Фудбал Фудбал/Вести ЦЗБГ

Бенефити победе: Звезда напредовала на УЕФА ранг листи и приходовала

Славље над турским шампионом има мултипликоване ефекте по Црвену звезду.

Иницијално гледано, једина премиса која је била на памети свима којима су црвено-беле боје блиске била је победа која би оставила Црвену звезду конкурентном да у последњем колу има прилику да овери ново европско пролеће. Играчи су такве планове остварили, а ова победа је вишезначна.

Прво, Звезда је другом победом у групној фази дошла до првог бода који је плод резултата. Систем рангирања у Лиги Европе је такав да само партиципирање у групи доноси три вредносна поена, али се они морају “одбранити” да би се на њих кумулирали новоосвојени поени. Свака победа доноси нова два поена за коефицијент, али због система који тражи да се почетни поени “бране” или “правдају”,  Звезда је јучерашњом победом добила тек нови поен за клупски коефицијент. Хипотетичка победа над Монаком донела би неокрњена два поена, а реми један.

Тако је Црвена звезда дошла до свог четвртог вредносног поена за коефицијент у овој сезони и тренутно се налази на 38. позицији са коефицијентом 42,00 колико још имају Базел, Лацио и Брага. Наредне године из обрачун испадају поени из сезоне 2018/19. где је Звезда накупила 7 поена. Уколико у последњем колу наш клуб буде поражен, у наредну сезону ући ће са коефицијентом 35,00 што ће донети велики пад на УЕФА ранг листи.

Друго, Црвена звезда је победом над Трабзонспором инкасирала 630.000 евра из УЕФА наградног фонда.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама