Fudbal Fudbal/Vesti

Kalendar Zvzedine 2021. godine za ponos

Fudbalski klub Crvena zvezda je tokom 2021. godine beležio uspehe na svim poljima, a upravo ova godina je gotovo i najuspešnija još od čuvene 1991. Crveno-bela javnost je u proteklih godinu dana imala dosta razloga da bude ponosna. Izabranici Dejana Stankovića su osvojili 32. titulu, Kup Srbije, a dupla kruna je posle dosta godina ponovo na mestu gde i pripada. Odlični rezultati ostvareni u nacionalnim takmičenjima omogućili su fudbalerima Crvene zvezde da se bore za još jednu evropsku jesen. Plasman u grupnu fazu Lige Evrope je obezbeđen gotovo rutinski, a zatim su usledila fenomenalna izdanja u drugom po jačini evropskom klupskom takmičenju. Nagrada je stigla već u decembru mesecu – direktan plasman u osminu finala Lige Evrope. Klub je nastavio sa društveno-odgovornim radom i finansijskom stabilizacijom, uložena su velika sredstava u infrastrukturu, ali su najavljeni i novi projekti.

JANUAR

Potvrda dobrog rada iz prethodne godine stigla je već početkom januara, kada je UEFA objavila listu najuspešnijih klubova u istoriji najelitnijeg takmičenja Starog kontineta. Naš klub je na toj listi zauzeo 21. poziciju, a to ga je učinilo kako najuspešnijim kubom u Srbiji, tako i na Balkanu. Već 10. januara prvotimci Crvene zvezde su zvanično započeli zimske pripreme pod komandom šefa stručnog štaba Dejana Stankovića. Dan kasnije su crveno-beli otputovali na Kipar gde su odradili prvi deo priprema do 17. januara. Jubilarna 20. akcija „Crveno-bela krv“ održana je sredinom januara, a navijači našeg kluba su još jednom pokazali da imaju veliko srce i za dva dana prikupili 584 jedinica krvi. Pripreme su naši igrači nastavili već 20. januara, kada su otputovali u Tursku. Lepa vest za sve zvezdaše stigla je 27. januara, kada se Seku Sanogo obavezao na vernost našem klubu do 2023. godine. Nedugo zatim, već 29. januara Zvezdu je pojačao Filipo Falko, koji se ekipi pridružio u Turskoj. Na poslednjoj pripremnoj utakmici i generalnoj probi pred nastvak sezone crveno-beli su odigrali bez golova sa ukrajinskim Šahtjorom, iako su bili daleko bolji rival i najavili sjajne rezultate u nastavku sezone.

FEBRUAR

Prvog dana drugog meseca u godini započeta je dodela priznanja članovima našeg kluba koji su već deset godina uz Zvezdu. Da Crvena zvezda veliku pažnju posvećuje Omladinskoj školi i mladim igračima potvrđeno je već 5. februara, kada je devet talentovanih fudbalera potpisalo profesionalne ugovore. Prvi meč u drugoj polusezoni crveno-beli su odigrali protiv Novog Pazara na gostujućem terenu i ostvarili pobedu (3:1), a prvi gol u novoj godini na zvaničnom meču postigao je Milan Rodić. Sledeći meč fudbaleri Crvene zvezde su odigrali ponovo na gostujućem terenu, a protivnik je bio Radnički iz Niša, koji je savladan minimalnim rezultatom. Dugo su navijači Crvene zvezde iščekivali meč protiv Milana na stadionu „Rajko Mitić“. Lavovska borba odvijala se na popularnoj Marakani, a golom Milana Pavkova u samom finišu meča naš tim je stigao do izjednačenja i velikih 2:2 pred revanš. Zatim je naš tim gostovao Spartaku i taj meč rešio u svoju korist (2:1). Krajem meseca 23. februara, Eraković je uspešno operisao metatarzalnu kost, koju je povredio na utakmici protiv Radničkog, istog dana stigla je još jedna lepa vest na Marakanu, Aleksandar katai je dobio dozvolu stručnjaka lekara da se vrati na teren. Pamtiće navijači Crvene zvezde 25. februar i sjajnu utakmicu na „San Siru“, pamtiće i da su se igrači Milana na svom terenu branili, a da su crveno-beli bili ti koji su bili nadmoćniji. Utakmica protiv Milana je bila za pamćenje, izabranici Dejana Stankovića su i u Italiji izborili nerešen rezultat (1:1), ali je zbog pravila gola u gostima naš tim završio takmičenje u Ligi Evrope. El Fardu Ben se još jednom upisao zlatnim slovima u istoriju našeg kluba, budući da je golom koji je postigao protiv Milana obezbedio titulu najboljeg stranog strelca u evropskim takmičenjima u istoriji Crvene zvezde. Poslednji meč u februaru odigran je protiv Proletera, naš tim je slavio rezultatom 4:0, a osim po pobedi Miloš Degenek će taj meč pamtiti i po dodeli dresa sa brojem 100, koji označava broj utakmica odigranih u našem klubu.

MART

Mart mesec naš klub je započeo duelom protiv TSC-a na gostujućem terenu koji je naš tim rešio u svoju korist (3:1). Nekoliko dana kasnije 4. marta obeležili smo 76. rođendan Crvene zvezde, kluba sa srcem i dušom. Sledeći izazov za izabranike Dejana Stankovića bila je ekipa Čukaričkog koja je poražena na stadionu „Rajko Mitić“ (2:0). Zvezda je kao i svake godine obeležila Dan žena, a ovoga puta su Dejan Stanković i Milan Gajić posetili Sigurnu kuću i ulepšali pripadnicama lepšeg pola praznik. U martu mesecu Dejan Stanković je zabeležio i 50. meč na klupi Crvene zvezde. Naš klub je nastavio da ozvaničana saradnju sa talentovanim fudbalerima, te je tako 12. marta pet novih dečaka potpisalo profesionalne ugovore sa Crvenom zvezdom. Crveno-beli su u novom meču koji je odigran na popularnoj Marakani savladali Mačvu rezultatom 4:0, a zatim je usledilo gostovanje Voždovcu i još jedan odličan meč naših prvotimaca uz pobedu od 4:1. Ben je golom koji je postigao protiv Voždovca postao najefikasnije strani strelac u istoriji Crvene zvezde u svim takmičenjima. Nastavili su igrači Crvene zvezde sa humanitarnim radom, te je u ime tima kapiten Milan Borjan uručio posteljinu Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj. Sledeći meč odigran je protiv Mladosti na domaćem terenu i upisana je još jedna pobeda od 4:1. Momak rođen 2004. godine Marko Lazetić, veliki talenat našeg kluba je produžio ugovor sa Zvezdom 25. marta do 2024. godine. U martu mesecu Crvena zvezda je započela akciju „Budi i ti kapiten svoje Zvezde“, a osim toga postala je i bogatija za klub navijača u Vlasenici. U četvrtfinalu kupa Srbije izabranici Dejana Stankovića su savladali IMT (3:0) i rutinski obezbedili nastavak takmičenja, a prvenac u crveno-belom dresu postigao je Filipo Falko.

APRIL

Odlični rezultati su nastavili da se nižu i u četvrtom mesecu ove godine, Napredak je na gostujućem terenu savladan rezultatom 4:1. Pamtiće navijači Crvene zvezde 7. april po još jednom uspešno završenom večitom derbiju. Crveno-beli momci su minimalnim rezultatom na svom terenu porazili večitog rivala, a zatim pokazali humanost na delu i donirali dresove koje su nosili na tom meču. Dva dana kasnije ozvaničena je saradnja sa fondacijom „Budi human“. Pobeda protiv Javora od 5:1 bila je samo potvrda sjajne forme u kojoj su se nalazili igrači našeg kluba. Zvezda je u aprili mesecu posetila i Svratište za decu, a najveće iznenađenje za mališane bio je prvotimac našeg kluba Marko Gobeljić. Usledila su dva vezana meča protiv Radnika, oba odigrana na stadionu „Rajko Mitić“. Prvo su izabranici Dejana Stankovića odmerili snage sa ekipom iz Surdulice u prvenstvenom meču i izašli kao pobednici (2:1), a zatim istim rezultatom savladali ekipu Radnika u polufinalu Kupa Srbije i obezbedili plasman u finale ovog takmičenja. Crveno-beli momci su zatim gostovali Inđiji i uz još jednu „petardu“ upisali nova tri boda. Utakmica protiv Vojvodine odigrana 29. aprila ostaće upamćena u istoriji kao meč u kojem su crveno-beli slavili minimalnim rezultatom i obezbedili 32. titulu nacionalnog prvenstva. Već narednog dana blizanci koji oduševljavaju sve u Omladinskoj školi našeg kluba Nikola i Jovan Mituljikić su produžili ugovor sa Zvezdom do 2025. godine. Veliki petak igrači našeg kluba su proveli u druženju sa decom iz Zvečanske. Crvena zvezda je ugostila mališane i priredila događaj za pamćenje.

MAJ

U maju mesecu crveno-beli su odmerili snage sa ekipom Rada (2:2). Kao i svake godine 6. maja Crvena zvezda je obeležila klupsku slavu Đurđevdan. Sledeći prvenstveni meč je odigran protiv ekipe Zlatibora, ostvarena je još jedna ubedljiva pobeda (6:1), a upravo na ovom meču je Milan Pavkov zabeležio jubilarni 100. nastup u dresu našeg kluba. Nastavila je Zvezda da organizuje akcije davanja krvi na svom stadionu, a u maju mesecu je akcija „Crveno-bela krv“ održana po 21. put tokom koje je prikupljeno 280 jedinica krvi. Naredni izazov u Superligi Srbije je bio meč protiv Bačke, a crveno-beli momci su i na ovoj utakmici prikazali izuzetnu efikasnost (5:0). Stoti nastup u crveno-belom dresu na ovom meču upisao je i Aleksandar Katai, momak koji oduševljava navijače Crvene zvezde iz utakmice u utakmicu. U toku petog meseca godine omladinci Zvezde predvođeni Markom Neđićem su obezbedili titulu prvaka Srbije. Na veliku radost svih navijača šef stručnog štaba Dejan Stanković je 18. maja produžio ugovor do 2024. godine i nagovestio nove uspehe sa crveno-belima. Utakmica protiv Metalca ponovo je bila prava fudbalska predstava u kojoj su navijači Crvene zvezde uživali i koja je završena rezultatom (5:1). Oboren je i rekord po broju postignutih golova u jednoj sezoni, fudbaleri Crvene zvezde su postigli 114 golova, a to je ujedno i najefikasniji učinak našeg tima u istoriji, ali i u istoriji nacionalnog prvenstva. Osim državnog rekorda, naš klub je oborio i svetski koji se odnosi na broj osvojenih bodova u jednoj sezoni (108). Sjajna sezona našeg tima je obeležena spektakularnom proslavom na vodi, uz prisustvo velikog broja zvezdaša i do sada neviđenih efekata na ovim prostorima. Sezona 2020/2021. krunisana je pobedom u finalu Kupa Srbije nad večitim rivalom i osvajanjem dugo čekane duple krune. U neizvesnoj završnici, posle penal serije 25. maja crveno-beli momci su izašli kao pobednici i stavili tačku na spektakularnu sezonu. Dan kasnije ostvarena je velika želja navijača našeg kluba, Aleksandar Dragović je i zvanično postao igrač Crvene zvezde. Obeležili smo i 30 godina od najvećeg uspeha u istoriji kluba, 29. maj bio je rezervisan za prisećanje na evropsku titulu koja je osvojena 1991. godine.

JUN

Jun je bio mesec članova u kojem je Zvezda sklopila veliki broj ugovora sa različitim kompanijama koje našim najvernijim navijačima pružaju dodatne pogodnosti. Odmah po završetku sezone saradnja je produžena i sa Aleksandrom Kataijem do 2024. godine, te su zvezdaši mogli bezbrižno da čekaju početak priprema za novu sezonu. Već 14. juna je otvorena i loža „Bora Kostić“ koja se nastavlja na najveći sportski muzej na ovim prostorima. Ugovor je produžio i mladi Nikola Stanković koji se obavezao na vernost našem klubu do 2025. godine. Mirko Ivanić je prvi igrač koji je poneo nagradu „Bora Kostić“ koja će se svake godine uručivati najboljem strelcu ekipe, a vezni igrač našeg tima je tu poziciju u sezoni 2020/21. obezbedio zahvaljujući 21 golu, koliko je postigao. Zvezdina nova Skupština konstituisana je 19. juna, a produžetak saradnje do 2023. godine dogovoren je sa Srđanom Babićem. Već 24. juna prvotimci našeg kluba su započeli pripreme za sezonu 2021/22, izabranici Dejana Stankovića su otputovali u Austriju gde su gradili formu za početak takmičenja. Tokom juna meseca naš klub je započeo i veliki karavan koji je obilazio gradove Srbije, Republike Srpske i Crne Gore i davao mogućnost članovima da se slikaju sa najvažnijim trofejima.

JUL

Na samom početku meseca naš klub je pojačao nekadašnji igrač Crvene zvezde Nenad Krstičić koji se ekipi priključio na pripremama u Austriji 2. jula. Samo nekoliko dana kasnije Zvezda je dogovorila dolazak napadača Ohija u naš klub u januaru 2022. Tu nije bio kraj pojačanjima, jedan od najtalentovanijih mladih igrača Srbije Petar Stanić postao je deo Crvene zvezde 3. jula. Dva dana kasnije još jedan napadač stigao je u redove crveno-belih, a reč je o Luisu Dioniju. Jul mesec je definitivno obeležio prelazni rok, a novi produžetak ugovora do 2025. dogodio se sa Andrijom Radulovićem, momkom koji važi za jednog od najvećih talenata naše Omladinske škole i od kojeg se u budućnosti očekuje mnogo. Prvi meč u sezoni odigran je protiv Vojvodine a crveno-beli momci su remizirali (0:0) sa ekipom iz Novog Sada i pored dominantne igre tokom celog meča, a navijači Crvene zvezde su se posle 380 dana vratili na stadion. Radilo se tokom godine i na infrastrukturi te je 18. juna predstavljena nova izuzetno moderna teretana igrađena za potrebe prvog tima. Usledio je i prvi meč u kvalifikacijama za Ligu šampiona, crveno-beli su na teškom gostovanju u Kazahstanu poraženi rezultatom 2:1. Naredni meč u Superligi Srbije crveno-beli su odigrali protiv Mladosti i slavili minimalnim rezultatom. Crveno-beli momci su u revanš meču protiv Kairata koji se igrao pred 20.000 mališana pokazali kvalitet i kazahstanskog predstavnika ispratili sa pet golova u mreži. Na redu je bio meč protiv Spartaka u kojem su fudbaleri Crvene zvezde ostvarili pobedu (3:1), a na tom meču je debitovao mladi golman Miloš Gordić.

AVGUST

Nastavak borbe za grupnu fazu Lige šampiona doneo je dvomeč sa ekipom Šerifa, rezultat u prvoj utakmici odigranoj na našem stadionu je bio 1:1, dok su crveno-beli u Moldaviji poraženi minimalnim rezultatom i svoj evropski put nastavili u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Tokom avgusta meseca još jedan Zvezdin biser je produžio ugovor do 2025. godine, a reč je talentovanom štoperu Andreju Đuriću. Ivanić i Kanga su takođe u toku avgusta meseca postali deo grupe igrača koji su za naš klub odigrali trocifren broj utakmica. Novi izazov u Superligi Srbije bio je protiv Napretka a naši igrači su uspešno savladali i tu prepreku. Akcija „Crveno-bela krv“ po 22. put održana je na stadionu „Rajko Mitić“, a ukupno je prikupljeno 297 jedinica krvi. Ugovor sa Crvenom zvezdom je do 2024. godine 13. avgusta produžio ljubimac navijača Milan Pavkov. Evropski put nastavljen je utakmicom na Marakani protiv Kluža, a izabranici Dejana Stankovića su bili i više nego ubedljivi i slavili rezultatom 4:0. Do revanša u Rumuniji crveno-beli su odmerili snage sa ekipom TSC-a na domaćem terenu i stigli do nova tri boda,a na tom meču su uručeni dresovi sa brojem 150 Marku Gobeljiću i Milanu Rodiću koji su zabeležili još jedan lep jubilej. Meč u Rumuniji završen je u korist našeg tima (2:1) i samo je potvrdio Zvezdino takmičenje u grupnoj fazi Lige Evrope, čime je evropska jesen u drugom po jačini evropskom klupskom takmičenju obezbeđena. Žrebom koji je održan 27. avgusta odlučeno je da će crveno-beli odmeravati snage sa Bragom, Midtjilandom i Ludogorecom. Poslednji meč u avgustu mesecu odigran je sa ekipom Čukaričkog, a naš tim je slavio rezultatom 2:1. Pred sam kraj osmog meseca u godini naš tim je pojačao Rišairo Živković, dok je defanzivac Srđan Babić pozajmljen Almeriji. Omladinci Crvene zvezde su 31. avgusta dobili protivnika u okviru prvog kola Omladinske Lige šampiona, irskog predstavnika Sent Patrik.

SEPTEMBAR

Prvog dana septembra meseca obeležen je 58. rođendan stadiona „Rajko Mitić“. Posle reprezentativne pauze crveno-beli su se vratili na teren protiv Proletera i uz postignuta tri gola stigli do nova tri boda u borbi za titulu. Prvi meč u okviru grupne faze je odigran protiv Brage 16. septembra, a izabranici Dejana Stankovića su ostvarili veliki uspeh na samom startu takmičenja i upisali prvu pobedu (2:1) u meču koji je odigran na našem stadionu. Usledio je 165. večiti derbi koji je odigran na gostujućem terenu i završen nerešenim rezultatom (1:1). Sledeći meč fudbaleri Crvene zvezde su odigrali protiv Novog Pazara na strani i slavili rezultatom 4:0, a na ovom meču je kapitensku traku ponelo Zvezdino dete mladi Strahinja Eraković. Omladinci našeg kluba su 29. septembra odmerili snage sa Sent Patrikom u Irskoj i uz dva gola talentovanog Lazetića stigli do važne pobede (2:1) u prvom kolu Omladinske Lige šampiona. Na krilima sjajnih rezultata omladinaca i prvotimci Crvene zvezde su stigli do pobede na gostovanju u Bugarskoj savladavši Ludogorec minimalnim rezultatom 30. septembra.

OKTOBAR

Takmičenje u prvenstvu nastavljeno je već 3. oktobra kada je na stadionu „Rajko Mitić“ odigran meč protiv Metalca (3:1), a na toj utakmici Slavoljubu Srniću je uručen dres sa brojem 150 koji simbolizuje broj utakmica koji je Šapčanin odigrao u dresu našeg kluba. Fenomenalni su bili izabranici Dejana Stankovića na gostovanju Kolubari, kada su postigli čak sedam golova i rutinski rešili meč (7:1) u svoju korist, a upravo na toj utakmici Zvezda je imala najefikasnije poluvreme u 21. veku. Talentovani juniori Luka Lečić i Stefan Leković su 18. oktobra potpisali ugovore sa Zvezdom do 2024. godine. Dva dana kasnije izabranici Marka Neđića su slavili na stadionu Čukaričkog u revanš meču Omladinske Lige šampiona. Juniori našeg kluba su rezultatom 2:0 savladali ekipu Sent Patrika i plasirali se u drugo kolo Lige šampiona za mlade. Usledio je i prvi remi fudbalera Crvene zvezde u okviru grupne faze Lige Evrope. Na gostovanju u Danskoj crveno-beli su odigrali 1:1 sa Midtjilandom. Mirko Ivanić je 22. oktobra produžio ugovor sa našim klubom do 2025. godine na oduševljenje svih onih kojima je Zvezda u srcu. Novi meč na popularnoj Marakani odigran je protiv Radničkog iz Niša, osvojena su tri boda, a do pobede se došlo uz postignut jedan gol (1:0). Posle Ivanića u oktobru mesecu ugovor sa matičnim klubom produžilo je Zvezdino dete Strahinja Eraković, koji se obavezao na vernost do 2025. godine, a samo nekoliko dana kasnije i talentovani golman Miloš Gordić je potpisao na još dve godine. Usled napornog ritma 27. oktobra naš tim je prvi put poražen u domaćem prvenstvu od ekipe Radnika na gostujućem terenu (2:1). Već naredna utakmica koja je odigrana poslednjeg dana oktobra bila je prilika za popravni. Na gostovanju Radničkom 1923 izabranici Dejana Stankovića su popravili utisak i savladali (3:0) Kragujevčane.

NOVEMBAR

Omldinci Crvene zvezde su odmerili snage sa italijanskim predstavnikom Empolijem u okviru Omladinske Lige šampiona i remizirali (1:1) na stadionu Čukaričkog i pored sjajne igre. Izabranici Dejana Stankovića su evropski put nastavili na popularnoj Marakani 4. novembra kada su odmerili snage sa ekipom Midtjilanda i pretrpeli prvi poraz minimalnim rezultatom u grupnoj fazi Lige Evrope. Dan kasnije naš klub je obeležio dve godine postojanja Zvezda TV-a. Prilika da se popravi rezultat iz 1. kola Superlige Srbije stigla je 7. novembra, a izabranici Dejana Stankovića su je na pravi način iskoristili i slavili protiv Vojvodine rezultatom 2:1. Povratak nakon reprezentativne pauze doneo nam je još jednu pobedu (1:0) koja je ostvarena protiv Inđije na gostujućem terenu. Nastavili su crveno-beli u istom ritmu i ubedljivim rezultatom stigli do nova tri boda u meču koji je odigran protiv Mladosti iz Lučana (5:1). Omladinci Zvezde su 23. novembra u revanš meču odigranom u Italiji poraženi od Empolija i na taj način su izabranici Marka Neđića završili takmičenje u Omladinskoj Ligi šampiona. Potvrdili su crveno-beli kvalitet i protiv Ludogoreca na domaćem terenu. Savladan je bugarski predstavnik minimalnim rezultatom i na taj način je obezbeđeno evropsko proleće. Poslednja utakmica u novembru odigrana je protiv Spartaka, ostavaren je novi trijumf (3:0), a pored ubedljive pobede meč je obeležila dodela dresova Milanu Borjanu koji je zabeležio 200. nastup za naš klub, kao i El Fardu Benu koji je za Zvezdu odigrao 150. mečeva.

DECEMBAR

Prvi dan poslednjeg meseca u godini obeležila je utakmica sa ekipom Voždovca koja je završena pobedom našeg tima minimalnim rezultatom. Akcija „Crveno-bela krv“ je po 23. put održana na stadionu „Rajko Mitić“, ali ovog puta i širom Srbije i Republike Srpske i ukupno je prikupljeno 1178 jedinica krvi. Izabranici Dejana Stankovića su 5. decembra odmerili snage sa ekipom Napretka na veoma teškom gostovanju i stigli do pobede i nova tri boda (2:0). Samo tri dana kasnije obeležen je veliki uspeh našeg kluba koji je ostvaren 1991. godine kada su fudbaleri Crvene zvezde u Tokiju postali prvaci sveta. Već 9. decembra postignut je najveći uspeh upravo od 1991. godine, crveno-beli su u Portugalu protiv Brage odigrali nerešeno (1:1), ali je i taj rezultat bio dovoljan za fenomenalan uspeh, prvu poziciju u grupi i direktan plasman u osminu finala Lige Evrope. Poslednja utakmica odigrana na popularnoj Marakani u 2021. godini završena je nerešenim rezultatom. Fudbaleri Crvene zvezde su remizirali sa ekipom Radnika (1:1) u meču u kojem su dominirali, a na toj utakmici jubilej je zabeležio Milan Gajić kojem je dodeljen dres sa brojem 100, kao i šef stručnog štaba našeg tima kome je ovaj meči bio 100 na klupi Crvene zvezde. Polusezona je završena gostovanjem ekipi TSC-a i pobedom (3:2) u meču koji je izgledao kao evropska utakmica. Za sam kraj godine naš klub je organizovao novogodišnji karavan u okviru kojeg je posećivao mališane koji su rođeni 2021. godine i imaju člansku kartu Crvene zvezde. Crveno-beli Deda Mraz je obilazio mališane i radovao ih specijalnim Zvezdinim paketićima, a naš klub je još jednom pokazao da pažnju posvećuje svim članovima.

Izvor: SDCZ, zvaničan sajt

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama