Блог Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе ЦЗБГ

ККЦЗ – рекапитулација

Аутор: ЦЗБГ, Иван Ј.

Почела је кошарка. После фудбала, најпосећенији део Звездине секције. Део спортског друштва који, како је на челу Небојша Човић, бележи само успехе и трофеје.

Прошле године, по други пут, разишли смо се са нашим најтрофејнијим тренером у историји. Други пут, отишао је Радоња. Размазио нас са трофејима, у ненормалним условима који су били прошле године, узео сва три трофеја, скоро у свим дуелима за трофеј, надмудрио Обрадовића. Колики стрес је дотични имао ( средње име му је алиби), говори чињеница да је побегао од двобоја у КСС-у.

На тренерско место је дошао млади Младеновчанин, Влада Јовановић. Многи су очекивали неко звучније име. Влада је изабрао млади и неискусан стручни штаб. Опет су многи били незадовољни. 

Кренула су појачања и видело су се контуре новог тима и филозофије како ће се играти. Додуше, остале су и неке недоумице попут броја центара у екипи. Остала је и мистерија зашто је доведен Радуљица, али ћу се ипак држати спортске стране и веровати да нам је требао да се рве са тешкашима у ЕЛ пошто су Мартин и Лука лимитирани висином а Филип Петрушев снагом. Видели сте и сами јуче колико нам је Таварес као доминантан центар правио проблема.

Евролига је почела, не бриљирамо уопште. Тек понека добра секвенца која се повећала синоћ. Лука Вилдоза је на индивидуални квалитет и знање допринео да изгледамо много боље него пре. Такође, повреде су нас десетковале, па смо играли без класичног плејмејкера. У овом тиму, то су само Стефан Марковић и млади Топић. Остали су секундарни. То се најбоље види на примеру Ивановића. Мало је рећи да је преоптерећен организацијом игре и такав, не дам није користан, него нам већини чупа живце. Оно што увек заборавимо је да он у Будућности много чешће играо на позицији два него на организатору игре. 

Позиција на кецу ће ићи на боље. Пефи, Вилдоза, Недовић када се врати и Ивановић биће довољни да имамо увек по два ball handlera у екипи. На позицији пет се види да ће највећи део посла да одраде Лука и Мартин, да ће Радуљица ту да буде за неке одређене секвенце а да ће Филип на позицију четири. Битније је само да се расподеле улоге, мање је битно да ли је Филип права четворка. Поливалентан је, навикнуће се.

И сад, долазимо до онога што мора да се поправи. То је тренер. Неспорно да зна пуно о кошарци, неспорно да смо, сем Реала, у сваки мече ЕЛ ушли спремно. Оно што нисам ни очекивао на самом почетку је да зна да препозна тренутни проблем у екипи и да реагује брзо. То је оно, када смо јуче на минус два изашли са Ивановићем, Лазићем и Лазаревићем. Јесам се ја лупио по челу и видео одмах проблем у најави, али је све другачије када стојиш тамо, поред клупе. Сужава се свест. Чак и оно што ми видимо преко малог екрана, тамо се не види. И, за то не бринем, то је све део искуства које ће стећи играњем у Евролиги.

Оно што је много проблематичније је што мора да научи да води овај тим и да га поштују играчи. Не пишем ово јер га не поштују, али је немогуће да се лута са ростером толико. Не може један Холанд да не буде употребљен у две ЕЛ утакмице. Не може да буде заборављен јер носи лудачку енергију и преноси на саиграче. Други је проблем што ми на позицији крила имамо потпуно два иста играча а то су Добрић и Холанд. Обојица не требају ништа да организују него да излазе из кретњи и блокова и шутирају. То је нешто што је на тренеру да реши и да направи акције за њих.

Такође, евидентно је да се Адамс није снашао и да је, вероватно, на излазним вратима. Тренер мора и такве одлуке да донесе и да скрати ротацију, подели улоге а минуте да подели унутар тих минута и тренутне игре. Овако се лута па је и играчима теже у таквом систему.

Ништа још није алармантно и ствари се могу средити. Има пуно да се игра, али је потребна реакција тренера и стрпљење навијача. Алимпијевића смо прерано отерали, надам се другачијем исходу када је Јовановић у питању.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМ

Скочи на траку са алаткама