Блог Фудбал Фудбал/Најава утакмица ЦЗБГ

ЦЗБГ портал: Шта Звезду очекује у реваншу са Макабијем

После првог меча плеј-офа за улазак у Лигу шампиона, Црвена звезда заостаје корак за Макабијем из Хаифе који је добио утакмицу у Израелу после два преокрета, резултатом 3:2

Прва утакмица је показала да два тима располажу убојитим нападом, али и дефанзивним мањкавостима које је израелски тим после првих 90 минута боље искористио. Како је након последњег судијског звиждука у Хаифи до реванша остало нешто мање од пуних шест дана, не очекују се епохалне промене у стиловима игре или експерименти.

Међутим, иако је тешко мењати стил у тако кратом временском интервалу, јасно је да је Звезди потребна промена система игре. У првом мечу апострофиран је састав са изразито офанзивним карактеристикама. Одлука је представљала мач са две оштрице што се видело у два Звездина лица током меча.

Фото: ФК Црвена звезда

Од старта меча видео се мањак снаге на средини терена јер пар Кангва-Канга не поседује физичке атрибуте који би могли да изнесу меч против ривала који врши висок пресинг и напада у таласима. Друго лице овог састава видело се у моментима кад је домаћин повео, јер је после тог тренутка Звезда преузела игру и преокренула. Сваки напад представљао је опасност по гол домаћина. Поред два гола, ређале су се изгледне прилке за Родића, Букарија и Пешића.

Друго полувреме може се и посматрати као резултат хаотичних околности. Одлука Дејана Станковића да у 56. минуту замени Катаија за Срнића, у циљу добијања на чврстини, показала се исхитреном, јер је само четири минута касније измену затражио Букари због болова. На несрећу, минут после те измене домаћин је преокренуо. У тим моментима Звезда је већ много изгубила на креацији, што је било уочљивије и након изласка Пешића и Иванића. Наш тим није успео озбиљно да поремети ривала, а прилике су била само паничне реакције Планића и голмана Коена.

Грешке је сигурно увидео и Станковић па постава Борјан- Ераковић, Милуновић, Драговић, Родић- Срнић, Канга- Букари, Иванић, Катаи- Пешић не би била изненађујућа. Ово би значило да ће се на клупу преселити Кангва који је у Хаифи одиграо слабашно. Замисао са Срнићем била би иста као она из фебруарског вечитог дербија у којем је Звезда направила кључан помак ка сустизању вечитог ривала. Могућност је и да уместо Срнића ту буде Саного, па ће двојац испред последње линије бити исти онај као из реванша против Ренџерса.

 

Звезди ће у реваншу првенствено требати агресија, јер је Макаби у првом мечу практично покупио све ‘ничије’ лопте и добио велики број ваздушних дуела. Такође смо гледали мноштво непрецизних додавања која су ловили Израелци. Драговић је већ на старту грешио и наговестио грешке у пасу читавог тима, а и код гола Макабија у другом полувремену Кангва је додао лошу лопту из чега је уследила трансформација.

Много тога зависиће и од поставке ривала. Барак Бахар познат је као сјајан тактичар, Врло је флексибилан тренер и игра у формацијама 4-3-3 или 4-2-3-1. Међутим, против јачих ривала уме да измеша шпил и промени распоред стајања како би збунио ривала. Оно што смо гледали последњих 15-ак минута у Хаифи може бити његов рецепт за београдски меч, то значи да ће играти са тројицом штопера како би постали компактнији и смањили размаке између линија на последњој трећини терена и тиме отежали ривалу да пронађе простор.

Фото: ФК Црвена звезда

Оно што је видљиво јесте да Макаби нема екипу за ‘бункер’ тактику. Уколико се одлуче за тако нешто, пре свега би изненадили себе па тек онда Звезду. Бахар је на сличан начин једном остао без Лиге шампиона, када је водећи Хапоел Бершеву после победе у Израелу над Марибором потом поражен у Словенији, а највећу шансу је његов тим имао тек у самом финишу али је спектакуларни Хандановић одбранио и лансирао свој тим у елиту. За њега је то сигурно значајно искуство па ће се више водити тактиком коју је користио пре два лета када је елиминисао руски Ростов у гостима.

Бахар је формирао веома креативан и агресиван тим који ствара доста шанси на мечу. За очекивати је да ће после повољног резултата играти контролисано, са јаком средином терена. Очекује се да ће опет удвајати Букарија, али би било добро да брзоноги Звездин крилни нападач опет у таквој ситуацији пронађе неког усамљеног попут Канге у првом мечу. Крај августа обично је период кад се буди и Катаи, што би било значајно да имамо два крила која су перманентна опасност по ривала уз увек разиграног Иванића.

Проблем за Бахара је повреда на коју се жалио Пјеро, али према подацима из Израела он би требало да буде спреман.

Није тим Макабија без мана иако су у очигледном моментуму после елиминације фаворизованог Олимпијакоса, потом и Аполона и позитивног резултата из прве утакмице плеј-офа. Атмосферу квари Абу Фани који је прошле године играо одличну сезону и очекивао је трансфер у средину изазовнију од Израела. Међутим до тога није дошло па је незадовољан. У њему нема ентузијазма па се апострофира да не слави са навијачима после утакмицама, иако је прошле године изгледао гладан успеха. Можда се Бахар за њега одлучи од старта како би добио чвршћи тим, па његова апатија и незаинтересованост може вагати на Звездину страну.

Још једна слаба тачка екипе из Хаифе је капитен тима Лави. Иза себе има повреду и његове партије су испод нивоа остатка тима, али је Звездина игра на средини терена била тако лоша да је и он изгледао на вишем нивоу у односу на раније приказано. Он је такође најспорији играч зелених.

На мети критика често је био и голман Коен, коме се често замера слаб рад ногу. Међутим, у првом мечу скинуо је добру шансу Пешићу, али памти се и неспоразум у финишу меча што може наводити да му самопоуздање није на врхунцу.

Иако је један од најцењенијих у свом тиму, Планић је играч који може бити Звездина шанса. Током свог ангажмана у Тел Авиву, Александар Пешић је са успехом добијао директне дуеле са Планићем. У првом мечу смо видели исто, али је Планићу савест сачувао Коен сјајном одбраном. Такође се пише да Олимпијакос, после свега виђеног, гризе да га ангажује, па је могуће да му мисли лете и на ту страну.

Звезда пред собом има изазов да сустигне предност ривала, пређе у вођство и пласира се у групну фазу. Неће бити једноставно јер се противник профилисао као екипа којој одговара игра у којој друга страна мора да ризикује. За црвено-беле ће бити важно да Пешић настави добро традицију у дуелима са Планићем, да оба крила буду расположена како би се ривал умарао и лакше разбијала њихова одбрана. Биће важно успоставити и баланс на средини терена, елиминисати грешке у додавањима и одговорити на агресиван приступ фудбалера из Хаифе.

Аутор: Вукан Ј./ ЦЗБГ портал

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМ

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама