Интервјуи Кошарка Кошарка/Вести ЦЗБГ

ЦЗБГ интервју: Зоран Јовановић (2. део)

Након првог дела интервјуа са бившим Звездиним центром, Зораном Јовановићем, доносимо вам други део интервјуа са њим у коме смо се дотакли његове пост Звездине каријере, као и тренутне ситуације у нашем клубу.

ЦЗБГ: Репрезентативна каријера вам је обележена златним медаљама у Аргентини и Италији.

Јовановић: ’88. г. сам био позван на припреме за Европско првенство у Загребу и у тадашњој конкуренцији нисам изборио место у тиму. ’90. г. сам био у Аргентини на Светском првенству где смо освојили златну медаљу. Ту сам ушао на „мала врата“ јер се Рађа повредио, али зато ’91.г. на Акрополис купу својом игром, баш против репрезентације Италије и центра Русконија, сам заслужио да се нађем у тој, засигурно најбољој репрезентацији на овим просторима свих времена, и окитим се још једним, овог пута европским златом.

ЦЗБГ: После Црвене звезде играли сте у Сарагоси, Левском, Работничком, Београду, Будућности, Војводини, Радничком и Погону. Коју од тих сезона највише памтите?

Јовановић: Најлепша и најдража сезона ми је била у Работничком, али сјајне атмосфере сам имао у ОКК Београду и подгоричкој Будућности.

ЦЗБГ: Да ли сте некада имали жељу да се бавите тренерским послом?

Јовановић: Што се тиче тренерског посла, за њега сам имао пуно афинитета, али и један велики проблем. Ја не бих био у стању да направим емотивну дистанцу између себе и играча, која је неопходна за врхунски резултат, што би у пракси значило да би код мене увек играли добри моци и добри људи, стављајући карактерне особине испред играчких. Из те претеране емпатије према играчима, нисам хтео да се у практичним условима бавим тренерским послом.

ЦЗБГ: Били сте генерални секретар Спортског савеза Београда и градски секретар за спорт и омладину Београда и са по приличним успехом сте обављали те функције.

Јовановић: Мој лични утисак је да сам један од ретких функционера у спорту који се труди да буде пре свега наследник нечијег рада и дела па тек онда носилац промена и увођења неке своје спортске филозофије у системе на чијим сам челима био. Као кад помињем емпатију у контексту тренерског посла, јако ми је било стало до својих колега и мислим да је то формула успеха (без лажне скромности), јер се мој рад и успех није могао одвојити од рада и успеха мојих колега, мог тима. Врло често људи који долазе на неке функције сматрају да време почиње и завршава се са њима, што је илузија која пуно кошта и води ка сигурном неуспеху. Културу трајања сам научио у родитељском дому и остао сам јој веран до дан данас.


ЦЗБГ: Црвена звезда је у једном свом периоду заиста стајала лоше и ви те предлагали да се тада расформира први тим. Међутим, недуго после тога долази на чело клуба г. Небојша Човић. Да ли мислите да је то за Звезду била добитна комбинација?

Јовановић: После петооктобарских промена ја сам се нашао на месту спортског директора Црвене звезде. Клуб је био у великој беспарици са тада великим играчким потенцијалом (Радманович, Вујанић и др.), али апсолутно немоћан да испоштује финансијске обавезе према њима и тако их сачува. Предлагао сам да се крене од нуле, на основу свог елабората кој је подразумевао да се Звезда врати ономе што најбоље зна и уме, а то је да окупља велики број клинаца, обучава их као спортисте и људе и прави од њих велике шампионе (скоро цела петорка која је освојила титулу 93. године је поникла у КК Црвена звезда). Ти планови су укључивали рад на развоју и едукацији младих тренера и огромном броју деце у млађим погонима Црвене звезде. Сматрао сам да би навијачи Звезде схватили идеју која би у року од неколико година дала врхунски резултат, стабилне финансије и изнедирила неке од великих асова. Доделивање великих буџета клубу који ја водим, за мене није представљао изазов, већ сам сматрао да Звезда својом историјом, радом, знањем и армијом навијача мора да буде доминантна без обзира на друштвене околности, како политичке тако и економске. Не дуго после тога, на чело Клуба долази г-дин Небојша Човић, који је потврдио све оно што се за њега претпостављало, а то је да је велики радник, сјајан организатор и велики заљубљеник у кошарку и наравно да је имао моју подршку и симпатије од првог момента кад је преузео Црвену звезду.

ЦЗБГ: Колико сте у последње време пратили Црвену звезду и како коментариште све ове успехе, посебно на домаћој и регионалној сцени?

Јовановић: Да се нашалим, као „највећи“ Звездин навијач (212 цм и 140 кг), изузетно емотивно реагујем на све победе и поразе вољеног ми клуба. Успеха је било много више и због тога сам изузетно радостан. Да ли је могло боље, вероватно да, али чини ми се да је из датих околности извучен реалан максимум.

ЦЗБГ: Шта је по вама фалило црвено-белим да направе нешто више у европским оквирима?

Јовановић: По мом мишљењу, ово што је фалило да се направи више у европским оквирима је континуитет у раду који се на махове губио променама тренера и додвођењем превеликог броја странаца тако да су ту, чини ми се, били главни недостаци. И наравно недовољна афирмација младих играча у Црвеној звезди.

ЦЗБГ: Сада вас морамо питати нешто мало деликатно у нади да ћете нам одговорити. Наиме, као гром из ведра неба ове сезоне почело је улагање у клуб (Партизан) који је у последњих 7 година једино освојио Куп Кораћа, док Црвена звезда, која игра Евролигу, поново кубури са финансијама потребним за довођење квалитетнијих играча. Шта се по вама дешава и зашто?

Јовановић: Звездини успеси у последњих неколико сезона нису добродошли у таборима других клубова, па ни у КСС. Многи су се трудили да поједноставе Звездине успехе као искључиву последицу „неких великих буџета“. Новац је свакако важан фактор у остваривању спортског резултата, али далеко од тога да је пресудан и сматрам да ће баш ово што се дешава као неко изнуђено решење, довођење најчувенијег тренера са најчувенијим играчима, управо потврдити ону чувену да „Бој не бије свијетло оружје, већ бој бије…“. Надам се да ће мој клуб пронаћи и двољно финансијских средстава и неопходну мотивацију са квалитетним стручним радом и да ће демантовати неке лицемере који не знају да се прилагоде датим околностима, већ искључиво кривца траже у неком другом. То није било, нити ће бити права спортска прича. Зато ја и даље верујем у континуитет успеха КК Црвена звезда.

ЦЗБГ: Ни репрезентација Србије није остала имуна на ова дешавања, па се помиње да су током последњих квалификација за Олимпијске игра у Токију, многи играчи узнемиривани не би ли како потписали за Партизан, што еј у једној емисији на Б92 и индиректно потврђено. Како коментариште та догађања?

Јовановић: Никад се нисам бавио оним што се зове „рекла-казала“ тако да без конкретизацје читаве те приче, не би је коментарисао. У сваком случају ако је тако нешзо постојало, то је испод сваког нивоа озбиљне критике.

ЦЗБГ: Да ли је икако могуће, по вама, да политика мало мање утиче на спорт и на односе између Црвене звезде и Партизана тј. да се не ставља у службу једног или другог клуба?

Јовановић: Мислим да политика није у служби ни једног нити другог клуба, ако под политиком сматрамо мешање у сам рад и организацију клубова, а уколико сматрамо да се утицај политике своди на финансијски утицај, онда могу рећи да је, по мом мишљењу, неопходан, док се не створе тржишни услови да клубови у већој мери могу да функционишу самостално.

ЦЗБГ: Да ли вас у некој скоријој будућности можемо опет видети у Црвеној звезди, на некој функцији ,и да ли уопште имате жељу за тим?

Јовановић: Жеља да помогнем Црвеној звезди је увек присутна, али само бити на некој функцији у КК ЦЗ за мене није изазов уколико са те функције не могу да помогнем клубу. Нисам никада припадао екипи која зна да критикује, а не нуди конкретна решења. Најважније од свега је да људи у КК Црвена звезда знају да у мени имају велику подршку и да кад год јесам или будем у ситуацији да на било који начин помогнем, та помоћ неће изостати.

ЦЗБГ: За сам крај, ваша порука Звезди и њеним навијачима у сезони која је пред њима?

Јовановић: И у сезони ’92/’93 Партизан је мислио да је исувише јак за домаће такмичење па ето прилике да их подсетимо како се то у спорту и животу завршава.

ЦЗБГ: Још једном вам велико хвала на одвојеном времену и желимо вам пуно успеха и здравља у животу.

Јовановић: Хвала вам што сте ми дали могуност да се присетим неких дивних ствари и да неке од њих, заједнички, сачувамо од заборава. Највећи спортски поздрав најбољим навијачима, СВИМ ЗВЕЗДАШИМА од Зорана Јовановића.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама