Blog Fudbal Fudbal/Najava utakmica CZBG

CZBG portal: Šta Zvezdu očekuje u revanšu sa Makabijem

Posle prvog meča plej-ofa za ulazak u Ligu šampiona, Crvena zvezda zaostaje korak za Makabijem iz Haife koji je dobio utakmicu u Izraelu posle dva preokreta, rezultatom 3:2

Prva utakmica je pokazala da dva tima raspolažu ubojitim napadom, ali i defanzivnim manjkavostima koje je izraelski tim posle prvih 90 minuta bolje iskoristio. Kako je nakon poslednjeg sudijskog zvižduka u Haifi do revanša ostalo nešto manje od punih šest dana, ne očekuju se epohalne promene u stilovima igre ili eksperimenti.

Međutim, iako je teško menjati stil u tako kratom vremenskom intervalu, jasno je da je Zvezdi potrebna promena sistema igre. U prvom meču apostrofiran je sastav sa izrazito ofanzivnim karakteristikama. Odluka je predstavljala mač sa dve oštrice što se videlo u dva Zvezdina lica tokom meča.

Foto: FK Crvena zvezda

Od starta meča video se manjak snage na sredini terena jer par Kangva-Kanga ne poseduje fizičke atribute koji bi mogli da iznesu meč protiv rivala koji vrši visok presing i napada u talasima. Drugo lice ovog sastava videlo se u momentima kad je domaćin poveo, jer je posle tog trenutka Zvezda preuzela igru i preokrenula. Svaki napad predstavljao je opasnost po gol domaćina. Pored dva gola, ređale su se izgledne prilke za Rodića, Bukarija i Pešića.

Drugo poluvreme može se i posmatrati kao rezultat haotičnih okolnosti. Odluka Dejana Stankovića da u 56. minutu zameni Kataija za Srnića, u cilju dobijanja na čvrstini, pokazala se ishitrenom, jer je samo četiri minuta kasnije izmenu zatražio Bukari zbog bolova. Na nesreću, minut posle te izmene domaćin je preokrenuo. U tim momentima Zvezda je već mnogo izgubila na kreaciji, što je bilo uočljivije i nakon izlaska Pešića i Ivanića. Naš tim nije uspeo ozbiljno da poremeti rivala, a prilike su bila samo panične reakcije Planića i golmana Koena.

Greške je sigurno uvideo i Stanković pa postava Borjan- Eraković, Milunović, Dragović, Rodić- Srnić, Kanga- Bukari, Ivanić, Katai- Pešić ne bi bila iznenađujuća. Ovo bi značilo da će se na klupu preseliti Kangva koji je u Haifi odigrao slabašno. Zamisao sa Srnićem bila bi ista kao ona iz februarskog večitog derbija u kojem je Zvezda napravila ključan pomak ka sustizanju večitog rivala. Mogućnost je i da umesto Srnića tu bude Sanogo, pa će dvojac ispred poslednje linije biti isti onaj kao iz revanša protiv Rendžersa.

 

Zvezdi će u revanšu prvenstveno trebati agresija, jer je Makabi u prvom meču praktično pokupio sve ‘ničije’ lopte i dobio veliki broj vazdušnih duela. Takođe smo gledali mnoštvo nepreciznih dodavanja koja su lovili Izraelci. Dragović je već na startu grešio i nagovestio greške u pasu čitavog tima, a i kod gola Makabija u drugom poluvremenu Kangva je dodao lošu loptu iz čega je usledila transformacija.

Mnogo toga zavisiće i od postavke rivala. Barak Bahar poznat je kao sjajan taktičar, Vrlo je fleksibilan trener i igra u formacijama 4-3-3 ili 4-2-3-1. Međutim, protiv jačih rivala ume da izmeša špil i promeni raspored stajanja kako bi zbunio rivala. Ono što smo gledali poslednjih 15-ak minuta u Haifi može biti njegov recept za beogradski meč, to znači da će igrati sa trojicom štopera kako bi postali kompaktniji i smanjili razmake između linija na poslednjoj trećini terena i time otežali rivalu da pronađe prostor.

Foto: FK Crvena zvezda

Ono što je vidljivo jeste da Makabi nema ekipu za ‘bunker’ taktiku. Ukoliko se odluče za tako nešto, pre svega bi iznenadili sebe pa tek onda Zvezdu. Bahar je na sličan način jednom ostao bez Lige šampiona, kada je vodeći Hapoel Berševu posle pobede u Izraelu nad Mariborom potom poražen u Sloveniji, a najveću šansu je njegov tim imao tek u samom finišu ali je spektakularni Handanović odbranio i lansirao svoj tim u elitu. Za njega je to sigurno značajno iskustvo pa će se više voditi taktikom koju je koristio pre dva leta kada je eliminisao ruski Rostov u gostima.

Bahar je formirao veoma kreativan i agresivan tim koji stvara dosta šansi na meču. Za očekivati je da će posle povoljnog rezultata igrati kontrolisano, sa jakom sredinom terena. Očekuje se da će opet udvajati Bukarija, ali bi bilo dobro da brzonogi Zvezdin krilni napadač opet u takvoj situaciji pronađe nekog usamljenog poput Kange u prvom meču. Kraj avgusta obično je period kad se budi i Katai, što bi bilo značajno da imamo dva krila koja su permanentna opasnost po rivala uz uvek razigranog Ivanića.

Problem za Bahara je povreda na koju se žalio Pjero, ali prema podacima iz Izraela on bi trebalo da bude spreman.

Nije tim Makabija bez mana iako su u očiglednom momentumu posle eliminacije favorizovanog Olimpijakosa, potom i Apolona i pozitivnog rezultata iz prve utakmice plej-ofa. Atmosferu kvari Abu Fani koji je prošle godine igrao odličnu sezonu i očekivao je transfer u sredinu izazovniju od Izraela. Međutim do toga nije došlo pa je nezadovoljan. U njemu nema entuzijazma pa se apostrofira da ne slavi sa navijačima posle utakmicama, iako je prošle godine izgledao gladan uspeha. Možda se Bahar za njega odluči od starta kako bi dobio čvršći tim, pa njegova apatija i nezainteresovanost može vagati na Zvezdinu stranu.

Još jedna slaba tačka ekipe iz Haife je kapiten tima Lavi. Iza sebe ima povredu i njegove partije su ispod nivoa ostatka tima, ali je Zvezdina igra na sredini terena bila tako loša da je i on izgledao na višem nivou u odnosu na ranije prikazano. On je takođe najsporiji igrač zelenih.

Na meti kritika često je bio i golman Koen, kome se često zamera slab rad nogu. Međutim, u prvom meču skinuo je dobru šansu Pešiću, ali pamti se i nesporazum u finišu meča što može navoditi da mu samopouzdanje nije na vrhuncu.

Iako je jedan od najcenjenijih u svom timu, Planić je igrač koji može biti Zvezdina šansa. Tokom svog angažmana u Tel Avivu, Aleksandar Pešić je sa uspehom dobijao direktne duele sa Planićem. U prvom meču smo videli isto, ali je Planiću savest sačuvao Koen sjajnom odbranom. Takođe se piše da Olimpijakos, posle svega viđenog, grize da ga angažuje, pa je moguće da mu misli lete i na tu stranu.

Zvezda pred sobom ima izazov da sustigne prednost rivala, pređe u vođstvo i plasira se u grupnu fazu. Neće biti jednostavno jer se protivnik profilisao kao ekipa kojoj odgovara igra u kojoj druga strana mora da rizikuje. Za crveno-bele će biti važno da Pešić nastavi dobro tradiciju u duelima sa Planićem, da oba krila budu raspoložena kako bi se rival umarao i lakše razbijala njihova odbrana. Biće važno uspostaviti i balans na sredini terena, eliminisati greške u dodavanjima i odgovoriti na agresivan pristup fudbalera iz Haife.

Autor: Vukan J./ CZBG portal

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama