Интервјуи Хокеј Хокеј/Вести ЦЗБГ

ЦЗБГ интервју: Душан Новаковић – СКХЛ Црвена звезда

Екипа нашег портала имала је прилику да разговара са Душаном Новаковићем, човеком који је оставио трага у Хокејашком клубу Црвена звезда, а који је један од оних који су преузели одговорност око реорганизације клуба.  Господин Новаковић је од 1989. до 2001. године био део КХК Црвена звезда, а сада је поново ту да својим искуством помогне око реорганизације клуба, у организационом смислу, која је настала одласком господина Горана Ђаковића и Јовице Руса, а на њихов предлог.

Поштовани г. Новаковић, последњи пут када смо разговарали о нашем хокејашком клубу, дотакли смо се интересантних ствари, па као што сам и обећао ево и обећаних питања за интервју који смо договорили.

Прво што ме интересује јесте ко је сада главни у СКХЛ Црвена звезда? Ви сте поменули да не волите да се за вас каже да сте главни, па појасните мало нашим навијачима тренутну ситуацију и хијерархију у клубу.

Хокејашки клуб Црвена звезда или СКХЛ Црвена зведа, је спортски клуб који функционише на основу Закона о спорту и његове усаглашености са нормативним актима клуба, и свим правилницима везаним за бављење спортом. Да би клуб функционисао мора да постоји Статут клуба и сви што иде уз то.
На челу клуба налази се почасни председник господин Горан Ђаковић и Председник, УО клуба, господин Марко Кукић.
На челу јуниорско/сениорског погона налази се господин Драшко Марковић, а координатор тих селекција је моја маленкост.

Поменули сте и да је клуб у реорганизацији. Многи се питају да ли ће после Горана Ђаковића, бившег председника клуба, остати велика празнина или клуб има снаге да направи искорак што се тиче преуређења структури клуба, управе и сл.?

Мислим да је клуб успешно преживео прву сезону, за време Ковида 19 уз све недаће које су се дешавале за време пандемије. Морате имати на уму да је клуб задржао све селекције ушао у преструктуирање и освојио титулу првака државе у сениорској селекцији.
У току транзиције ради се на реорганизацији клуба, како би клуб још успешнији био у наредним сезонама. Мислим да смо врло близу решења око одабира шефа струке, и довођења страних тренера који ће освежити наш тренерски кадар.

Где видите себе и како најбоље можете да допринесете клубу?

Свој допринос видим у раду око јуниоског и сениорског погона, у организационом смислу.

На вашу последњу изјаву за наш портал, један од родитеља је реаговао оваквим питањем: “Постоји реорганизација, постоји транзиција а постоји и лустрација, а постоји нешто и што се зове Закон о спорту, Статут клуба, органи, седнице и записници… Имамо ли ишта од тога?”

Што се тиче родитеља чија деца тренирају у клубу, они треба да су спокојни и срећни што им се деца баве спортом, и што су у клубу каква је СКХЛ Црвена звезда.
Мислим да је сувишно коментарисати реорганизације, транзиције и лустрацие, пошто смо ми у клубу првенствено спортисти и спортски радници, где лустрације не постоје, а свака реорганизација и транзиција у позитивном смислу дородошла је.

Господин Ђаковић је у великој мери био главни финансијер СКХЛ Црвена звезда. Има ли клуб визију по том плану обзиром да се ова реорганизација и смена руководства десила у можда најнезгодније време (ситуација са корона вирусом)?

Што се тиче финансирања клуба УО је задужен за нормално финансирање клуба. Клубу као што је СКХЛ Црвена звезда који има све селекције за сезону потребно је 850 термина леда, и све што иде уз то.

Легенде клуба попут Јоце Руса, Ивана Прокића и Гилета Косовића су ван своје куће, неки као што је Игор Трифуновић су без после у хокеју. Како Звезда у наредном периоду може да почне да враћа своју старију децу (да их тако назовем) и да их аганжира у клубу јер очито Војводина, а посебно Партизан покушавају тим неким маркетингом да нас престигну и да на тај начин што је могуће више деце скрену у своје двориште? И у иностранству има доста Звездине старије деце. Ту су Гроф, Чечен, Ића, Ракац и још многи други. Може ли се са некима од њих остварити сарадња? Ненад Раковић је нпр. приликом интервјуа за наш портал рекао да је потребносамо да га неко из клуба контактира и да ће урадити све што може да помогне у тој сарадњи.

Сви бивши играчи које сте навели, а који нису у Звезди, били би радо виђени, али или имају уговоре са клубовима у којима раде, или су ту привремено у Београду. Ми смо прошле сезоне разговарали са Игором, али постоје одређени услови како би неко почео да ради у клубу. Још увек изналазимо могућност како би га ангажовали.
Са свим бившим играчима – Брелихом, Чеченом, Кожићем, неко се чује ко је из те генерације. Ића је наш најуспешнији тренер пошто већ десетак година ради у Швајцарској, и то веома успешно. Што се тиче Ракца требало би да се јави нама и да се договоримо.

Пре него пређемо на сениорски погон, реците ми да ли у догледно време Звездине млађе селекције могу да поврате примат у српском хокеју и како?

Мислим да Звезда није изгубила примат, а то ћемо доказати већ наредне сезоне. Управо се зато и ради реорганизација.

Сад мало о сениорима. Да ли ће Звезда учествовати у регионалном такмичењу и Континентал Купу? Ако се буде играла ИХЛ лига и Континентал Куп, да ли је поновно у плану да Звезда ангажује неке стране играче или ће се само ослонити на домаће?

Учествовањем клуба у регионалним лигама зависи од одрживости такмичења и који су услови учествовања услед пандемије Ковид 19.
Што се тиче сениорског погона мислим да смо врло озбиљни и да ништа не препуштамо случају, планирамо организовање трy-оут за странце, уколико имамо потреба за тим/ учествовање у регионалној лиги (ИХЛ) и Континентал Купу.

Ред Тим је за сада још увек недорастао такмац у домаћем такмичењу, мада им је то одлично искуство ?

Што се тиче Ред Тима њима је изузетно значајно да учествују у националном првенству, јер је то њима развојни програм. 

Да ли ће сениорски тим и за следећу сезону остати у пуном саставу и напасти 10. титулу ?

Неколико старијих играча најавило је престанак играња, али ту је неколицина јуниора која је стасала да заиграју у сениорском тиму. 

По вама, да ли постоји шанса да црвено-бели неакда заиграју у некој јачој лиги од ИХЛ-а и шта је потребно да би се то некада десило?

Што се тиче играња у јачој лиги, то је ствар финансија. Година играња у таквој лиги кошта од 2 до 5 милиона евра. Словеначка лига кошта од 200 до 400 хиљада евра, а наша лига 80 до 120хиљада евра. То су све озбиљна средства.
Клуб мора бити подржан од стране спонзора, донатора или појединаца који хоће да улажу у хокеј.

За крај имамо пар питања једног нашег верног читаоца, па да кренем редом.

Како је могуће да челни људи хокеј савеза, па и ви као део тога (хокеј савез Београд), поред толико искуства у бизнису и толико инвестиција у изградњи и куповини разних фабрика (нема шта нису купили), до сада нису саградили један хокеј центар независтан од дворане Пионир? Како Мађари могу да изграде 20 – 30 дворана широм земље (без Будимпеште), а Београд са таквим људима не може једну халу?

Што се тиче Хокејашког савеза Београда, он је организација која представља Београдске клубове у Спортском Савезу Београда и Секретаријату за спорт града. Предлаже манифестације од интереса за град Београд. Хокејашки Савез Београда нема представника у Савезу Србије пошто су ту клубови са својим представницима.
На сва остала питања везана за мањак инфраструктурних објеката клизалишта, која су битна за развој хокејашког спорта у Србији, односно у Београду, а у поређењу са Мађарском, мислим да нисам добар саговорник. Питање би требало поставити министру за спорт, или неком представнику локалне самоуправе где би се планирао објекат.

Шта је будућност хале Беостар?

Што се тиче хале Беостара покушавамо да је ставимо у функцију као тренажну халу СКХЛ Црвене звезде, где би Беостар уступио халу, пошто је власник земљишта на коме се налази хала град Београд, али то зависи од града.

Господину Новаковићу смо се захвалили на сарадњи и одвојеном времену за овај интервју у нади да ће, заједно са осталим људима у клубу, успети у својим намерама да Црвена звезда у свим својим селекцијама остане на самом врху и влада српском, али и регионалном хокеј сценом.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Коментар

Кликните да бисте објавили коментар

  • Sasvim korektan intervju, ali na zalost, bez mnogo novih i zanimljivih informacija. Nikako se ne bih slozio da je angazovanje Jovice Rusa marketinski potez kojim Vojvodina hoce da “skrene decu u svoje dvoriste”, jer se roditelji u Srbiji jednostavno ne sele u drugi grad zbog hokejaskog kluba deteta, a pogotovo ne u tom uzrastu koji Jovica Rus trenira u Vojvodini (U12 i mladji). Nema tu ni m od marketinga, ali zato ima OGROMNOG kvaliteta koji je Vojvodina dobila u mladjim selekcijama angazujuci Jovicu. A tu pozitivnu promenu su osetili svi u klubu: treneri, koji su zajedno radili kao pravi tim, ucili i rado prihvatili nov sistem rada, zatim roditelji, jer se atmosfera u klubu popravila primetno (khm khm, NS Stars :D) a na kraju i deca, jer je jedna kompletna generacija sa kojom se vredno radilo prethodne 4 godine sad dosla u izlaznu U10 generaciju. Njima je Jovica doneo jedan dodatni kvalitet, pa su napokon dosli i rezultati sto je bila dodatna motivacija za decu.

    Na kraju, jasno je i prirodno, da Zvezda zeli Jovicu nazad. Ali prelazak u Vojvodinu je dobra stvar sa strane srpskog hokeja i bar kolikog-tolikog smanjivanja razlika u kvalitetu. Na zalost, ukoliko se ne bude uradilo najavljeno renoviranje Spensa (chilleri u Spensu su katastrofalni), kao i glavni prioritet, krov za klizaliste u Subotici, ni Jovica u Vojvodini ni magicni entuzijazam trenera, dece i roditelja iz Subotice nece biti dovoljno da u bliskoj buducnosti imamo iole zanimljivo drzavno prvenstvo u mladjim kategorijama u kom nece biti apsolutne dominacija CZ i Par.

Скочи на траку са алаткама