijator svih košarkaških akcija na Malom Kalemegdanu. Bio je čovek izuzetne energije i menadžerskih sposobnosti,  zaljubljen u košarku u kojoj nije birao posao. Tako je svojim rukama, uz pomoć i ostalih igrača Zvezde sagradio terene na Malom Kalemegdanu, potom i tribine za koje se njegovom zaslugom uvek tražila karta više. Na tim terenima su decenijama kasnije stasavali brojni vrhunski igrači, a Mali Kalemegdan je i 70 godina kasnije ostao sinonim za KK Crvena zvezda.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama