Fudbal Fudbal/Najava utakmica

Milojević: Detalji će odlučiti, ali verujem u pozitivan ishod

Fudbalere Crvene zvezde sutra od 21 čas očekuje utakmica petog kola grupne faze Lige Evrope protiv Trabzona, a optimističan pred jedan od najvažnijih mečeva u dosadašnjem delu sezone je šef stručnog štaba našeg tima Miloš Milojević.

 

– Očekivanja su ista kao i uvek, što znači da želimo pobedu. U svakoj utakmici u Ligi Evrope smo bili ravnopravan rival i detalji su odlučivali, ali nijednom nas niko nije nadigrao. Momci su bili blizu svaki put, nekad budem i preoštar, ali i u toj utakmici u Trabzonu smo bili sve vreme u igri i imali nekoliko dobrih pozicija. Ipak, u Evropi odlučuju detalji, jer su sve ekipe kvalitetne. Sutra očekujem dobru utakmicu, sjajnu podršku sa tribina i povoljan rezultat za nas – počeo je Milojević.
 
Utisak šefa stručnog štaba našeg tima je da je Trabzon u boljoj formi nego što je bio u prvom meču protiv Zvezde.
 
– U boljoj su formi nego tad i u poslednje četiri utakmice u prvenstvu nemaju poraz, a pobedili su i Monako. I u prvoj utakmici smo znali da je to ekipa sa mnogo kvalitetnih igrača, uz to su se i pojačali na već oformljen igrački kadar. I pored toga imamo prostora i kvalitet da odigramo dobro. Poštujemo ih u pripremi, ali kad krene utakmica, ako budemo imali dovoljno energije, a imaćemo i uz dobar odnos, mislim da možemo da pobedimo. 
 
Izmršena je situacija u našoj grupi, ali će utakmice u četvrtak mnogo toga otkriti, ipak ne bavi se Milojević kalkulisanjem. 
 
– Ne kalkulišem, nikad to nisam radio i uvek sam samo gledao svoju ekipu. Pustiću vas da kalkulišete, pa ću se složiti sa onim što je najbolje za nas, ali moja želja je da pobedimo Trabzon i da u zadnjem kolu odlčujemo o svojoj sudbini. To je bio plan od početka, nismo kukali kad smo dobili tešku grupu, već smo želeli da do zadnjeg kola imamo šansu za prolazak. Pobeda protiv Trabzona uz malo sreće na drugoj utakmici dovodi do toga da možemo da se nadamo. 
 
Utakmica u Nišu je bila izuzetno emotivna, ali smatra Milojević da ekipa nije istrošena, već prilično spremna za sutrašnji izazov. 
 
 Nije bilo bolji intenzitet, to su objektivni podaci, ali emotivno je bilo. U tom smislu emotivnog intenziteta se jesmo potrošili jer smo čekali poslednji napad na meču da postignemo pogodak, ali po svim parametrima i očekivanim golovima trebali smo odavno da rešimo pitanje pobednika u Nišu i realan rezultat je bio 0:4 ili 1:5. Bilo je više tranzicije nego inače, ali opet nisu svi učestvovali u njoj. Dakle, emotivno je bilo napeto, ali fizički i ne toliko, u skladu sa našom ligom. Momci su dali sve od sebe da pobede i drago mi je što su to učinili na takav način, golom u finišu. Ne mogu da kažem u 97. minutu, jer se manipuliše tom brojkom, ali postigli smo gol u regularnom vremenu za igru, s obzirom na to koliko je minuta otišlo na VAR. Ekipa pokazuje karakter da igra do kraja i to je ono što nam je trebalo i od čega rastemo. Emotivno pražnjenje na tri, četiri dana je teško, ali zbog toga su ovo najbolji igrači i profesionalci u Srbiji. Nema puno vremena, ali sam siguran da će igrači sutra biti spremni i da će uz podršku publike biti još 15, 20 posto bolji. 
 
Zbog crvenog kartona, Trabzon će na megdan Zvezdi izaći bez Maksi Lopeza koji im je načelno prvi napadač.
 
– Lopez neće igrati, a postoje dve opcije, da počne Đanini na špicu ili turski napadač kog imaju. Ako krene Đanini, onda će Jezici biti na boku, ali svakako su dobri, imaju širom tim, kvalitetan i iskusan. Glavna snaga im je vezni red, to su Bakasetas i Hamšik, tu bitku ako dobijemo, pobedićemo.
 
Ne postoji problem sa pozicijom defanzivnog veznog fudbalera, već samo rešenja, tvrdi Milojević.
 
– Ne gledam probleme, već solucije. Verujem u sve igrače koji mogu da pokriju poziciju defanzivnog veznog. Ako me pitate da li bih voleo da imam Kantea u ekipi – da, ali ja sam realan čovek. Tako da, nemamo problem na toj poziciji, već nekoliko rešenja. Kangva se priključio trenažnom procesu, videćemo još danas šta i kako, ima vremena do utakmice. Nije samo pitanje da li može, već ko je najbolji balans u odnosu na druga dva igrača. Hoćemo da budemo ofanzivni, ali ne i naivni, tako da moramo da kalkulišemo. Ko god istrči na teren – biće spreman, a velike utakmice stvaraju igrače. Možda neko ko nije igrao puno, sutra bude heroj, često se to desi. 
 
Bitan faktor za svaku utakmicu, bez obzira na njenu težinu, su i navijači, koji su Zvezdin 12. igrač.
 
– Fudbal se igra zbog navijača, i zbog onih koji dođu na stadion i zbog onih koji kod kuće gledaju. Ipak, Zvezda je mnogo više od toga, jer imamo milionski auditorijum širom sveta i osetimo tu podršku. Najviše nas raduju, naravno, oni koji dođu na stadion, jer se vidi da se to jedinstvo pretvara u kvalitet na teren. Pozivam ih da dođu u što većem broju i daju nam podršku, a naše je da pružimo maksimum. 
 
Ponovo se Milojević osvrnuo na to da je balans ključna reč u sastavljanju tima koji će početi utakmicu. 
 
– Nemam dilemu kada je reč o odbrani, jer sve je u balansu. Ako imate ofanzivnog krilnog igrača koji je usmeren na napred isključivo, onda je neophodan bolji defanzivac. Ako vam Ben igra krilo, onda mu treba Gobeljić da napuni prostor i prođe iza. To su normalne stvari i jedna povlači drugu. Svestan sam da je Eraković štoper, ali je pokazao da može da odgovori na oba beka i to nije minus, nego ekstra kvalitet. Lakša adaptacija i u inostranstvu jednog dana će mu biti ako može da pokrije nekoliko pozicija, ali da se zna koja je primarna. Bolje je i da igrate desnog beka nego da sedite na klupi, a opet i za to morate da imate kvalitet i da budete “ol araund” igrač. Eraković to jeste, fizikom pre svega i jasno je da se tako troši više, ali mlad je i vodićemo računa o tome. 
 
Pešić je u sjajnoj golgeterskoj formi…
 
– Što se tiče Pešića, to sam rekao i u svlačionici igračima, a mogu da iznesem i ovako – on je primer da kada i ne ide dobro, trudom, radom i zalaganjem možete da se vratite u formu. Uvek imate dve opcije – da odustanete ili da se borite, i on je izabrao ovu drugu. On se nametnuo zalaganjem da ekipa radi za njega, jer je i on to činio za tim, kada mu skor nije bio dobar. U svakom trenutku sam pričao da će i to doći i da je normalna adaptacija centarfora na igru, trenera, međusobna sa saigračima… Nije to jednostavno, ali nije ni komplikovano, jer postoji način da se radi dobro i da se tako izađe iz krize. On je imao dobar odnos prema obavezama i nadam se da će tako nastaviti, te da će momci znati to da materijalizuju. 
 
Mladi Mijatović je juče pogodio u Ligi šampiona za mlade, a postoji mogućnost, da uz Lekovića i Stankovića i sutra bude u kombinaciji za tim.
 
 Nema velikog napora za momka od 17 godina. Često se priča o opterećnosti, ali to je za mene nedovoljna utreniranost. Ne mogu sportovi da se porede, ali kako to da gimnastičar treniram osam sati na dan, a fudbaler osam sati nedeljno i da neko priča da je pretreniran. Videću za Mijatovića kakav je kad se vrati iz Holandije, treniraće i on i Leković i Stanković, pa ako nam budu trebali, biće u sastavu – podvukao je Milojević.
 

Izvor: FKCZ, zvaničan sajt

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama