Интервјуи Кошарка Кошарка/Вести ЦЗБГ

ЦЗБГ интервју: Норман Ричардсон ” Учио сам српску историју и уживао у Србији”

Норман Ричардсон

ЦЗБГ: Хвала вам што сте издвојили време за интервју и надамо се да сте добро.

Ричардсон: Хвала вама на јављању. Ја сам добро, а надам се да сте и ви, као и сви остали навијачи Звезде.

Пре интервјуа је “Норм” изјавио да му је сигурно један од највећих успеха у каријери био трофеј Купа Радивоја Кораћа са Звездом у сезони 2003/2004

ЦЗБГ: Шта мислите о навијачима Црвене звезде и како сте се осећали у Београду?

Ричардсон: Навијачи Звезде су невероватни. Тамошњи навијачи су вероватно највернија база обожавалаца неког клуба коју сам ја видео у Европи. Доносили су сјајну енергију у свакој утакмици и то нам је помогло да нас мотивише да наступамо најбоље што можемо. Што се тиче Београда, нисам био сигуран шта да очекујем пре доласка тамо, али морам рећи да сам уживао у граду. Тамо сам упознао пуно добрих људи који су ми помогли да ме упознају са неким лепим местима како бих уживао. Дакле, иако је моје време у Београду кратко трајало, уживао сам и срећан сам што сам имао прилику да доживим тај сјајан град.

ЦЗБГ: По чему памтите Змага Сагадина?

Ричардсон: Змаго био упућен и врло паметан тренер. Увек нас је доводио у најбоље ситуације да успемо као тим. Био је веома фокусиран и интензиван. Захтевао је да будемо фокусирани и интензивни баш као што је стојало у његовом плану. Држао нас је одговорним и заиста нас је изазивао да играмо на прави начин. Са разлогом је један од најуспешнијих кошаркашких тренера у Европи.

ЦЗБГ: У каквим сте односима били са Реџијем Фрименом?

Реџи и Норман су постали јако добри пријатељи ван терена, а ова слика вам може рећи да на терену није било тако.

Ричардсон: Реџи и ја смо добри пријатељи. Он је сјајна особа и легенда у Њујорку, али то никада не би сте сазнали тако лако. Веома је скроман и лако се може сложити око било чега. Он је један од људи који ме је упознао са гомилом лепих места у Београду јер је овде био још пре мене па је имао времена да се упозна са градом. Чували смо један другом леђа у Србији, бринуо се он за мене па тако и ја за њега. Он и ја само постали веома добри пријатељи током нашег боравка у Београду и још увек смо добри пријатељи до дана данашњег.

ЦЗБГ: Омиљена утакмица у Звезди и најдражи саиграч из те сезоне?

Ричардсон: Моја омиљена утакмица у Црвеној звезди је када смо победили Партизан у четвртфиналној утакмици Купа Радивоја Кораћа. Сећам се колико су навијачи били интензивни. Утакмица је била електрична, било је то као у ниједној другој утакмици у којој сам ја играо. Можете осетити атмосферу од почетка до краја. Имали су момка под именом Фреди Хаус који нам се обрушио на око са 40 поена и још увек смо успели да савладамо његов сјајан учинак и победимо. На крају смо те године освојили Куп. Уживао сам са свим момцима подјенако те сезоне. Имали смо заиста добрих момака на том списку. Мислим да су ме сви лепо пригрлили и помогли ми да се прилагодим. Игора Ракочевића сам знао мало дуже због нашег периода у НБА лиги, тако да бих највише комуницирао с њим када бих имао питања. Штета што нисам провео више времена са свима..

Норман Ричардсон и Фреди Хаус у вечитом дербију

 

ЦЗБГ: Како ти се свидела Србија?

Ричардсон: Већ сам о томе причао, али заборавио сам да наведем да сам учио историју земље и уживао сам проучавајући историјска места. Волео бих да сам могао да будем тамо током лета да бих могао радити више спољних активности.

 

ЦЗБГ: Какав је осећај прећи из америчке у европску кошарку?

Ричардсон у дресу Индијана Пејсерса

Ричардсон: Најтеже ми је било да се прилагодим. Морате да се навикнете на различита правила, а стил кошарке је био другачији него одакле сам ја. Долазио сам из НБА стила кошарке где су дефанзивно имали правило 3 секунде које је омогућавало већи размак у траци. Моја прва утакмица у Европи је била смешна. Имао сам мислим 5,6 грешки у вођењу. Зато сам морао да прилагодим свој рад стопала у двокорку. То је било само неколико примера како је игра другачија и да може проћи неколико утакмица пре него што се инострани играч из НБА лиге навикне на правила. Закувао сам се и запамтио све промене пре Звезде, па срећом Змаго то није гледао. Било је веома конкурентно, а таленат је био велик. У Европи играју снажно сваку поједину утакмицу. Заиста ми се свидео такмичарски дух европске кошарке.

ЦЗБГ: Како си се осећао у тренутку када си одлучио да напустиш клуб због факса?

Ричардсон: Била је то тешка одлука за мене. Имао сам неке ствари у приватном животу које нисам могао игнорисати, па сам се вратио у Америку. Нисам хтео да одем, али на несрећу јесам. Наставио сам да пратим Звезду те сезоне и идаље навијам за црвено беле.

ЦЗБГ: Да ли си у контакту са неким из те сезоне и данас?

Ричардсон: Нажалост, не, нисам у контакту ни са ким из тог тима. Тада очигледно нисмо имали технологију за комуникацију са људима из различитих држава као сада. Тако сам изгубио везу са многим пријатељима које сам упознао или са којима сам играо у Европи. Неки од нас су се поново повезали путем друштвених мрежа, али као што сам рекао нажалост ни са ким из Звезде. Уз вашу помоћ се надам да ћу успети да ступим у контакт са људима из те екипе.

ЦЗБГ: Какав утисак је на тебе оставило 3 продужетка у Купу Радивоја Кораћа?

Славље након освајања Купа

Ричардсон: Сећам их се добро. Играли смо против Партизана, Војводине и Рефлекса. Све три утакмице су биле веома тешке. Морали смо зарадити сваку победу. Сећам се колико смо били уморни након тих утакмица. Свака је отишла у жицу и тако смо успевали да добијемо јер је екипа била млађа са више енергије од противника. Било је забавно бити део сваке утакмице тог чувеног Купа.

ЦЗБГ: Да ли се сећате својих сјајних партија против Рефлекса у финалу Купа Радивоја Кораћа и у УЛЕБ Купу против Гравлина?

Ричардсон: Не могу да се сетим конкретно како сам лично играо, али знам да смо обе утакмице победили. У случају да имате те утакмице волео бих да бацим поглед.

ЦЗБГ: Којим послом се тренутно бавите?

Ричардсон: Тренер сам у развојној лиги НБА већ 5 година. Тренутно сам помоћни тренер клуба Г лиге Шарлот Хорнетса или ти Гринсбро Сворма. Заиста уживам у свом послу и волим људе са којима радим. Имамо сјајну синергију као особље и имамо срећу са високим карактерима за тренирање. Надам се да ћу наставити да радим у овој индустрији још дуги низ година.

ЦЗБГ:Да ли се сећате дербија против Партизана и како сте ви из вашег угла то посматрали?

Ричардсон: Превише смо били узбуђени пред дерби. У арени се осећала та прелепа атмосфера. Омогућило ми је да видим колико су навијачи одани из оба тима. Веома ми је драго што сам имао прилику да искусим то ривалство. Још увек причам пријатељима из Америке и са породицом о томе колико су интензивне биле те утакмице.

ЦЗБГ: Зашто сте се одлучили за број 10 и који жанр/жанрове музике слушате?

Ричардсон: Заиста ме није било брига који број сам носио. Дали су ми тај број и једноставно сам га прихватио. Што се тиче жанрова које слушам су углавном хип хоп, р&б и соул. Моји родитељи су то такође слушали. Џеј Зи ми је био омиљени извођач.

ЦЗБГ: Шта мислите о Ракочевићу и Јеретину и у каквим сте односима били?

Ричардсон: Укратко и јасно је да су добри људи. Обожавао сам да играм са њима. Јеретин је по мени разлог зашто смо победили у финалу Купа. Надам се да су добро!

ЦЗБГ: Какви су вам били тренинзи код Змага Сагадина и који играч вам је био најтежи за чување у периоду у коме сте овде играли?

Ричардсон: Свако ко је играо у Змаговој екипи зна колико су тренинзи били тешки, дуги и напорни. Дуго је веровао у тренинг и захтевао је да увек будемо вредни. То сам код њега поштовао. Био је врло озбиљан и увек спреман. Играо сам против пуно заиста добрих играча, али заиста најтеже ми је било да чувам Алфонсо Форда (вечна му славу и нека почива у миру). Играо сам против њега у Италији. Био је физички јак и велики борац за сваку лопту. Био ми је заиста тешки параван.

ЦЗБГ: Хвала вам још једном, а око контакта са осталим саиграчима и око утакмица ћемо вам се јавити на мејлу.

Ричардсон: Било ми је задовољство. Хвала вам пуно на издвојеним питањима и надам се да ћемо остати у контакту. Поздрав!

 

 

 

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Скочи на траку са алаткама