Фудбал Фудбал/Најава утакмица

Милојевић: Детаљи ће одлучити, али верујем у позитиван исход

Фудбалере Црвене звезде сутра од 21 час очекује утакмица петог кола групне фазе Лиге Европе против Трабзона, а оптимистичан пред један од најважнијих мечева у досадашњем делу сезоне је шеф стручног штаба нашег тима Милош Милојевић.

 

– Очекивања су иста као и увек, што значи да желимо победу. У свакој утакмици у Лиги Европе смо били равноправан ривал и детаљи су одлучивали, али ниједном нас нико није надиграо. Момци су били близу сваки пут, некад будем и преоштар, али и у тој утакмици у Трабзону смо били све време у игри и имали неколико добрих позиција. Ипак, у Европи одлучују детаљи, јер су све екипе квалитетне. Сутра очекујем добру утакмицу, сјајну подршку са трибина и повољан резултат за нас – почео је Милојевић.
 
Утисак шефа стручног штаба нашег тима је да је Трабзон у бољој форми него што је био у првом мечу против Звезде.
 
– У бољој су форми него тад и у последње четири утакмице у првенству немају пораз, а победили су и Монако. И у првој утакмици смо знали да је то екипа са много квалитетних играча, уз то су се и појачали на већ оформљен играчки кадар. И поред тога имамо простора и квалитет да одиграмо добро. Поштујемо их у припреми, али кад крене утакмица, ако будемо имали довољно енергије, а имаћемо и уз добар однос, мислим да можемо да победимо. 
 
Измршена је ситуација у нашој групи, али ће утакмице у четвртак много тога открити, ипак не бави се Милојевић калкулисањем. 
 
– Не калкулишем, никад то нисам радио и увек сам само гледао своју екипу. Пустићу вас да калкулишете, па ћу се сложити са оним што је најбоље за нас, али моја жеља је да победимо Трабзон и да у задњем колу одлчујемо о својој судбини. То је био план од почетка, нисмо кукали кад смо добили тешку групу, већ смо желели да до задњег кола имамо шансу за пролазак. Победа против Трабзона уз мало среће на другој утакмици доводи до тога да можемо да се надамо. 
 
Утакмица у Нишу је била изузетно емотивна, али сматра Милојевић да екипа није истрошена, већ прилично спремна за сутрашњи изазов. 
 
 Није било бољи интензитет, то су објективни подаци, али емотивно је било. У том смислу емотивног интензитета се јесмо потрошили јер смо чекали последњи напад на мечу да постигнемо погодак, али по свим параметрима и очекиваним головима требали смо одавно да решимо питање победника у Нишу и реалан резултат је био 0:4 или 1:5. Било је више транзиције него иначе, али опет нису сви учествовали у њој. Дакле, емотивно је било напето, али физички и не толико, у складу са нашом лигом. Момци су дали све од себе да победе и драго ми је што су то учинили на такав начин, голом у финишу. Не могу да кажем у 97. минуту, јер се манипулише том бројком, али постигли смо гол у регуларном времену за игру, с обзиром на то колико је минута отишло на ВАР. Екипа показује карактер да игра до краја и то је оно што нам је требало и од чега растемо. Емотивно пражњење на три, четири дана је тешко, али због тога су ово најбољи играчи и професионалци у Србији. Нема пуно времена, али сам сигуран да ће играчи сутра бити спремни и да ће уз подршку публике бити још 15, 20 посто бољи. 
 
Због црвеног картона, Трабзон ће на мегдан Звезди изаћи без Макси Лопеза који им је начелно први нападач.
 
– Лопез неће играти, а постоје две опције, да почне Ђанини на шпицу или турски нападач ког имају. Ако крене Ђанини, онда ће Језици бити на боку, али свакако су добри, имају широм тим, квалитетан и искусан. Главна снага им је везни ред, то су Бакасетас и Хамшик, ту битку ако добијемо, победићемо.
 
Не постоји проблем са позицијом дефанзивног везног фудбалера, већ само решења, тврди Милојевић.
 
– Не гледам проблеме, већ солуције. Верујем у све играче који могу да покрију позицију дефанзивног везног. Ако ме питате да ли бих волео да имам Кантеа у екипи – да, али ја сам реалан човек. Тако да, немамо проблем на тој позицији, већ неколико решења. Кангва се прикључио тренажном процесу, видећемо још данас шта и како, има времена до утакмице. Није само питање да ли може, већ ко је најбољи баланс у односу на друга два играча. Хоћемо да будемо офанзивни, али не и наивни, тако да морамо да калкулишемо. Ко год истрчи на терен – биће спреман, а велике утакмице стварају играче. Можда неко ко није играо пуно, сутра буде херој, често се то деси. 
 
Битан фактор за сваку утакмицу, без обзира на њену тежину, су и навијачи, који су Звездин 12. играч.
 
– Фудбал се игра због навијача, и због оних који дођу на стадион и због оних који код куће гледају. Ипак, Звезда је много више од тога, јер имамо милионски аудиторијум широм света и осетимо ту подршку. Највише нас радују, наравно, они који дођу на стадион, јер се види да се то јединство претвара у квалитет на терен. Позивам их да дођу у што већем броју и дају нам подршку, а наше је да пружимо максимум. 
 
Поново се Милојевић осврнуо на то да је баланс кључна реч у састављању тима који ће почети утакмицу. 
 
– Немам дилему када је реч о одбрани, јер све је у балансу. Ако имате офанзивног крилног играча који је усмерен на напред искључиво, онда је неопходан бољи дефанзивац. Ако вам Бен игра крило, онда му треба Гобељић да напуни простор и прође иза. То су нормалне ствари и једна повлачи другу. Свестан сам да је Ераковић штопер, али је показао да може да одговори на оба бека и то није минус, него екстра квалитет. Лакша адаптација и у иностранству једног дана ће му бити ако може да покрије неколико позиција, али да се зна која је примарна. Боље је и да играте десног бека него да седите на клупи, а опет и за то морате да имате квалитет и да будете “ол араунд” играч. Ераковић то јесте, физиком пре свега и јасно је да се тако троши више, али млад је и водићемо рачуна о томе. 
 
Пешић је у сјајној голгетерској форми…
 
– Што се тиче Пешића, то сам рекао и у свлачионици играчима, а могу да изнесем и овако – он је пример да када и не иде добро, трудом, радом и залагањем можете да се вратите у форму. Увек имате две опције – да одустанете или да се борите, и он је изабрао ову другу. Он се наметнуо залагањем да екипа ради за њега, јер је и он то чинио за тим, када му скор није био добар. У сваком тренутку сам причао да ће и то доћи и да је нормална адаптација центарфора на игру, тренера, међусобна са саиграчима… Није то једноставно, али није ни компликовано, јер постоји начин да се ради добро и да се тако изађе из кризе. Он је имао добар однос према обавезама и надам се да ће тако наставити, те да ће момци знати то да материјализују. 
 
Млади Мијатовић је јуче погодио у Лиги шампиона за младе, а постоји могућност, да уз Лековића и Станковића и сутра буде у комбинацији за тим.
 
 Нема великог напора за момка од 17 година. Често се прича о оптерећности, али то је за мене недовољна утренираност. Не могу спортови да се пореде, али како то да гимнастичар тренирам осам сати на дан, а фудбалер осам сати недељно и да неко прича да је претрениран. Видећу за Мијатовића какав је кад се врати из Холандије, тренираће и он и Лековић и Станковић, па ако нам буду требали, биће у саставу – подвукао је Милојевић.
 

Извор: ФКЦЗ, званичан сајт

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама