Fudbal Fudbal/Vesti CZBG

Benefiti pobede: Zvezda napredovala na UEFA rang listi i prihodovala

Slavlje nad turskim šampionom ima multiplikovane efekte po Crvenu zvezdu.

Inicijalno gledano, jedina premisa koja je bila na pameti svima kojima su crveno-bele boje bliske bila je pobeda koja bi ostavila Crvenu zvezdu konkurentnom da u poslednjem kolu ima priliku da overi novo evropsko proleće. Igrači su takve planove ostvarili, a ova pobeda je višeznačna.

Prvo, Zvezda je drugom pobedom u grupnoj fazi došla do prvog boda koji je plod rezultata. Sistem rangiranja u Ligi Evrope je takav da samo participiranje u grupi donosi tri vrednosna poena, ali se oni moraju “odbraniti” da bi se na njih kumulirali novoosvojeni poeni. Svaka pobeda donosi nova dva poena za koeficijent, ali zbog sistema koji traži da se početni poeni “brane” ili “pravdaju”,  Zvezda je jučerašnjom pobedom dobila tek novi poen za klupski koeficijent. Hipotetička pobeda nad Monakom donela bi neokrnjena dva poena, a remi jedan.

Tako je Crvena zvezda došla do svog četvrtog vrednosnog poena za koeficijent u ovoj sezoni i trenutno se nalazi na 38. poziciji sa koeficijentom 42,00 koliko još imaju Bazel, Lacio i Braga. Naredne godine iz obračun ispadaju poeni iz sezone 2018/19. gde je Zvezda nakupila 7 poena. Ukoliko u poslednjem kolu naš klub bude poražen, u narednu sezonu ući će sa koeficijentom 35,00 što će doneti veliki pad na UEFA rang listi.

Drugo, Crvena zvezda je pobedom nad Trabzonsporom inkasirala 630.000 evra iz UEFA nagradnog fonda.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama