Intervjui Hokej Hokej/Vesti CZBG

CZBG intervju: Dušan Novaković – SKHL Crvena zvezda

Ekipa našeg portala imala je priliku da razgovara sa Dušanom Novakovićem, čovekom koji je ostavio traga u Hokejaškom klubu Crvena zvezda, a koji je jedan od onih koji su preuzeli odgovornost oko reorganizacije kluba.  Gospodin Novaković je od 1989. do 2001. godine bio deo KHK Crvena zvezda, a sada je ponovo tu da svojim iskustvom pomogne oko reorganizacije kluba, u organizacionom smislu, koja je nastala odlaskom gospodina Gorana Đakovića i Jovice Rusa, a na njihov predlog.

Poštovani g. Novaković, poslednji put kada smo razgovarali o našem hokejaškom klubu, dotakli smo se interesantnih stvari, pa kao što sam i obećao evo i obećanih pitanja za intervju koji smo dogovorili.

Prvo što me interesuje jeste ko je sada glavni u SKHL Crvena zvezda? Vi ste pomenuli da ne volite da se za vas kaže da ste glavni, pa pojasnite malo našim navijačima trenutnu situaciju i hijerarhiju u klubu.

Hokejaški klub Crvena zvezda ili SKHL Crvena zveda, je sportski klub koji funkcioniše na osnovu Zakona o sportu i njegove usaglašenosti sa normativnim aktima kluba, i svim pravilnicima vezanim za bavljenje sportom. Da bi klub funkcionisao mora da postoji Statut kluba i svi što ide uz to.
Na čelu kluba nalazi se počasni predsednik gospodin Goran Đaković i Predsednik, UO kluba, gospodin Marko Kukić.
Na čelu juniorsko/seniorskog pogona nalazi se gospodin Draško Marković, a koordinator tih selekcija je moja malenkost.

Pomenuli ste i da je klub u reorganizaciji. Mnogi se pitaju da li će posle Gorana Đakovića, bivšeg predsednika kluba, ostati velika praznina ili klub ima snage da napravi iskorak što se tiče preuređenja strukturi kluba, uprave i sl.?

Mislim da je klub uspešno preživeo prvu sezonu, za vreme Kovida 19 uz sve nedaće koje su se dešavale za vreme pandemije. Morate imati na umu da je klub zadržao sve selekcije ušao u prestruktuiranje i osvojio titulu prvaka države u seniorskoj selekciji.
U toku tranzicije radi se na reorganizaciji kluba, kako bi klub još uspešniji bio u narednim sezonama. Mislim da smo vrlo blizu rešenja oko odabira šefa struke, i dovođenja stranih trenera koji će osvežiti naš trenerski kadar.

Gde vidite sebe i kako najbolje možete da doprinesete klubu?

Svoj doprinos vidim u radu oko junioskog i seniorskog pogona, u organizacionom smislu.

Na vašu poslednju izjavu za naš portal, jedan od roditelja je reagovao ovakvim pitanjem: “Postoji reorganizacija, postoji tranzicija a postoji i lustracija, a postoji nešto i što se zove Zakon o sportu, Statut kluba, organi, sednice i zapisnici… Imamo li išta od toga?”

Što se tiče roditelja čija deca treniraju u klubu, oni treba da su spokojni i srećni što im se deca bave sportom, i što su u klubu kakva je SKHL Crvena zvezda.
Mislim da je suvišno komentarisati reorganizacije, tranzicije i lustracie, pošto smo mi u klubu prvenstveno sportisti i sportski radnici, gde lustracije ne postoje, a svaka reorganizacija i tranzicija u pozitivnom smislu dorodošla je.

Gospodin Đaković je u velikoj meri bio glavni finansijer SKHL Crvena zvezda. Ima li klub viziju po tom planu obzirom da se ova reorganizacija i smena rukovodstva desila u možda najnezgodnije vreme (situacija sa korona virusom)?

Što se tiče finansiranja kluba UO je zadužen za normalno finansiranje kluba. Klubu kao što je SKHL Crvena zvezda koji ima sve selekcije za sezonu potrebno je 850 termina leda, i sve što ide uz to.

Legende kluba poput Joce Rusa, Ivana Prokića i Gileta Kosovića su van svoje kuće, neki kao što je Igor Trifunović su bez posle u hokeju. Kako Zvezda u narednom periodu može da počne da vraća svoju stariju decu (da ih tako nazovem) i da ih aganžira u klubu jer očito Vojvodina, a posebno Partizan pokušavaju tim nekim marketingom da nas prestignu i da na taj način što je moguće više dece skrenu u svoje dvorište? I u inostranstvu ima dosta Zvezdine starije dece. Tu su Grof, Čečen, Ića, Rakac i još mnogi drugi. Može li se sa nekima od njih ostvariti saradnja? Nenad Raković je npr. prilikom intervjua za naš portal rekao da je potrebnosamo da ga neko iz kluba kontaktira i da će uraditi sve što može da pomogne u toj saradnji.

Svi bivši igrači koje ste naveli, a koji nisu u Zvezdi, bili bi rado viđeni, ali ili imaju ugovore sa klubovima u kojima rade, ili su tu privremeno u Beogradu. Mi smo prošle sezone razgovarali sa Igorom, ali postoje određeni uslovi kako bi neko počeo da radi u klubu. Još uvek iznalazimo mogućnost kako bi ga angažovali.
Sa svim bivšim igračima – Brelihom, Čečenom, Kožićem, neko se čuje ko je iz te generacije. Ića je naš najuspešniji trener pošto već desetak godina radi u Švajcarskoj, i to veoma uspešno. Što se tiče Rakca trebalo bi da se javi nama i da se dogovorimo.

Pre nego pređemo na seniorski pogon, recite mi da li u dogledno vreme Zvezdine mlađe selekcije mogu da povrate primat u srpskom hokeju i kako?

Mislim da Zvezda nije izgubila primat, a to ćemo dokazati već naredne sezone. Upravo se zato i radi reorganizacija.

Sad malo o seniorima. Da li će Zvezda učestvovati u regionalnom takmičenju i Kontinental Kupu? Ako se bude igrala IHL liga i Kontinental Kup, da li je ponovno u planu da Zvezda angažuje neke strane igrače ili će se samo osloniti na domaće?

Učestvovanjem kluba u regionalnim ligama zavisi od održivosti takmičenja i koji su uslovi učestvovanja usled pandemije Kovid 19.
Što se tiče seniorskog pogona mislim da smo vrlo ozbiljni i da ništa ne prepuštamo slučaju, planiramo organizovanje try-out za strance, ukoliko imamo potreba za tim/ učestvovanje u regionalnoj ligi (IHL) i Kontinental Kupu.

Red Tim je za sada još uvek nedorastao takmac u domaćem takmičenju, mada im je to odlično iskustvo ?

Što se tiče Red Tima njima je izuzetno značajno da učestvuju u nacionalnom prvenstvu, jer je to njima razvojni program. 

Da li će seniorski tim i za sledeću sezonu ostati u punom sastavu i napasti 10. titulu ?

Nekoliko starijih igrača najavilo je prestanak igranja, ali tu je nekolicina juniora koja je stasala da zaigraju u seniorskom timu. 

Po vama, da li postoji šansa da crveno-beli neakda zaigraju u nekoj jačoj ligi od IHL-a i šta je potrebno da bi se to nekada desilo?

Što se tiče igranja u jačoj ligi, to je stvar finansija. Godina igranja u takvoj ligi košta od 2 do 5 miliona evra. Slovenačka liga košta od 200 do 400 hiljada evra, a naša liga 80 do 120hiljada evra. To su sve ozbiljna sredstva.
Klub mora biti podržan od strane sponzora, donatora ili pojedinaca koji hoće da ulažu u hokej.

Za kraj imamo par pitanja jednog našeg vernog čitaoca, pa da krenem redom.

Kako je moguće da čelni ljudi hokej saveza, pa i vi kao deo toga (hokej savez Beograd), pored toliko iskustva u biznisu i toliko investicija u izgradnji i kupovini raznih fabrika (nema šta nisu kupili), do sada nisu sagradili jedan hokej centar nezavistan od dvorane Pionir? Kako Mađari mogu da izgrade 20 – 30 dvorana širom zemlje (bez Budimpešte), a Beograd sa takvim ljudima ne može jednu halu?

Što se tiče Hokejaškog saveza Beograda, on je organizacija koja predstavlja Beogradske klubove u Sportskom Savezu Beograda i Sekretarijatu za sport grada. Predlaže manifestacije od interesa za grad Beograd. Hokejaški Savez Beograda nema predstavnika u Savezu Srbije pošto su tu klubovi sa svojim predstavnicima.
Na sva ostala pitanja vezana za manjak infrastrukturnih objekata klizališta, koja su bitna za razvoj hokejaškog sporta u Srbiji, odnosno u Beogradu, a u poređenju sa Mađarskom, mislim da nisam dobar sagovornik. Pitanje bi trebalo postaviti ministru za sport, ili nekom predstavniku lokalne samouprave gde bi se planirao objekat.

Šta je budućnost hale Beostar?

Što se tiče hale Beostara pokušavamo da je stavimo u funkciju kao trenažnu halu SKHL Crvene zvezde, gde bi Beostar ustupio halu, pošto je vlasnik zemljišta na kome se nalazi hala grad Beograd, ali to zavisi od grada.

Gospodinu Novakoviću smo se zahvalili na saradnji i odvojenom vremenu za ovaj intervju u nadi da će, zajedno sa ostalim ljudima u klubu, uspeti u svojim namerama da Crvena zvezda u svim svojim selekcijama ostane na samom vrhu i vlada srpskom, ali i regionalnom hokej scenom.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Komentar

Kliknite da biste objavili komentar

  • Sasvim korektan intervju, ali na zalost, bez mnogo novih i zanimljivih informacija. Nikako se ne bih slozio da je angazovanje Jovice Rusa marketinski potez kojim Vojvodina hoce da “skrene decu u svoje dvoriste”, jer se roditelji u Srbiji jednostavno ne sele u drugi grad zbog hokejaskog kluba deteta, a pogotovo ne u tom uzrastu koji Jovica Rus trenira u Vojvodini (U12 i mladji). Nema tu ni m od marketinga, ali zato ima OGROMNOG kvaliteta koji je Vojvodina dobila u mladjim selekcijama angazujuci Jovicu. A tu pozitivnu promenu su osetili svi u klubu: treneri, koji su zajedno radili kao pravi tim, ucili i rado prihvatili nov sistem rada, zatim roditelji, jer se atmosfera u klubu popravila primetno (khm khm, NS Stars :D) a na kraju i deca, jer je jedna kompletna generacija sa kojom se vredno radilo prethodne 4 godine sad dosla u izlaznu U10 generaciju. Njima je Jovica doneo jedan dodatni kvalitet, pa su napokon dosli i rezultati sto je bila dodatna motivacija za decu.

    Na kraju, jasno je i prirodno, da Zvezda zeli Jovicu nazad. Ali prelazak u Vojvodinu je dobra stvar sa strane srpskog hokeja i bar kolikog-tolikog smanjivanja razlika u kvalitetu. Na zalost, ukoliko se ne bude uradilo najavljeno renoviranje Spensa (chilleri u Spensu su katastrofalni), kao i glavni prioritet, krov za klizaliste u Subotici, ni Jovica u Vojvodini ni magicni entuzijazam trenera, dece i roditelja iz Subotice nece biti dovoljno da u bliskoj buducnosti imamo iole zanimljivo drzavno prvenstvo u mladjim kategorijama u kom nece biti apsolutne dominacija CZ i Par.

Skoči na traku sa alatkama