Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Победа се пише, проблеми остају

Фото: Игокеа мтел/Никола Вуруна

Кошаркаши Црвене звезде остварили су победу у 5. колу АБА лиге. Савладана је екипа Игокее у Лакташима резултатом 76:70 (23:18, 18:17, 18:20, 17:15).

У претходним сезонама наши кошаркаши су знали да прођу ‘к’о боси по трњу’ у Лакташима. Ипак, овај пут су извојевали победу, али и поред тога остају одређене ствари које брину многобројну Звездину армију навијача.

Наиме, и поред победе видљиво је из авиона да у црвено-белој екипи још неке ствари шкрипе, а некако се стиче утисак да тренер Владимир Јовановић не зна да употреби потенцијал екипе коју води. 

Као прво, основни проблем који се уочава је тај да Јовановић покушава на свакој утакмици да користи свих 12 играча који су му у ростеру. То нису у стању да ураде ни неки тренери који су за десет копља испред Јовановића, па остаје нејасно зашто Звездин тренер инсистира на томе.

Оно што је видљиво из авиона за многе, очито није за нашег тренера и људе који воде клуб, а посебно спортски сектор. Наиме, одређени играчи једноставно не би требали да имају толико минута на паркету јер дословно гуше игру и потенцијал ове екипе не може да дође до изражаја. Са друге стране, неки играчи не би требало ни да се налазе у првих дванаест, али очито да по нечијој наредби морају да играју, без обзира што игра са њима не личи ни на шта.

Конкретно, по нашем мишљењу у овој екипи следећи играчи би требало да имају скроз редуцирану минутажу или је не би требали ни имати, а то су Радуљица, Ивановић и Лазић. За првог никоме није јасно зашто је доведен у Црвену звезду и какви су то, тренутно, његови квалитети који могу да допринесу Звездиној игри. Други је у једној криминалној форми из које никако да изађе и да покаже да има квалитета за црвено-бели дрес, док је трећи на заласку своје каријере и можда би било боље да има неку улогу у клубу него ли што добија минуте на паркету.

На све горе наведено треба додати јако лошу тренутну форму Огњена Добрића, који ће дебело морати да поради на томе да се врати на ниво оног играча који је превага, а не минус, на паркету. Џејлен Адамс више не добија ни прилику да буде у дванаест играча, а сигурно није ништа лошији од горе тројице поменутих, те му ваља пружити прилику пре него се клуб одрекне његових услуга.

Оно што тренутно можда и највише боде очи Звездиним навијачима је потпуно неупотребљени Џо Холанд. Истина за вољу, Холанд није нека играчка класа, али се знало шта он може да испоручи (кроз утакмице које је одиграо за Бурсу) ако се искористи на прави начин. Након ових пет кола АБА лиге и пет кола Евролиге, стиче се утисак да наш тренер једноставно не зна да га употреби. За Холанда скоро да се и нецрта акција, па је онда његов допринос на паркету занемарљив. Ипак, и поред тога, на вечерашњој утакмици у Лакташима, треба нагласити да је +/- учинак Холанда би 7, док је Лазић имао -12, Ивановић 1, Добрић -7, а Радуљица -6. 

Тренер Црвене звезде мора да пресече јер овако неће постићи апсолутно ништа. Мора да се зна којих је то 7-8 играча који ће да изнесу утакмицу, а који су то остали који ће да имају епизодну улогу. 

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

 

Скочи на траку са алаткама