Фудбал Фудбал/Вести

Календар Звзедине 2021. године за понос

Фудбалски клуб Црвена звезда је током 2021. године бележио успехе на свим пољима, а управо ова година је готово и најуспешнија још од чувене 1991. Црвено-бела јавност је у протеклих годину дана имала доста разлога да буде поносна. Изабраници Дејана Станковића су освојили 32. титулу, Куп Србије, а дупла круна је после доста година поново на месту где и припада. Одлични резултати остварени у националним такмичењима омогућили су фудбалерима Црвене звезде да се боре за још једну европску јесен. Пласман у групну фазу Лиге Европе је обезбеђен готово рутински, а затим су уследила феноменална издања у другом по јачини европском клупском такмичењу. Награда је стигла већ у децембру месецу – директан пласман у осмину финала Лиге Европе. Клуб је наставио са друштвено-одговорним радом и финансијском стабилизацијом, уложена су велика средстава у инфраструктуру, али су најављени и нови пројекти.

ЈАНУАР

Потврда доброг рада из претходне године стигла је већ почетком јануара, када је УЕФА објавила листу најуспешнијих клубова у историји најелитнијег такмичења Старог континета. Наш клуб је на тој листи заузео 21. позицију, а то га је учинило како најуспешнијим кубом у Србији, тако и на Балкану. Већ 10. јануара првотимци Црвене звезде су званично започели зимске припреме под командом шефа стручног штаба Дејана Станковића. Дан касније су црвено-бели отпутовали на Кипар где су одрадили први део припрема до 17. јануара. Јубиларна 20. акција „Црвено-бела крв“ одржана је средином јануара, а навијачи нашег клуба су још једном показали да имају велико срце и за два дана прикупили 584 јединица крви. Припреме су наши играчи наставили већ 20. јануара, када су отпутовали у Турску. Лепа вест за све звездаше стигла је 27. јануара, када се Секу Саного обавезао на верност нашем клубу до 2023. године. Недуго затим, већ 29. јануара Звезду је појачао Филипо Фалко, који се екипи придружио у Турској. На последњој припремној утакмици и генералној проби пред наствак сезоне црвено-бели су одиграли без голова са украјинским Шахтјором, иако су били далеко бољи ривал и најавили сјајне резултате у наставку сезоне.

ФЕБРУАР

Првог дана другог месеца у години започета је додела признања члановима нашег клуба који су већ десет година уз Звезду. Да Црвена звезда велику пажњу посвећује Омладинској школи и младим играчима потврђено је већ 5. фебруара, када је девет талентованих фудбалера потписало професионалне уговоре. Први меч у другој полусезони црвено-бели су одиграли против Новог Пазара на гостујућем терену и остварили победу (3:1), а први гол у новој години на званичном мечу постигао је Милан Родић. Следећи меч фудбалери Црвене звезде су одиграли поново на гостујућем терену, а противник је био Раднички из Ниша, који је савладан минималним резултатом. Дуго су навијачи Црвене звезде ишчекивали меч против Милана на стадиону „Рајко Митић“. Лавовска борба одвијала се на популарној Маракани, а голом Милана Павкова у самом финишу меча наш тим је стигао до изједначења и великих 2:2 пред реванш. Затим је наш тим гостовао Спартаку и тај меч решио у своју корист (2:1). Крајем месеца 23. фебруара, Ераковић је успешно оперисао метатарзалну кост, коју је повредио на утакмици против Радничког, истог дана стигла је још једна лепа вест на Маракану, Александар катаи је добио дозволу стручњака лекара да се врати на терен. Памтиће навијачи Црвене звезде 25. фебруар и сјајну утакмицу на „Сан Сиру“, памтиће и да су се играчи Милана на свом терену бранили, а да су црвено-бели били ти који су били надмоћнији. Утакмица против Милана је била за памћење, изабраници Дејана Станковића су и у Италији изборили нерешен резултат (1:1), али је због правила гола у гостима наш тим завршио такмичење у Лиги Европе. Ел Фарду Бен се још једном уписао златним словима у историју нашег клуба, будући да је голом који је постигао против Милана обезбедио титулу најбољег страног стрелца у европским такмичењима у историји Црвене звезде. Последњи меч у фебруару одигран је против Пролетера, наш тим је славио резултатом 4:0, а осим по победи Милош Дегенек ће тај меч памтити и по додели дреса са бројем 100, који означава број утакмица одиграних у нашем клубу.

МАРТ

Март месец наш клуб је започео дуелом против ТСЦ-а на гостујућем терену који је наш тим решио у своју корист (3:1). Неколико дана касније 4. марта обележили смо 76. рођендан Црвене звезде, клуба са срцем и душом. Следећи изазов за изабранике Дејана Станковића била је екипа Чукаричког која је поражена на стадиону „Рајко Митић“ (2:0). Звезда је као и сваке године обележила Дан жена, а овога пута су Дејан Станковић и Милан Гајић посетили Сигурну кућу и улепшали припадницама лепшег пола празник. У марту месецу Дејан Станковић је забележио и 50. меч на клупи Црвене звезде. Наш клуб је наставио да озваничана сарадњу са талентованим фудбалерима, те је тако 12. марта пет нових дечака потписало професионалне уговоре са Црвеном звездом. Црвено-бели су у новом мечу који је одигран на популарној Маракани савладали Мачву резултатом 4:0, а затим је уследило гостовање Вождовцу и још један одличан меч наших првотимаца уз победу од 4:1. Бен је голом који је постигао против Вождовца постао најефикасније страни стрелац у историји Црвене звезде у свим такмичењима. Наставили су играчи Црвене звезде са хуманитарним радом, те је у име тима капитен Милан Борјан уручио постељину Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој. Следећи меч одигран је против Младости на домаћем терену и уписана је још једна победа од 4:1. Момак рођен 2004. године Марко Лазетић, велики таленат нашег клуба је продужио уговор са Звездом 25. марта до 2024. године. У марту месецу Црвена звезда је започела акцију „Буди и ти капитен своје Звезде“, а осим тога постала је и богатија за клуб навијача у Власеници. У четвртфиналу купа Србије изабраници Дејана Станковића су савладали ИМТ (3:0) и рутински обезбедили наставак такмичења, а првенац у црвено-белом дресу постигао је Филипо Фалко.

АПРИЛ

Одлични резултати су наставили да се нижу и у четвртом месецу ове године, Напредак је на гостујућем терену савладан резултатом 4:1. Памтиће навијачи Црвене звезде 7. април по још једном успешно завршеном вечитом дербију. Црвено-бели момци су минималним резултатом на свом терену поразили вечитог ривала, а затим показали хуманост на делу и донирали дресове које су носили на том мечу. Два дана касније озваничена је сарадња са фондацијом „Буди хуман“. Победа против Јавора од 5:1 била је само потврда сјајне форме у којој су се налазили играчи нашег клуба. Звезда је у априли месецу посетила и Свратиште за децу, а највеће изненађење за малишане био је првотимац нашег клуба Марко Гобељић. Уследила су два везана меча против Радника, оба одиграна на стадиону „Рајко Митић“. Прво су изабраници Дејана Станковића одмерили снаге са екипом из Сурдулице у првенственом мечу и изашли као победници (2:1), а затим истим резултатом савладали екипу Радника у полуфиналу Купа Србије и обезбедили пласман у финале овог такмичења. Црвено-бели момци су затим гостовали Инђији и уз још једну „петарду“ уписали нова три бода. Утакмица против Војводине одиграна 29. априла остаће упамћена у историји као меч у којем су црвено-бели славили минималним резултатом и обезбедили 32. титулу националног првенства. Већ наредног дана близанци који одушевљавају све у Омладинској школи нашег клуба Никола и Јован Митуљикић су продужили уговор са Звездом до 2025. године. Велики петак играчи нашег клуба су провели у дружењу са децом из Звечанске. Црвена звезда је угостила малишане и приредила догађај за памћење.

МАЈ

У мају месецу црвено-бели су одмерили снаге са екипом Рада (2:2). Као и сваке године 6. маја Црвена звезда је обележила клупску славу Ђурђевдан. Следећи првенствени меч је одигран против екипе Златибора, остварена је још једна убедљива победа (6:1), а управо на овом мечу је Милан Павков забележио јубиларни 100. наступ у дресу нашег клуба. Наставила је Звезда да организује акције давања крви на свом стадиону, а у мају месецу је акција „Црвено-бела крв“ одржана по 21. пут током које је прикупљено 280 јединица крви. Наредни изазов у Суперлиги Србије је био меч против Бачке, а црвено-бели момци су и на овој утакмици приказали изузетну ефикасност (5:0). Стоти наступ у црвено-белом дресу на овом мечу уписао је и Александар Катаи, момак који одушевљава навијаче Црвене звезде из утакмице у утакмицу. У току петог месеца године омладинци Звезде предвођени Марком Неђићем су обезбедили титулу првака Србије. На велику радост свих навијача шеф стручног штаба Дејан Станковић је 18. маја продужио уговор до 2024. године и наговестио нове успехе са црвено-белима. Утакмица против Металца поново је била права фудбалска представа у којој су навијачи Црвене звезде уживали и која је завршена резултатом (5:1). Оборен је и рекорд по броју постигнутих голова у једној сезони, фудбалери Црвене звезде су постигли 114 голова, а то је уједно и најефикаснији учинак нашег тима у историји, али и у историји националног првенства. Осим државног рекорда, наш клуб је оборио и светски који се односи на број освојених бодова у једној сезони (108). Сјајна сезона нашег тима је обележена спектакуларном прославом на води, уз присуство великог броја звездаша и до сада невиђених ефеката на овим просторима. Сезона 2020/2021. крунисана је победом у финалу Купа Србије над вечитим ривалом и освајањем дуго чекане дупле круне. У неизвесној завршници, после пенал серије 25. маја црвено-бели момци су изашли као победници и ставили тачку на спектакуларну сезону. Дан касније остварена је велика жеља навијача нашег клуба, Александар Драговић је и званично постао играч Црвене звезде. Обележили смо и 30 година од највећег успеха у историји клуба, 29. мај био је резервисан за присећање на европску титулу која је освојена 1991. године.

ЈУН

Јун је био месец чланова у којем је Звезда склопила велики број уговора са различитим компанијама које нашим највернијим навијачима пружају додатне погодности. Одмах по завршетку сезоне сарадња је продужена и са Александром Катаијем до 2024. године, те су звездаши могли безбрижно да чекају почетак припрема за нову сезону. Већ 14. јуна је отворена и ложа „Бора Костић“ која се наставља на највећи спортски музеј на овим просторима. Уговор је продужио и млади Никола Станковић који се обавезао на верност нашем клубу до 2025. године. Мирко Иванић је први играч који је понео награду „Бора Костић“ која ће се сваке године уручивати најбољем стрелцу екипе, а везни играч нашег тима је ту позицију у сезони 2020/21. обезбедио захваљујући 21 голу, колико је постигао. Звездина нова Скупштина конституисана је 19. јуна, а продужетак сарадње до 2023. године договорен је са Срђаном Бабићем. Већ 24. јуна првотимци нашег клуба су започели припреме за сезону 2021/22, изабраници Дејана Станковића су отпутовали у Аустрију где су градили форму за почетак такмичења. Током јуна месеца наш клуб је започео и велики караван који је обилазио градове Србије, Републике Српске и Црне Горе и давао могућност члановима да се сликају са најважнијим трофејима.

ЈУЛ

На самом почетку месеца наш клуб је појачао некадашњи играч Црвене звезде Ненад Крстичић који се екипи прикључио на припремама у Аустрији 2. јула. Само неколико дана касније Звезда је договорила долазак нападача Охија у наш клуб у јануару 2022. Ту није био крај појачањима, један од најталентованијих младих играча Србије Петар Станић постао је део Црвене звезде 3. јула. Два дана касније још један нападач стигао је у редове црвено-белих, а реч је о Луису Дионију. Јул месец је дефинитивно обележио прелазни рок, а нови продужетак уговора до 2025. догодио се са Андријом Радуловићем, момком који важи за једног од највећих талената наше Омладинске школе и од којег се у будућности очекује много. Први меч у сезони одигран је против Војводине а црвено-бели момци су ремизирали (0:0) са екипом из Новог Сада и поред доминантне игре током целог меча, а навијачи Црвене звезде су се после 380 дана вратили на стадион. Радило се током године и на инфраструктури те је 18. јуна представљена нова изузетно модерна теретана играђена за потребе првог тима. Уследио је и први меч у квалификацијама за Лигу шампиона, црвено-бели су на тешком гостовању у Казахстану поражени резултатом 2:1. Наредни меч у Суперлиги Србије црвено-бели су одиграли против Младости и славили минималним резултатом. Црвено-бели момци су у реванш мечу против Каирата који се играо пред 20.000 малишана показали квалитет и казахстанског представника испратили са пет голова у мрежи. На реду је био меч против Спартака у којем су фудбалери Црвене звезде остварили победу (3:1), а на том мечу је дебитовао млади голман Милош Гордић.

АВГУСТ

Наставак борбе за групну фазу Лиге шампиона донео је двомеч са екипом Шерифа, резултат у првој утакмици одиграној на нашем стадиону је био 1:1, док су црвено-бели у Молдавији поражени минималним резултатом и свој европски пут наставили у квалификацијама за Лигу Европе. Током августа месеца још један Звездин бисер је продужио уговор до 2025. године, а реч је талентованом штоперу Андреју Ђурићу. Иванић и Канга су такође у току августа месеца постали део групе играча који су за наш клуб одиграли троцифрен број утакмица. Нови изазов у Суперлиги Србије био је против Напретка а наши играчи су успешно савладали и ту препреку. Акција „Црвено-бела крв“ по 22. пут одржана је на стадиону „Рајко Митић“, а укупно је прикупљено 297 јединица крви. Уговор са Црвеном звездом је до 2024. године 13. августа продужио љубимац навијача Милан Павков. Европски пут настављен је утакмицом на Маракани против Клужа, а изабраници Дејана Станковића су били и више него убедљиви и славили резултатом 4:0. До реванша у Румунији црвено-бели су одмерили снаге са екипом ТСЦ-а на домаћем терену и стигли до нова три бода,а на том мечу су уручени дресови са бројем 150 Марку Гобељићу и Милану Родићу који су забележили још један леп јубилеј. Меч у Румунији завршен је у корист нашег тима (2:1) и само је потврдио Звездино такмичење у групној фази Лиге Европе, чиме је европска јесен у другом по јачини европском клупском такмичењу обезбеђена. Жребом који је одржан 27. августа одлучено је да ће црвено-бели одмеравати снаге са Брагом, Мидтјиландом и Лудогорецом. Последњи меч у августу месецу одигран је са екипом Чукаричког, а наш тим је славио резултатом 2:1. Пред сам крај осмог месеца у години наш тим је појачао Ришаиро Живковић, док је дефанзивац Срђан Бабић позајмљен Алмерији. Омладинци Црвене звезде су 31. августа добили противника у оквиру првог кола Омладинске Лиге шампиона, ирског представника Сент Патрик.

СЕПТЕМБАР

Првог дана септембра месеца обележен је 58. рођендан стадиона „Рајко Митић“. После репрезентативне паузе црвено-бели су се вратили на терен против Пролетера и уз постигнута три гола стигли до нова три бода у борби за титулу. Први меч у оквиру групне фазе је одигран против Браге 16. септембра, а изабраници Дејана Станковића су остварили велики успех на самом старту такмичења и уписали прву победу (2:1) у мечу који је одигран на нашем стадиону. Уследио је 165. вечити дерби који је одигран на гостујућем терену и завршен нерешеним резултатом (1:1). Следећи меч фудбалери Црвене звезде су одиграли против Новог Пазара на страни и славили резултатом 4:0, а на овом мечу је капитенску траку понело Звездино дете млади Страхиња Ераковић. Омладинци нашег клуба су 29. септембра одмерили снаге са Сент Патриком у Ирској и уз два гола талентованог Лазетића стигли до важне победе (2:1) у првом колу Омладинске Лиге шампиона. На крилима сјајних резултата омладинаца и првотимци Црвене звезде су стигли до победе на гостовању у Бугарској савладавши Лудогорец минималним резултатом 30. септембра.

ОКТОБАР

Такмичење у првенству настављено је већ 3. октобра када је на стадиону „Рајко Митић“ одигран меч против Металца (3:1), а на тој утакмици Славољубу Срнићу је уручен дрес са бројем 150 који симболизује број утакмица који је Шапчанин одиграо у дресу нашег клуба. Феноменални су били изабраници Дејана Станковића на гостовању Колубари, када су постигли чак седам голова и рутински решили меч (7:1) у своју корист, а управо на тој утакмици Звезда је имала најефикасније полувреме у 21. веку. Талентовани јуниори Лука Лечић и Стефан Лековић су 18. октобра потписали уговоре са Звездом до 2024. године. Два дана касније изабраници Марка Неђића су славили на стадиону Чукаричког у реванш мечу Омладинске Лиге шампиона. Јуниори нашег клуба су резултатом 2:0 савладали екипу Сент Патрика и пласирали се у друго коло Лиге шампиона за младе. Уследио је и први реми фудбалера Црвене звезде у оквиру групне фазе Лиге Европе. На гостовању у Данској црвено-бели су одиграли 1:1 са Мидтјиландом. Мирко Иванић је 22. октобра продужио уговор са нашим клубом до 2025. године на одушевљење свих оних којима је Звезда у срцу. Нови меч на популарној Маракани одигран је против Радничког из Ниша, освојена су три бода, а до победе се дошло уз постигнут један гол (1:0). После Иванића у октобру месецу уговор са матичним клубом продужило је Звездино дете Страхиња Ераковић, који се обавезао на верност до 2025. године, а само неколико дана касније и талентовани голман Милош Гордић је потписао на још две године. Услед напорног ритма 27. октобра наш тим је први пут поражен у домаћем првенству од екипе Радника на гостујућем терену (2:1). Већ наредна утакмица која је одиграна последњег дана октобра била је прилика за поправни. На гостовању Радничком 1923 изабраници Дејана Станковића су поправили утисак и савладали (3:0) Крагујевчане.

НОВЕМБАР

Омлдинци Црвене звезде су одмерили снаге са италијанским представником Емполијем у оквиру Омладинске Лиге шампиона и ремизирали (1:1) на стадиону Чукаричког и поред сјајне игре. Изабраници Дејана Станковића су европски пут наставили на популарној Маракани 4. новембра када су одмерили снаге са екипом Мидтјиланда и претрпели први пораз минималним резултатом у групној фази Лиге Европе. Дан касније наш клуб је обележио две године постојања Звезда ТВ-а. Прилика да се поправи резултат из 1. кола Суперлиге Србије стигла је 7. новембра, а изабраници Дејана Станковића су је на прави начин искористили и славили против Војводине резултатом 2:1. Повратак након репрезентативне паузе донео нам је још једну победу (1:0) која је остварена против Инђије на гостујућем терену. Наставили су црвено-бели у истом ритму и убедљивим резултатом стигли до нова три бода у мечу који је одигран против Младости из Лучана (5:1). Омладинци Звезде су 23. новембра у реванш мечу одиграном у Италији поражени од Емполија и на тај начин су изабраници Марка Неђића завршили такмичење у Омладинској Лиги шампиона. Потврдили су црвено-бели квалитет и против Лудогореца на домаћем терену. Савладан је бугарски представник минималним резултатом и на тај начин је обезбеђено европско пролеће. Последња утакмица у новембру одиграна је против Спартака, оставарен је нови тријумф (3:0), а поред убедљиве победе меч је обележила додела дресова Милану Борјану који је забележио 200. наступ за наш клуб, као и Ел Фарду Бену који је за Звезду одиграо 150. мечева.

ДЕЦЕМБАР

Први дан последњег месеца у години обележила је утакмица са екипом Вождовца која је завршена победом нашег тима минималним резултатом. Акција „Црвено-бела крв“ је по 23. пут одржана на стадиону „Рајко Митић“, али овог пута и широм Србије и Републике Српске и укупно је прикупљено 1178 јединица крви. Изабраници Дејана Станковића су 5. децембра одмерили снаге са екипом Напретка на веома тешком гостовању и стигли до победе и нова три бода (2:0). Само три дана касније обележен је велики успех нашег клуба који је остварен 1991. године када су фудбалери Црвене звезде у Токију постали прваци света. Већ 9. децембра постигнут је највећи успех управо од 1991. године, црвено-бели су у Португалу против Браге одиграли нерешено (1:1), али је и тај резултат био довољан за феноменалан успех, прву позицију у групи и директан пласман у осмину финала Лиге Европе. Последња утакмица одиграна на популарној Маракани у 2021. години завршена је нерешеним резултатом. Фудбалери Црвене звезде су ремизирали са екипом Радника (1:1) у мечу у којем су доминирали, а на тој утакмици јубилеј је забележио Милан Гајић којем је додељен дрес са бројем 100, као и шеф стручног штаба нашег тима коме је овај мечи био 100 на клупи Црвене звезде. Полусезона је завршена гостовањем екипи ТСЦ-а и победом (3:2) у мечу који је изгледао као европска утакмица. За сам крај године наш клуб је организовао новогодишњи караван у оквиру којег је посећивао малишане који су рођени 2021. године и имају чланску карту Црвене звезде. Црвено-бели Деда Мраз је обилазио малишане и радовао их специјалним Звездиним пакетићима, а наш клуб је још једном показао да пажњу посвећује свим члановима.

Извор: СДЦЗ, званичан сајт

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМ

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама