Fudbal Fudbal/Vesti

Mediji i selektivno izveštavanje o izveštajima CIES-a

Koliko puta ste do sada čuli da je Zvezda prva u konkurenciji klubova iz 30-ak evropskih liga po učestalosti izvedenih penala u domaćim prvenstvima? Te informacije mediji su prenosili od CIES fudbalske opservatorije.

Ti podaci su često korišćeni u raspravama kao argument da sudije favorizuju Zvezdu (iako se CIES nije bavio brojem NEREGULARNIH penala, već ukupnim brojem penala).

Međutim, ono što mediji (ne)namerno izostavljaju jesu podaci prema kojima je Crvena zvezda 6. klub u SVETU (računajući lige kojima se CIES bavi) po prosečnom broju udaraca ka golu rivala u domaćim prvenstvima po utakmici! Poslednji put je ova lista ažurirana 13. decembra 2022. godine.

Zvezda u proseku uputi 7,9 šuteva ka golu rivala po meču u prvenstvu Srbije. Ispred Zvezde su samo Bajern iz Minhena, Fejnord iz Roterdama, Ajaks iz Amsterdama, Pari Sen Žermen i PSV iz Ajndhovena.

Ovo pokazuje koliko Zvezda ofanzivno igra u svom prvenstvu. Međutim, o ovome u medijima nećete čuti. Važno je da se pomene učestalost penala (koji su problem samo ako su neregularni, a regularnošću penala se CIES nije bavio, tako da ne mogu služiti kao argument da Zvezdu sudije favorizuju), a kada isti taj CIES objavi nešto što je za pohvalu Zvezde, tad nastaje muk.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

 

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama