Фудбал Фудбал/Вести

Срећан 76. рођендан, Црвена звездо!

Данас је рођендан свих нас којима је срце црвено и бело. На данашњии дан пре 76 година рођена је наша Црвена звезда, клуб са срцем и душом, понос Србије, најтрофејнији и највећи на Балкану.

Месец дана пре оснивања спортског колектива Црвена звезда, основано је Омладинско фискултурно друштво Црвена звезда. Ово је 76. рођендан нашег клуба и поносни смо пре свега на људе из Уједињеног савеза антифашистичке омладине Србије који су 4. марта 1945. године основали  Звезду.

До имена клуба Слободан Ћосић и Зоран Жујовић  први потпредседници клуба дошли су дан дан пре оснивачке Скупштине 4. Марта. Ћосић је прелдожио име Звезда, а Жујовић је додао на то “одлично, само кад је црвена”. Хроничари тог вемена кажу да се тако родила наша Црвена звезда.  За првог председника клуба изабран је Ђорђе Паљић, за потпредседнике Слободан Ћосић и Зоран Жујовић, за секретара Љубиша Секулић, за благајника Душан Богдановић, а економ је био Предраг Ђајић.

На дан оснивања 4. марта одиграна је прва фудбалска утакмица. Ривал црвено-белих је био Први батаљон Друге бригаде КНОЈ-а.У том мечу Црвена звезда је славила са 3:0 на терену ,,Студента”. Наш тим тада је наступио у следећем саставу: Голубичић (Попадић), Станковић, Филиповић, Печенчић, Ћирић, Јовановић, Величковић, Томашевић, Шапинац (Стокић), Спасојевић и Хорватовић. Први историјски гол за Звезду, постигао је Коста Томашевић. Црвена звезда је одиграла укупно 36 мечева у првој години постојања. Наш тим је забележио 30 победа, нерешено је било пет пута, а једини пораз доживљен је у Темишвару против Румуније.

Први трофеј првенства Србије освојен је само годиу дана након оснивања 1946. године. Тада на завршном такмичењу у мају и јуну учествовало је шест тимова, а Црвена звезда је освојила прво место победивши Ранићки у Крагујевцу, Металац у Београд, Јединство у Смедереву и Железничар у Нишу. Једини меч који је наш тим изгубио био је  против Борца из Чачка.  Први Куп Југославије дошао је 1948, а до дан данас то фудбалско сазвежђе “Црвена звезда” саткано је од 31 титуле, 24 национална купа, Купа шампиона 1991, Интерконтиненталним купом 1991, Дунавским купом, Средњоевропским купом и још мноштвом других трофеја са разних турнира који красе крцату ризницу нашег музеја.

Расадник талената и екипа са великим звездама која игра леп, нападачки фудбал, то је од самог старта био заштитни знак Црвене звезде. Прва Звездина звезда Рајко Митић и чувени бомбардер Бора Костић обележили су почетну декаду, наследила их је генерација предвођена највећим дриблером и шармером Драгославом Шекуларцем. Више од 15 година Мараканом је владао Драган Џајић, па затим Владимир Петровић чија генерација је играла прво велико финале Купа УЕФА 1979. Генерација коју је предводио Драган Стојковић Пикси утрла је пут златним момцима из 1991. са Дејаном Савићевићем,  Робертом Просинечким, Дарком Панчевим која се попела на кров Европе и света.

Санкције су нас зауставиле да останемо на европском трону, изгубљено време није могло да се врати али никад нисмо одустајали у тежњи да се вратимо тамо где нам је место – у врху европског фудбала. Генерације Дејана Станковића, па Перице Огњеновића, па затим оне коју су предводили Никола Жигић, Марко Пантелић увек су изнова враћале Звезду на европску мапу чинећи је препознатљивом. Последње три сезоне, са новим руководством, новом енергијом коначно смо се вратили у сам крем европског фудбала играјући четири сезоне узастопно у Европи. Од тога групну фазу Лиге Европе два пута и групну фазу Лиге шампиона две године заредом. Ове сезоне смо дошли и до шеснаестине финала Лиге Европе, били бољи од италијанског Милана, али испали због гола у гостима.

Црвена звезда одавно сија на фудбалском небу Европе и света, препознатљив је бренд и свуда улива велику дозу респекта и поштовања. За све то заслужне су многе генерације које су проносиле славу клуба, били спортсмени и достојанствени људи стварајући препознатљив имиџ свуда и на сваком месту, доносећи верним навијачима највеће радости.

Звездо, срећан 76. рођендан, буди јака, успешна и највећа. Као и до сада.

Извор: ФКЦЗ, званични сајт

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама